Welzijnszorg berekende dat er jaarlijks ongeveer 700 miljoen euro nodig is om de leeflonen te verhogen.
Welzijnszorg heeft woensdag als afsluiting van haar welzijnscampagne van eind 2017 een symbolische actie gevoerd aan de Beurs in Brussel. De actievoerders dringen bij de regering erop aan 1 miljard euro vrij te maken om de laagste uitkeringen op te trekken. Nog steeds leeft een op zeven Belgen beneden de armoedegrens, zei Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg. De regering moet haar beloften om de laagste uitkeringen te verhogen nakomen.
Zonder een leefbaar inkomen wordt armoede nooit opgelost. Welzijnszorg
Volgens de organisatie zijn er, ondanks de vele regeringsbeloftes, nog steeds 1,7 miljoen Belgen die maandelijks nauwelijks rondkomen. Bij een kleine tegenslag komen zij al snel in de armoede terecht. Het gebrek aan een leefbaar inkomen heeft ook een nefaste invloed op de kansen op werk, onderwijs, gezondheid en huisvesting. Bovendien zorgt een laag inkomen ook voor hogere uitgaven. Zo ontbreekt het aan middelen om in een energiezuinige woning of elektrotoestellen te investeren. Een inkomen onder de armoedegrens zorgt ervoor dat de kloof met de rest van de samenleving almaar groter wordt en mensen steeds dieper in armoede wegzakken, stelde Welzijnsvoorzitter Marc Justaert woensdag. Het is volgens hem onjuist dat de overheid geen financiële middelen heeft voor een verhoging van de minimumuitkeringen en leeflonen om hen er bovenop te helpen. Dit is vooral een kwestie van politieke wil.
De actie van woensdag vormde het slotmoment van de Welzijnscampagne van dit jaar, onder het motto: Samen Tegen Armoede!Een leefbaar inkomen geeft mensen de kans om de toekomst te plannen en stappen te ondernemen om uit de armoede te ontsnappen, aldus nog Welzijnszorg.