Aan de bisschoppensynode gaan een Europese jongerenbijeenkomst, een oecumenische gebedswake én een retraite van synodevaders vooraf.
Op een persconferentie in Rome is het uitgebreide voorbereidingsprogramma voorgesteld van de eerste fase van de 16de Gewone Algemene Assemblee van de Bisschoppensynode over een synodale Kerk van 4 tot 29 oktober 2023. Alles begint met een oecumenische gebedswake, in samenwerking met de gemeenschap van Taizé, het bisdom Rome en verschillende dicasteries van de Romeinse curie. Het initiatief richt zich tot jongeren van 18 tot 35 jaar, die uit heel Europa afkomstig zijn en die te gast zijn in parochies en christelijke gemeenschappen in Rome. Broeder Alois, de prior van de gemeenschap van Taizé: Van vrijdag 29 september tot en met zondag 1 oktober 2023 krijgen de jongeren een programma voorgeschoteld met bezoeken, workshops, rondetafelgesprekken en momenten van aanbidding. Op 30 september nemen ze deel aan een oecumenische gebedswake die voor iedereen toegankelijk is op het Sint-Pietersplein, met paus Franciscus en vertegenwoordigers van diverse Kerken.
Timothy Radcliffe
De wake en jongerenontmoeting maken duidelijk dat de bisschoppensynode niet alleen een plaats is van debat, maar ook van gebed. Dat spirituele aspect wordt bevestigd door een retraite voor de synodevaders, die aansluitend plaatsheeft. Wij beginnen de synode met gebed, legde kardinaal Jean-Claude Hollerich, relator-generaal van de synode, uit. Na de oecumenische wake nemen de synodevaders niet ver van Rome deel aan een driedaagse retraite, gepredikt door pater Timothy Radcliffe (van 1992 tot 2001 magister-generaal van de orde van de dominicanen). De synode biedt ons de kans een stap vooruit te zetten op het vlak van de oecumene. De keuze voor Radcliffe (77) is opvallend, omdat het Vaticaan in 2011 nog een veto uitsprak toen hij was uitgenodigd als hoofdspreker op een vergadering van CaritasInternationalis, het consortium van katholieke liefdadigheidsinstellingen. Dat veto kwam er na zijn uitspraken over homoseksualiteit, die destijds voor controverse zorgden.