11 november: Wapenstilstand.
Ieder jaar wordt in Drongen een indrukwekkende plechtigheid gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van beide oorlogen. Een aantal verenigingen gaan met hun vlaggen in stoet door de Oude Abdijstraat, begeleid door een doedelzakspeelster. Starten aan de gedenkplaat van de Poolse soldaat aan de pastorijmuur, even verwijlen bij de ‘voor den kop geschoten’ Alfons Byn aan de abdijmuur en dan halt houden bij het magistrale monument op Drongenplein.
De eucharistie begint om 9.15 u. en wordt opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie De Zwanezonen. De voorzitter van NSB Marcel Deloof heet de vele aanwezigen welkom, in het bijzonder een aantal oud-militairen. Het meest beklijvende moment was de communiezang: een man met een ongelooflijk stembereik bracht een prachtig lied, ondersteund door de Zwanezonen. Op het einde van de viering las misdienaar Eline een mooi gebed om vrede. De 3 nationale hymnen sloten de dienst af: de Vlaamse leeuw, de Europese hymne en de Brabançonne.
De plechtigheid aan het monument buiten werd ingeluid door de Belleman. Dan volgden diverse toespraken. Hoofdthema was ‘vrede’ en het ‘eindigen van geweld en oorlog’. Alona, een Oekraïense vluchtelinge die hier 2 jaar geleden sprak, was er opnieuw, ze vertelde in heel begrijpelijk Vlaams hoe het nu met haar ging. Ze dankte voor de vele hulp, maar de oorlog in Oekraïne is nog steeds aan gang… Alle slachtoffers van beide oorlogen werden één voor één genoemd, in een aangrijpend dodenappèl. We zullen ze nooit vergeten. Tot slot een uitgebreide bloemenhulde.
Dan kon iedereen naar het Open Huis voor een receptie en de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd van de Drongense scholen. Er waren wel 20 individuele en collectieve boekenprijzen voor de kinderen die het beste het thema van vrede hadden uitgebeeld. ‘We will never forget’.
Mia Lippens