Sommige bezoekers van de Erfgoeddag opperden het zondagochtend al: kerken zijn eigenlijk aan hernieuwde belangstelling toe na het grotendeels verdwijnen van de erediensten. In de Sint-Eligiuskerk in Zeveneken genoten de talrijke bezoekers van een beestige boel tijdens een rondleiding én van het torenuurwerk uit de zestiende eeuw dat voor een dagje nog eens aan praat werd gekregen.
Beestenboel
Dieren in de kerk, zonder gids Ignace Van Driessche was het een zoekplaatje geweest. De man die eerder de inhoud van de kerk inventariseerde, wist de dierensymboliek - ook soms gewoon wel eens als decoratie bedoeld - tot in het kleinste hoekje aan te wijzen. De adelaar, de leeuw, het lam, de os, de ezel, de duif, de stier, de pelikaan, het varken van St.-Antonius en exclusief voor de kerststal in Zeveneken zelfs een herdershond. “We vonden hem hier, dezelfde grootte en hij paste in het thema”, gniffelde Van Driessche. Zestien verschillende dieren in tal van uitvoeringen waren er in totaal, en ze konden rekenen op een ruime belangstelling. De twee gidsbeurten in de voormiddag telden al 110 geïnteresseerden.
Torenuurwerk 1580
Voor de moedigsten en de beetje-durvers was er ook een klimtocht naar het doksaal en nog twee piepsmalle trappen zonder leuning verder tot aan de drie klokken van de Sint-Eligiuskerk. Wij profiteerden van de langste vertoning, want het was net twaalf uur. Op de tussenverdieping was er één en al bewondering voor het originele torenuurwerkmechanisme, daterend uit 1580. Ondertussen luiden de klokken al een tijdje via de Clock’Omatic-bediening, maar speciaal voor vandaag waren er kilo’s olie en vet tussen de radertjes aangebracht, met succes, want het raderwerk draaide traag maar gestaag de uren rond. In 1970 viel het al stil, omdat juf Cécile er de brui aan gaf om het om de 24 uur een kwartier te gaan opdraaien. Vanaf de jaren ‘90 werd het opnieuw gerestaureerd. Pastoor David schakelde bij zijn komst echter over op een commandokastje in de sacristie. Het (al lang ontkoppelde) mechanisme werd afgelopen week door Guy Morel, uurwerkliefhebber, heropgestart. Met succes, speciaal voor de Erfgoeddag 2023.
De Erfgoeddag in de Sint-Eligiuskerk was een organisatie van de plaatselijke afdeling van Landelijke Gilde.
Geert Herman
www.nieuwsblad.be