Azerbeidzjan en Armeniërs uit de regio Nagorno-Karabach zijn het op de middag eens geraakt over een voorlopige wapenstilstand. Voorwaarde is dat de etnische Armeniërs hun wapens neerleggen. Er worden gesprekken in het vooruitzicht gesteld over de toekomst van de regio en de etnische Armeniërs die er wonen. Sinds de heropflakkering van het conflict en de beschietingen tijdens de voorbije dagen (onder het voorwendsel van de bestrijding van terrorisme) zijn er volgens de Armeense overheid minstens 32 doden en 200 gewonden gevallen. Paus Franciscus riep vanmorgen nog op tot een vreedzame oplossing voor het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië. ‘De betrokken partijen en de internationale gemeenschap moeten de wapens neerleggen en zoeken naar een vreedzame oplossing voor het welzijn van het volk en uit respect voor het menselijk leven’, aldus nog paus Franciscus.
Afsluiting Latchin-corridor
Nagorno-Karabach ligt op Azerbeidzjaans grondgebied, maar wordt bewoond door een meerderheid van Armeniërs. Organisaties zoals Christian Solidarity Worldwide, de Internationale Vereniging voor de Mensenrechten (IGMF) en L'Œuvre d'Orient hadden de voorbije 24 uur hun bezorgdheid uitgesproken over het lot van de Armeense bevolking in de enclave, die door de afsluiting van de Latchin-corridor al met een dramatische humanitaire situatie werd geconfronteerd door een gebrek aan voedsel, hygiëneproducten, medicijnen, brandstof en elektriciteit. De vrees bestond dat de aanval de aanzet was tot een etnische zuivering onder de Armeense christenen in Nagorno-Karabach en Artsakh. Hier en daar werd zelfs al gewaarschuwd voor massamoorden en zelfs genocide.
Humanitair drama
Momenteel is een delegatie van de Wereldraad van Kerken, onder leiding van de algemene secretaris Jerry Pillay, voor een vier dagen durend bezoek ter plaatse. De oecumenische delegatie kon aan de Latchin-corridor (de smalle doorgang van Armenië naar Nagorno-Karabach) vaststellen hoe de humanitaire hulp aan de Armeense bevolking in Artsakh wordt geblokkeerd. Volgens het Rode Kruis werden maandagmorgen voor het eerst sinds half juni twee vrachtwagens met essentiële humanitaire hulp doorgelaten. Toen de oecumenische delegatie later op de dag de Latchin-corridor naderde kon zij slechts vaststellen dat er opnieuw volop werd geschoten door de Azerbeidzjaanse strijdkrachten. Ook algemeen secretaris Pillay deed toen een oproep tot het stopzetten van de beschietingen en het aanknopen van een oprechte en betekenisvolle dialoog met de Armeniërs van Nagorno-Karabach/Artsakh voor een rechtvaardige en duurzame oplossing.
Onzekere toekomst
Of de rechten van de Armeense christenen in de enclave en hun cultuur na het afsluiten van zo’n overeenkomst ook effectief gegarandeerd worden valt nog maar af te wachten. Volgens de leiding van de Armeens-apostolische Kerk in Etchmiadzin heeft het optreden van Azerbeidzjan in de inmiddels al veroverde gebieden aangetoond dat de strijdkrachten van dat land vastbesloten zijn om alle sporen van cultuur en religie die door de Armeniërs zijn achtergelaten, inclusief de kerken, uit te wissen. Volgens de Armeense Kerk is die culturele genocide in veroverd gebied alvast nu al een feit. De vraag rest dan welke garanties een vredesakkoord kan bieden voor de Armeense bevolking en haar cultuur en het nog niet veroverde gedeelte van de enclave. Het is niet ondenkbaar dat de overeenkomst voor Azerbeidzjan gewoon als opstap dient om ook in het restend deel van de enclave de cultuur uit te wissen en de oorspronkelijke bewoners in de bakermat van de Armeense beschaving te verjagen.