Psalmen in popsongs ~ Leonard Cohen als hedendaagse psalmist | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Kerknet-redactie

Kerknet-redactie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Formulieren
  • Zoeken
  • Meer
    • Formulieren
    • Zoeken
    • Nieuws Kerknet-academie Kerknet-shop Medewerkers Suggesties Microsite op Kerknet
      Starten op KerknetOndersteuning beheerders
      Privacy
© Eric Nopanen / Unsplash

Psalmen in popsongs ~ Leonard Cohen als hedendaagse psalmist

Lieve Wouters

Lieve Wouters

icon-icon-video
Gepubliceerd op vrijdag 22 juli 2022 - 8:00
Afdrukken
Check 20 popsongs met verwijzingen naar psalmen. Van U2 over Coolio tot Lizzo. Natuurlijk kan Leonard Cohens oeuvre niet ontbreken in deze lijst.

Ontdek alle bijdragen uit de reeks ‘Psalmen in popsongs’.

 

#2 Leonard Cohen

Dat Leonard Cohen in deze lijst opduikt, mag niet verbazen. Hij schreef niet alleen één of enkele liederen die kunnen verwijzen naar specifieke psalmen, zeg gerust: Leonard ís een psalmist. Koning David, de Bijbelse psalmist, was Cohens voornaamste artistieke inspiratiebron, als we de Amerikaanse expert populaire en joodse cultuur Lawrence Epstein mogen geloven. De song If It Be Your Will omschreef Cohen zelf als ‘meer een gebed dan een lied’. Lied, gebed, zeg dus maar psalm.

Tekst gaat verder onder de clip met lyrics.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Is dit Uw wil?

De verwijzingen naar Bijbelse psalmen zijn niet ver te zoeken in If It Be Your Will. De titel alleen al is heel Bijbels en is als gedachte zo weggelopen uit de psalmen. Leonard Cohen legt in het lied al zijn vertrouwen in God. Als U wil, zal ik zwijgen. Als U wil, zal ik zingen.

Iets verderop vergelijkt de zanger zich met een ‘broken hill’, een gebroken heuvel (berg). Die vergelijking staat in contrast met de in veel psalmen geciteerde ‘heilige berg van God’ (psalm 2,6; 3,5; 15,1; 24,3; 43,3 en 78,54, bijvoorbeeld). De psalmist vertrouwt zijn kwetsbaarheid toe aan een You, steeds met hoofdletter geschreven.

En vergelijk eens deze verzen:

  • Let the rivers fill, let the hills rejoice (Leonard Cohen)
  • Laten de rivieren in de handen klappen
    en samen met de bergen jubelen
    (Psalm 98,8)

Zoals in veel Bijbelse psalmen zit ook in deze psalm van Leonard Cohen een aanklacht: Heb medelijden met al die brandende harten in de hel – als dat Uw wil is. Cohens poëzie is op meerdere manieren te begrijpen. Mij lijkt het dat hij zich afvraagt: Is het Uw wil dat die mensen op aarde in hun lompen van licht, gekleed zijn voor een gevecht op leven en dood? Om dan te besluiten: Maak een einde aan deze nacht – als dat Uw wil is.

Twijfel is ook bij de Bijbelse psalmist(en) aanwezig. In een gezonde relatie tussen Schepper en schepsel is twijfel geoorloofd, ja zelfs onmisbaar. Alles mag uitgesproken worden. Anders kan het niet worden geheeld.

Verder verwijst de titel en het hele idee van de song naar het verhaal van Job die zich uiteindelijk neerlegt bij Gods wil en naar Jezus’ bede kort voor zijn lijdensweg: Niet mijn maar Uw wil geschiede.

Halleluja

Wellicht het bekendste en vaakst gecoverde lied van Leonard Cohen is Hallelujah. Ook hier zijn de Bijbelse verwijzingen legio. Weer kunnen we beginnen met de titel, een vreugdevolle uitroep die in de psalmen heel vaak voorkomt. In Cohens versie klinkt die uitroep wel dubbelzinnig.

In het lied gaat het in de eerste strofe over Samson en Delilah. Zij verleidt hem, bindt hem vast en knipt zijn haar af, waardoor hij zijn kracht verliest en in handen valt van de Filistijnen. In de tweede strofe gaat het over David en Batseba. Ook al geen verkwikkelijk verhaal. Koning David – ja, die gezalfde van God! – verleidt Batseba en laat haar man omkomen door hem in de voorste linie van een gevecht te sturen. Zo heeft de egoïst Batseba voor zich alleen.

David schreef psalm 51 (zo staat het uitdrukkelijk in de intro bij de psalm) na dit voorval als boetepsalm. In Cohens lied is de erotiek gemengd met religieuze gevoelens van spijt en geloof ondanks alles. Maar de erotiek – misbruik en verraad inbegrepen – komt hier toch op de eerste plaats. Net als koning David is Leonard Cohen geen heilig boontje.

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

Leonard Cohen was joods van geboorte en opvoeding, maar voedde zich spiritueel aan heel diverse bronnen, van christelijke over islamitische tot boeddhistische.

Gepubliceerd door

Kerknet-redactie

Meer

Cultuur
Video
popmuziek
Psalmen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

© Eric Nopanen / Unsplash
readmore

Psalmen in popsongs ~ Ontdek dé inspiratiebron van Bono (U2)

icon-icon-video
© Kobu Agency / Unsplash
readmore

Welke ‘deal with God’ maakte Kate Bush?

icon-icon-video
Heiligen in popmuziek, een verrassende combinatie. © Lieve Wouters / Malte Wingen on Unsplash / Flickr CC
readmore

Heiligen in popmuziek: luister hier naar alle 20 nummers

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook