In februari vindt in Praag de continentale fase van de synode over synodaliteit plaats; een prikkelend voorstel komt nu alvast vanuit Luxemburg.
Nooit eerder werd de wereldwijde kerkgemeenschap geconsulteerd over de toekomst van de kerk. Paus Franciscus begon in 2021 aan een gigantische opdracht. Waar vorig jaar in parochies en groepen wereldwijd open gespreksrondes plaatsvonden, breekt nu de continentale fase aan. Dit jaar is het aan bisschoppen en experts om per continent tot onderscheiding te komen rond die lokale input, die werd samengevat in een document met als titel ‘Vergroot de ruimte voor je tent’.
Een internationale groep theologen en mensen die in de pastorale praktijk bezig zijn met synodaliteit kwam ‘bijtanken’ in Luxemburg. Van zondag 15 tot dinsdag 17 januari vond daar een driedaagse meeting plaats op initiatief van EcclesiaLab (UCL), Logia en de Luxemburgse School of Religion & Society. Bedoeling was om een balans op te maken van wat synodaliteit vandaag al betekent in Europa en welke ervaringen en expertise, theoretisch zowel als praktisch, uitgediept kunnen worden.
De 50 deelnemers uit 18 landen van Europa kwamen tot een slottekst die een stimulans wil zijn voor het overleg van de Europese bisschoppen, van 5 tot en met 12 februari in Praag. Een van de grote namen onder de aanwezigen was Tomáš Halík. Je hoort hem even aan het woord in het filmpje hieronder.
Tekst gaat verder onder het filmpje waarin je enkele indrukken opdoet van de bijeenkomst.
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Theoloog en medecoördinator Hans Geybels vond de ontmoeting zelf alvast erg inspirerend. In onze slottekst doen we enkele aanbevelingen. Zo lijkt het heel belangrijk dat er vorming aangeboden wordt rond synodaliteit, dat er labo’s komen om de praktijk te stimuleren. Want synodaliteit is vooral iets wat we moeten dóen.
‘Do try this at home!’, stelde Jos Moons met een kwinkslag voor op de meeting.
Hete hangijzers?
De tekst wordt doorgestuurd naar alle deelnemers van de ontmoeting in Praag om bisschoppen en experts te laten delen in opgedane ervaring en inzichten. Niet dat er hete hangijzers in verwoord worden. Hervormingen dringen zich op, zeker, maar die kunnen niet louter technisch van aard zijn en moeten door consensus tot stand komen, klinkt het.
Geybels: Het is heel belangrijk dat niemand het proces herleidt tot een oppervlakkige aanpassing van het een of het ander. Synodaliteit nodigt ons uit om veel dieper te gaan.
Synodaliteit gaat over de vraag hoe we kerk willen zijn in een moderne wereld.
In die zin is het een traag en spiritueel proces, open voor verandering, maar altijd gedragen.