God vinden in het kleine
Sedert begin mei mag onze parochie H. Johannes de Doper zich verheugen in de komst van een nieuwe parochieassistente, Inès Vandamme. Sommigen zullen haar al gezien hebben op zondag tijdens de vieringen in de kathedraal. Graag stellen we haar langs deze weg voor.
Kan je jezelf voorstellen aan onze lezers?
Ik ben geboren te Gent in 1995, afkomstig van de Oude Bareel. Ik bracht er mijn kinder- en tienertijd door. Middelbaar onderwijs doorliep ik op het Sint-Janscollege. Ik studeerde Taal- en Letterkunde Nederlands en Duits aan de UGent aangevuld met de lerarenopleiding. Ik startte even in het onderwijs en gelijktijdig deed ik mijn opleiding voor pastoraal werk aan het HDGI. Ik leerde deze onderwijs- en vormingsinstelling van het Bisdom Gent kennen via mijn man, Jeroen Heiremans. Initieel volgde ik de lessen omdat ik weinig afwist over geloof en Kerk. Tijdens mijn tweede jaar deed ik een ziekenhuisstage, omdat ik toen de optie voor pastoraal in de zorg, meer bepaald de ouderenzorg, nam. Ik ontdekte echter meer feeling te hebben met het reilen en zeilen op de parochie. Mijn man en ik waren immers geëngageerd binnen de parochie de Goede Herder (Gent-West) bij de toenmalige pastoor Patrick De Baets.Tijdens mijn vierde jaar deed ik stage in de parochie Maria Magdalena te Deinze.
Ik studeerde bovendien aan de VUB archivistiek: erfgoed- en hedendaags documentbeheer, een opleiding die enkel daar te volgen was. Ik startte bij de Interdiocesane Commissie voor Liturgie, waarvan mijn man algemeen secretaris is, voor het inventariseren van het papieren archief en het ordenen van het digitaal documentbeheer. Deze opdracht vervul ik nu halftijds en is nu aangevuld met een halftijdse in de parochiepastoraal van Gent-Centrum.
Sinds oktober 2023 zijn we de gelukkige ouders van Ambroos en wonen we in Sint-Amandsberg.
Waarom koos je na de optie pastoraal in de zorg toch voor de parochie?
Tijdens de coronacrisis hielp ik samen met mijn man mee voor het streamen van de vieringen in de Goede Herderparochie. Deze en andere initiatieven deden me beseffen dat er ook vele noden zijn in de parochie, die er anders uitziet dan een WZC dat een entiteit op zichzelf is. De parochie gaat breder en heeft natuurlijk ook een band met de wereld van de zorg. We noemen dit de ‘ketenzorg’. Mijn begeleider tijdens de ziekenhuisstage merkte zelf op of het parochiale werkveld mij niet meer aansprak. Ook dit werd de aanleiding om van koers te veranderen.
Wat vind je belangrijk voor de parochie van vandaag?
De spontane ontmoeting, het ‘een-op-een’, samen delen van lief en leed vind ik wel het belangrijkste. In deze en andere kleine dingen vind je God, meer dan in grote projecten en evenementen. De gastvrijheid die God ons geeft mogen doortrekken naar anderen die nieuw aansluiten, zonder dat dit als een last ervaren wordt, drukt dit voor mij nog het mooist uit. Ik ervaar dat er hier goede pogingen voor gebeuren vanuit een laagdrempelige aanpak, zoals het geloofscafé, het drankje na de zondagsviering, het bijpraten met elkaar. Ik hoop hier zelf toe te kunnen bijdragen, samen met hen die dit nu op zich nemen.
Ik hou ook van een liturgie ‘rechttoe-rechtaan’, d.w.z. een liturgie die het niet moet hebben van gezochte aanpassingen, maar zich in haar schoonheid tonen mag zoals ze wil zijn: eer aan God en verbindend onder elkaar. Je kan niet overdrijven om te verwijzen naar het goddelijke en natuurlijk mag het op hoogfeesten iets meer zijn.
Hoe kijk je naar de toekomst vanuit de huidige evoluties?
Ik zie dit eerder als een iets positiefs. Doordat we met (nog) minder zullen zijn, ontstaan er kansen om nog hechter gemeenschap te vormen en elkaar te helpen om sterker uit te komen voor onze identiteit, hopend dat dit juist aanstekelijk werkt voor wie op zoek is en proeven wil…
We wensen jou, Inès, als kersverse parochieassistente veel mooie en zinvolle momenten in vreugde om het kleine en doorgroeiend in je taken in dienst van de Kerk in onze stad en bisdom. We hopen ook dat je in de komende tijd vele andere gezichten mag leren kennen en zij jou.
Jürgen François
Inès werkt op maandag, dinsdag en donderdag vanuit het parochiaal secretariaat in de Biezekapelstraat 4 en is te bereiken via ines.vandamme@bisdomgent.be of via 09 269 14 82.