De Vlaamse regeringspartijen hebben geen consensus gevonden over het Open VLD-voorstel om de uitzendingen van erediensten af te schaffen.
De Vlaamse minister van Media Sven Gatz liet begin december weten dat hij af wil van de uitzending van religieuze erediensten door de openbare omroep. Die had kort ervoor bekendgemaakt voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar te zullen uitzenden. Volgens Gatz moest men ofwel voortaan alle religies (en levensbeschouwingen) gelijk behandelen ofwel stoppen met de rechtstreekse uitzendingen op zondagochtend en religie meer aan bod laten komen in de tegensprekelijke duidingsprogramma's op de VRT. Ten gronde stelde Gatz dat uitzendingen van erediensten niet behoren tot de kerktaken van de openbare omroep. Een standpunt dat door zijn partij werd gesteund.
Tegen dat voorstel rees heel wat verzet. Het christelijke opinieweekblad Tertio startte met een online petitie, die in korte tijd meer dan vijfduizend keer ondertekend werd.
Wel uitzendingen maar integraal in het Nederlands
Op de superministerraad van afgelopen vrijdag vonden Sven Gatz en zijn liberale partijgenotten echter geen eensgezindheid bij de coalitiepartners van N-VA en CD&V voor de schrapping van de uitzendingen. Na een volgens insiders korte maar vinnige discussie besliste de Vlaamse regering dat de erkende erediensten uitgezonden blijven worden op de openbare omroep. Voorwaarde is wel dat de erediensten integraal in het Nederlands moeten verlopen. Enig uitzondering vormen specifiek liturgische gebeden, zoals bepaalde citaten uit de Koran die moeilijk te vertalen zijn. Die kunnen dan wel mits ondertiteling.
Zijn CD&V en N-VA tevreden over het bereikte compromis, dan geldt dat niet of veel minder voor Open-VLD. In liberale hoek heeft men het over een gemiste kans om het debat ten gronde te voeren. Open-VLD maakt zich naar eigen zeggen sterk om de discussie te heropenen als over een nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en de openbare omroep moet worden onderhandeld. De huidige beheersovereenkomst loopt nog tot 2020.