Kersttallentocht Wachtebeke
Op vrijdag 20 december namen een 40-tal mensen deel aan de kerststallentocht in Wachtebeke. De tocht ging langs 7 kerststallen waar ons telkens een warme ontvangst wachtte. We eindigden in de kerstherberg in de kerk met warme chocomelk en koffiekoek.
Levensgrote kerststal siert Desteldonkdorp
In het parkje op Desteldonkdorp staat opnieuw de indrukwekkende levensgrote kerststal, een jaarlijkse traditie die de kerstsfeer op unieke wijze tot leven brengt. André Criel, samen met een toegewijd team van vrijwilligers, neemt de verantwoordelijkheid voor zowel de benodigde bouwaanvraag (ja, zelfs een kerststal heeft papierwerk nodig!) als de opbouw. Iedereen is van harte uitgenodigd om de kerststal te komen bewonderen. Of je nu langsgaat om je te laten onderdompelen in de warme kerstsfeer, of om je waardering te tonen voor het werk van de initiatiefnemers en vrijwilligers—ieder bezoek draagt bij aan de feestelijke magie. Breng een bezoek en ervaar hoe deze prachtige traditie het hart van Desteldonk verwarmt in de mooiste tijd van het jaar.
Twee ravissante kerststallen in Zeveneken.
Wie ervoor kiest zich volledig onder te dompelen in de warmhartige en inspirerende periode van Kerstmis kan deelnemen aan de Kerststallentocht die de Bavoparochie in Beervelde, in samenwerking met tal van plaatselijke verenigingen en de Vrije Basisschool De Sprankel, organiseert. Van 16 december 2024 tot en met 5 januari 2025 kunt u die rustig verkennen; en op 26 december om 17.30 uur zelfs in groep en opgeluisterd met muziek. Plaats van vertrek is de Sint-Daniëlkerk, waar u ook de routebeschrijving aantreft.
Liefhebbers kunnen aan de Kerststallentocht een riant extraatje toevoegen en even afzakken naar de Sint-Eligiuskerk van Zeveneken. Twee bijzondere kerststallen kunt u daar bewonderen. Op het dorpsplein voor de Sint-Eligiuskerk prijkt traditioneel de levensgrote kerststal die door de Oud-KSA’ers telkenjare wordt opgesteld. De verlichte ster is er een lichtbaken in de langste nachten van het jaar.
In de Sint-Eligiuskerk zelf kunt u de klassieke kerststal bewonderen, die alles behalve statisch is. Door de plaatsing van de kerstfiguren in de kerk wordt het kerstverhaal als het ware dynamisch uitgebeeld. Zo verschijnen Maria en Jozef kort voor Kerstmis in de stal, zal kindeke Jezus pas op 25 december ter kribbe gelegd worden en zijn nadien de drie koningen onderweg naar de kerststal tot die er op 6 januari aankomen. De kerststal en het schip baden gezellig in het sparrengroen. U bent er van harte welkom, de Sint-Eligiuskerk van Zeveneken is trouwens een Open Kerk.
Kerststallen spreken tot de verbeelding, toch willen we kort even stilstaan bij de oorsprong van de kerststallen. Tot in de dertiende eeuw werd met Kerstmis alleen een kribbe naast het altaar geplaatst. Het is Sint-Franciscus die in 1223 in Greccio voor het eerst een levende kerststal introduceerde, meer precies een kribbe met stro, geflankeerd door een os en een ezel. Op die manier wilde hij het Kerstverhaal voor iedereen tastbaar en aanschouwelijk maken. Sedertdien behoort de kerststal tot onze gekoesterde tradities en maakt die deel uit van de kerstversiering in tal van huiskamers.
Voor de liefhebbers van kerststallen nog dit toemaatje. Dat de os en de ezel in de kerststal staan, is een gebruik dat pas in de vierde eeuw in de afbeeldingen van het kerstverhaal verschijnt. De diepere betekenis van de keuze voor os en ezel is stilaan in de vergetelheid geraakt. Het volstaat hier te verduidelijken dat de os symbool staat voor de gelovigen en dat de ezel de ongelovigen symboliseert. De aanwezigheid van die dieren drukt dus uit dat de komst van Jezus voor alle mensen betekenisvol is. Want ook dat is Kerstmis, warmhartige aandacht voor iedereen.
Guy Morel en Ignace Van Driessche