7 sprongen vooruit voor de aarde: blije kinderen in Kortrijk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Netwerk rechtvaardigheid en vrede (NRV)

Netwerk rechtvaardigheid en vrede (NRV)

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Welkom op onze website Ecokerk Diaconie
Blije gezichten op de Klimaatspeelplaats van Sint-Paulus in Kortrijk. © Sint-Paulusschool Kortrijk

7 sprongen vooruit voor de aarde: blije kinderen in Kortrijk

Lieve Wouters

Lieve Wouters

icon-icon-video
Gepubliceerd op zaterdag 11 september 2021 - 15:00
Afdrukken
Kleine en grote handen hielpen mee aan de nieuwe speelplaats van de Sint-Paulusschool in Kortrijk. Ontdek nog meer hoopgevend nieuws van Taborgroep.

Van 1 september tot en met 4 oktober voert Ecokerk campagne met #ik7mee. De 7 verwijst naar een stappenplan om te komen tot ‘integrale ecologie’: zorg voor de natuur gaat samen met zorg voor de mens en een liefdevolle levenshouding. Tijdens deze Scheppingsperiode publiceren we elke week het verhaal van een groep, school of gezin dat meedoet aan de 7-sprong.

> Ontdek de 7 sprongen en deel je eigen verhaal.

Klimaatspeelplaats voor blije kinderen

De Sint-Paulusschool in Kortrijk heeft sinds kort een klimaatspeelplaats. De vroegere betonnen vlakte werd omgetoverd tot een speel- en leerlandschap met oog voor biodiversiteit. Een idee van de kleurenpracht, kinderpret en dierenplezier krijg je in onderstaand filmpje.

Tekst gaat verder onder het filmpje.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

De klimaatspeelplaats in een notendop: 40 inheemse bomen (tegenover welgeteld 1 boom voorheen!), heel wat inheemse vaste planten zoals hazelaar en bessenstruiken. De juiste bloemenmengsels maken dat de kinderen voortaan de vier seizoenen op de speelplaats zien passeren. De school heeft ook een bijenproject dat toelaat om honing te oogsten en te verkopen. Heerlijk!

Een druppel op een gloeiende plaat? Weet dat de Sint-Paulusschool deel uitmaakt van een scholengroep die dezelfde keuzes maakt. En op nog groter vlak van de Taborgroep, een netwerk van ruim 30 scholengroepen en voorzieningen die samen 9.000 mensen tewerkstellen en 10.000den kinderen, jongeren, ouderen en zieken bereiken.

Taborgroep: mensen doen groeien in plaats van winst

De Taborgroep is ontstaan vanuit de Congregatie Zusters van Liefde van Jezus en Maria. Onderling versterken de organisaties elkaar in het waardegericht ondernemen dat de mens centraal stelt en de zorg voor de aarde ernstig neemt. Elke groep krijgt binnenkort overigens een klimaatverantwoordelijke.

Enkele van de grootste en meest recente verwezenlijkingen van de Taborgroep zijn:

  1. Aansluiting op stadsverwarming Gent • Het warmtenet van Gent is het grootste van het land. Via een ondergronds net worden ziekenhuizen, sociale woningcomplexen en zo meer voorzien van warm water. Een eigen verwarmingsinstallatie hebben die gebouwen daardoor niet meer nodig. Onder meer de Sint-Bavohumaniora, het klooster van de Zusters van Liefde en de hoofdzetel van Tabor zelf zijn op deze verwarming aangesloten.
  2. Ecologische nieuwbouw • Sint-Lievenspoort vzw is een organisatie voor mensen met een communicatieve beperking. Met haar 4 afdelingen investeert ze momenteel in een ecologische nieuwbouw, en een verwarming via een BEO-veld. Dat is als een warmtepomp via geothermie.
  3. Massa’s zonnepanelen • De daken van de Vinderij, een school voor buitengewoon onderwijs, liggen vol zonnepanelen. Ook op het college van O.L.V.-Ten Doorn in Eeklo werden 253 zonnepanelen geplaatst, goed voor een vermogen van 95 kWp en een jaarlijkse zonnestroom productie van 85 500 kWh per jaar. Hiervan verbruikt Ten Doorn zelf ongeveer 75%. Ook Ten Bosse in Deinze, onderdeel van De Vierklaver vzw die ondersteuning biedt aan volwassenen met een beperking, bracht zonnepanelen aan.
  4. Warmtekracht • Een andere vestiging van De Vierklaver, in Landegem, koos voor warmtekrachtkoppeling. Dit systeem maakt weliswaar nog steeds gebruik van gas, een fossiele brandstof, maar omdat hierbij zowel warmte als elektriciteit wordt geproduceerd, is de uitstoot van CO2 beduidend lager. Zo’n systeem werd ook geïnstalleerd in Sint-Lodewijk Wetteren, dat zich met twee scholen en een multifunctioneel centrum richt tot kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking.
  5. Warmtepompboiler • In vzw Ruyskesveld in Erembodegem, een organisatie voor bijzondere jeugdzorg, koos men dan weer voor warmtepompboilers.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Video

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hildegart Uvin en Johan aan het werk in de stiltetuin Hemelse Gaarde in Erembodegem.
readmore

7 sprongen vooruit voor de aarde: de stiltetuin van Ten Bos

icon-icon-artikel
Met een 7-sprong naar integrale ecologie © Ecokerk
readmore

Ecokerk: ‘Met een 7-sprong naar integrale ecologie!’

icon-icon-artikel
De historische beelden van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein op 27 maart 2020 © Vatican Media
readmore

Vaticaan stuurt 'satelliet van de hoop' in de ruimte

icon-icon-nieuws

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook