Paus Franciscus heeft een delegatie van de Wereldraad, onder leiding van secretaris-generaal Pillay en de lutherse bisschop Bedford-Strohm ontvangen.
De voorzitter van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken (WCC), Heinrich Bedford-Strohm, heeft na een ontmoeting met paus Franciscus aangekondigd dat de wereldraad een rondetafel wil organiseren, met deelname van haar lidkerken uit Oekraïne en Rusland. Zowel de autocefale Oekraïens-orthodoxe Kerk als de Russisch-orthodoxe Kerk zijn lid van de WCC, het belangrijkste oecumenische overlegorgaan.
Volgens bisschop Bedford-Strohm, die afkomstig is uit Beieren en jarenlang preses was van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), is het gesprek gepland voor de maand mei. Hij vindt het noodzakelijk om vredesinitiatieven te ondersteunen, de kanonnen het zwijgen op te leggen en te denken aan de toekomst. De Wereldraad van Kerken wil daar alles aan doen. Momenteel vinden al voorbereidende gesprekken plaats met de Oekraïense Kerken, die onderling verdeeld zijn. Er komen ook positieve signalen uit de Russisch-orthodoxe Kerk.
Lees verder onder de foto.
Oecumene en Laatste Avondmaal
WCC-secretaris-generaal Jerry Pillay en bisschop Bedford-Strohm hebben gisteren donderdag paus Franciscus en kardinaal Kurt Koch, de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Eenheid onder de Christenen, ontmoet. Bedford-Strohm was verheugd dat hij met de paus kon overleggen over manieren om de kerkelijke eenheid te versterken. Wij waren het erover eens dat onze gemeenschappelijke zorg een teken van eenheid en begrip in een verdeelde wereld moet zijn. Daarvoor hebben wij nood aan een oecumene van het hart, waarbij wij samen getuigen van Christus, ook al is de institutionele eenheid van de Kerken nog niet bereikt. Hij voegde eraan toe dat hij met kardinaal Koch ook had overlegd over de inspanningen in Duitsland om ervoor te zorgen dat katholieke en protestantse christenen samen het Laatste Avonmaal kunnen vieren. Ondanks de publicatie van het oecumenische document Samen rond de tafel van de Heer uit 2019 en de beperkingen die daarin worden opgelegd, meent de lutherse kerkleider dat de scheiding tegen 2030 kan overwonnen worden.
De WCC overkoepelt momenteel 352 protestantse, anglicaanse, orthodoxe en oudkatholieke Kerken en kerkelijke gemeenschappen uit meer dan 110 landen, goed voor naar schatting 580 miljoen christenen. De raad is daarmee het belangrijkste oecumenische overlegorgaan wereldwijd. De rooms-katholieke Kerk is geen lid van de WCC, maar is sinds 1961 wel waarnemer.