Waarom antichristelijke geweld in Nigeria ook onze zaak is | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's

kerknet

Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Artikels
  • Evenementen
  • Vieringen
  • Shop
  • Aanmelden
  • Parochie
We laden de lijst van gemeenten en postcodes. Kies hieruit één van de suggesties.

Zoek je parochie

snel naar

  • Bisschoppenconferentie
  • Bisdommen en parochies
  • Religieuzen
  • Organisaties
  • Media
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Meer
    • Formulieren
    • In tijden van coronavirus
      Bid nu meeAlternatief aanbod vieringen via radio, tv of internet
      Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy

Waarom antichristelijke geweld in Nigeria ook onze zaak is

icon-icon-nieuws
Gepubliceerd op zondag 16 augustus 2020 - 9:54
Afdrukken
Het gebrek aan aandacht voor de vervolging van christenen in Nigeria illustreert de neokoloniale mentaliteit van westerse staten en vele ngo's.
Uitvaart van slachtoffers van religieus geweld in Nigeria in april 2019) © Intersociety

In een kritisch commentaarstuk klaagt Mercatornet de onverschilligheid en kortzichtigheid aan van vele westerse staten, media en ngo’s voor het aanhoudende en toenemende geweld tegen christenen in Nigeria. Die apathie is des te opmerkelijker omdat zij vaak op de eerste rij staan om de vervolging van bijvoorbeeld de rohingya's in Myanmar, de Oeigoeren in China of de jezidi's in Irak aan te klagen. Terwijl de wereld weinig heeft gedaan om deze minderheden te helpen, werden vervolgde christenen het slachtoffer van een vermoedelijk nog grotere, schandalige verwaarlozing.

Nergens is deze trend duidelijker zichtbaar dan in Nigeria. In de regio’s van de centrale Middle Belt en het noorden van het land worden almaar meer christenen afgeslacht door islamfundamentalistische fulaniherders en de soennitische terreurgroep Boko Haram. In de afgelopen jaren zijn er tienduizenden omgekomen. In de eerste zes maanden van 2020 alleen al werden naar schatting 1.200 christenen vermoord door fulaniherders en nog eens 390 door Boko Haram.

Moslimdorpen blijven gespaard

Hoewel de aanvallen met duidelijke religieuze motieven steeds vaker voorkomen, blijven westerse media ze voorstellen als 'eenvoudig' geweld tussen herders en boeren over land en hulpbronnen. De laatste jaren is nochtans overduidelijk geworden dat de gewelddadige aanvallen wel degelijk religieus gemotiveerd zijn.

Bisschoppen, priesters, predikanten en hele christelijke dorpen zijn het doelwit van opzettelijke aanvallen, terwijl moslimdorpen volledig gespaard blijven.

Bij veel aanslagen worden kerken verbrand en almaar meer herders sluiten zich aan of worden aanhanger van de jihadisten. Ondertussen knijpen de Nigeriaanse moslimpresident Muhammadu Buhari en zijn veiligheidsapparaat, gedomineerd door noordelijke fulani-hausa-moslims, een oogje dicht voor deze vervolging van de christelijke burgers in Nigeria.

De afgelopen twee jaar zijn er in Nigeria meer christenen afgeslacht dan in Irak en Syrië samen. Mercatornet

Vele westerse media minimaliseren de omvang van het geweld. Zo bleef onvermeld dat er bij verschillende confrontaties tussen herders en boeren op één dag honderden christenen zijn omgekomen. Tussen 2015 en 2020 hebben fulaniherders 17.000 christenen gedood in de Nigeriaanse Middle Belt. Boko Haram heeft tussen 2009 en 2020 nog eens 27.000 onschuldige christenen vermoord.

Snelgroeiende bevolking

Nog verontrustender is het feit dat de christenen op middellange tot lange termijn, demografisch gezien, almaar meer in de minderheid zullen zijn. Dit dreigt het traditionele systeem van machtsdeling tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden fundamenteel te verstoren. Toch zijn Nigeriaanse christenen beslist geen belaagde minderheid die met uitsterving is bedreigd. Volgens het onderzoeksbureau Pew behoren Nigeriaanse christenen demografisch tot de snelst groeiende bevolkingsgroepen ter wereld.

Tegen 2050 telt Nigeria met 155 miljoen christenen de op twee na grootste christelijke bevolking ter wereld. Pew

Maar tegelijk zal hun aandeel in diezelfde periode dalen tot 39,3 procent van de Nigeriaanse bevolking. Moslims krijgen een beslissende demografische meerderheid. Volgens de Universiteit van Princeton vertegenwoordigen moslims in 2060 70 à 80 procent van de Nigeriaanse bevolking.

Tikkende tijdbom

Mercatornet waarschuwt voor de sombere toekomst van christenen in Nigeria, die het doelwit dreigen te worden van massaal geweld en vervolging. Ze zullen almaar minder kansen krijgen om nog hun stem te laten horen, politiek dreigen zij altijd in de minderheid te zijn en de snelgroeiende fulanibevolking dreigt steeds verder het christelijke zuidelijke grondgebied binnen te dringen. De massamoorden in de Middle Belt dreigen zich in de toekomst almaar verder naar het zuiden uit te breiden. Dit dreigt ongelooflijk ernstige gevolgen te hebben voor de stabiliteit in heel West-Afrika. Nigeria dreigt een tikkende tijdbom worden, als christelijke Nigerianen blijven lijden onder massaal geweld en vervolging. Dat dreigt uit te monden in een nieuw conflict zoals dat van Biafra dat ongetwijfeld gewonnen zal worden door de noordelijke legers en uiteindelijk miljoenen Nigeriaanse levens zal kosten.

Bron: Mercatornet

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Wereldkerk
Nieuws
Nigeria
vervolging van christenen

Deel dit artikel

Share on Facebook
Share on Twitter
Share via Email

Lees meer

readmore

Nigeriaanse sterren klagen antichristelijk geweld aan

icon-icon-nieuws
Ignatius Kaigama, de aartsbisschop van Abuja © Kerk in Nood
readmore

Oproep van Nigeriaanse aartsbisschop: ‘Verdedig jezelf’

icon-icon-nieuws
Paus Franciscus op weg naar Irak © Vatican Media
readmore

Paus Franciscus reist als gezant van vrede en hoop naar Irak

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2021 Studiecentrum Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook