Secretaris van de Wereldraad blikt terug op bezoek aan Moskou | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy

Secretaris van de Wereldraad blikt terug op bezoek aan Moskou

Philippe Keulemans

Philippe Keulemans

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op donderdag 25 mei 2023 - 10:53
Afdrukken
De Wereldraad van Kerken hoopt om al in oktober afgevaardigden van de orthodoxe kerken uit Oekraïne en Rusland samen rond de tafel te brengen. 
WCC-secretaris Jerry Pillay © WCC productions team

De Zuid-Afrikaan Jerry Pillay, de secretaris-generaal de Wereldraad van Kerken (WCC), heeft tijdens zijn recente gesprek met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill aangedrongen op het einde van de oorlog in Oekraïne. Ook als wereldraad willen wij al het mogelijke doen om daartoe bij te dragen. Een andere belangrijke bekommernis tijdens die ontmoeting was de eenheid van de orthodoxie. De verschillende perspectieven en de breuklijnen werden door de oorlog nog vergroot en duidelijk blootgelegd. Wij moeten begrijpen dat de orthodoxe christenen in Oekraïne en Rusland talrijk zijn. Zij kunnen een zeer belangrijke rol spelen en hebben een grote invloed. Zij kunnen pleitbezorger zijn van de vrede. Daarom ook hebben wij ons tijdens ons bezoek sterk gericht op de eenheid van de orthodoxe familie. 

De secretaris van de wereldraad heeft begrip voor de controverse rond patriarch Kirill en zijn standpunt over de oorlog. Toch meent hij dat het belangrijk was om hem te ontmoeten. De Wereldraad van Kerken heeft niet de luxe om achterover te leunen en niets te doen. Er is een oorlog aan de gang en wij moeten onophoudelijk werken aan vrede. Aangezien de Russisch-Orthodoxe Kerk lid is van de Wereldraad van Kerken, hebben we het recht en de plicht om hen te bezoeken, naar hen te luisteren en zelfs om hen uit te dagen op hun specifieke standpunt met betrekking tot de oorlog.

De patriarch heeft ons heel goed ontvangen. Daarvoor ben ik dankbaar. Hij verwelkomde de betrokkenheid van de Wereldraad van Kerken en haar vredelievende missie. Er had een goed informatief gesprek plaats. Het was natuurlijk geen gemakkelijke bijeenkomst. Het was zwaar, boeiend en zeer uitdagend. De ontmoeting begon met een uiteenzetting van de patriarch die zijn visie gaf. Daarin verdedigde hij ook enkele discutabele visies en interpretaties. Vervolgens bracht Pillay onder meer verslag uit van het bezoek van de delegatie van de Wereldraad van Kerken aan Oekraïne en wat zij daar ter plaatse hebben vastgesteld. Hij schetste en beargumenteerde ook de visie van de Wereldraad op de oorlog en de eenheid van de orthodoxe familie. Daarna volgde nog een rondetafelgesprek van ruim anderhalf uur. 

Kant en klare oplossingen heeft het bezoek niet opgeleverd. De oorlog duurt al een jaar en volgens Pillay zal hij niet snel eindigen. Ook de toenemende kloof binnen de orthodoxe wereld moet worden aangepakt. Het voordeel van de wereldraad is dat de organisatie met een stem kan spreken namens de lidkerken en tegen de krachten in die er belang bij hebben dat deze oorlog blijft duren. Dat neemt niet weg dat de situatie heel complex is en dat er verschillende interpretaties mogelijk zijn. Wat de stappen vooruit betreft, hebben wij nu een ontmoeting gehad met de kerken in Oekraïne en met de Russisch-Orthodoxe Kerk. Wij hebben met hen gesproken over het aanknopen van een dialoog. Ik zal nu als algemeen secretaris contact opnemen met deze kerken met het oog op een definitieve toezegging voor het proces van dialoog. Daarna kunnen wij een rondetafelgesprek opzetten, dat mogelijk al in oktober van dit jaar kan plaatsvinden (…) Wij werken samen om oplossingen te vinden voor deze moeilijke, complexe problemen. Vooral wanneer er een oorlog in onze buurt is, is het ons recht en onze verantwoordelijkheid als christenen en als mensen om te zeggen ‘genoeg is genoeg’. Laten we dit stoppen en werken aan vrede!

Bron: WCC

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Nieuws
Oecumene

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Het Kremlin in Moskou © Albin Hillert/WCC
readmore

Wereldraad van Kerken wil impuls geven aan dialoog met Moskou

icon-icon-nieuws
Sacramentsprocessie in Luik © Bisdom Luik
readmore

Hoe een Luikse zuster aan de basis ligt van Corpus Christi

icon-icon-nieuws
Auschwitz © Luc Devriese
readmore

Inkeer, dienstbaarheid en hoop: op bedevaart naar Polen

icon-icon-afbeelding

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook