Onze organisten, orgels en piano | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

Parochie Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk - Berchem

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Alle contactgegevens Parochiekalender Lief en leed delen: familienieuws Wij gedenken in het bijzonder Ontmoetingscentrum Bergheem Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Parochiefeesten Voor mensen zorgen: Paro-Sol, St-Vincentius & Brody Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Het grondgebied van onze parochie We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze organisten, orgels en piano Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 Ter verdieping
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Alle contactgegevens Parochiekalender Lief en leed delen: familienieuws Wij gedenken in het bijzonder Ontmoetingscentrum Bergheem Uitvaarten, ziekenzalving, communie thuis Doopsel, 1ste communie, vormsel, huwelijk, verzoening Parochiefeesten Voor mensen zorgen: Paro-Sol, St-Vincentius & Brody Pastorie & parochiesecretariaat De kerkraad KSA Striideburgh Het grondgebied van onze parochie We maken deel uit van de Pastorale Eenheid Heilige Damiaan Liturgische vieringen in de pastorale eenheid Damiaan Onze kerk: beschrijving, bereikbaarheid en parochiekerkenplan Geschiedenis parochie en kerk in een notendop Onze organisten, orgels en piano Onze patroonheiligen: Maria Middelares en H. Lodewijk De parochieraad (1969-2018) Terugblik op de jubelviering 90-80 in 2016 Ter verdieping

Onze organisten, orgels en piano

Laatste aanpassing op maandag 17 oktober 2022 - 12:49
Afdrukken
Bij ons speelt Nicole De Paepe. Theo Van Hoof nam afscheid na 15 jaar. Wilfried Claes overleed op 8 mei 2021.

Nicole De Paepe

Sinds het begin van het jaar 2019 deed een nieuwe organiste haar intrede in onze kerk. Nicole De Paepe begeleidde elke eerste zondag de Schola gregoriana. De orgelist die dan speelt, zit hoog en droog op het doksaal en bespeelt het Alfons Jorispijporgel boven, je ziet de mens in kwestie zelfs niet. We hebben haar vloeiend en mooi orgelspel al enkele keren mogen beluisteren, ook in de uitvaart van Mevrouw Pelemans-Vranckaert.

Hoog tijd om haar wat beter te introduceren.
Nicole De Paepe werd op 11 juli 1958 in Antwerpen geboren in een muzikale familie. Haar vader speelde in zijn vrije tijd piano en haar grootmoeder was operazangeres. Op 8-jarige leeftijd ging ze naar de muziekacademie in Borgerhout om er piano, cello en kamermuziek te volgen. Voor piano behaalde ze in 1974 een onderscheiding op de Guntherwedstrijd in Brussel en in 1977 kreeg ze in Borgerhout een regeringsmedaille toegekend. Reeds op 14-jarige leeftijd deed ze ingangsexamen aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen waar ze notenleer, harmonie, praktische harmonie, contrapunt, muziekanalyse, muziekgeschiedenis en kunstgeschiedenis volgde. Ze specialiseerde zich in piano en kamermuziek.

Twee jaar was ze werkzaam als balletbegeleidster. Op 21-jarige leeftijd werd ze docent praktische harmonie aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en dat deed ze 14 jaar lang. Ze stopte ermee om meer tijd te maken voor de opvoeding van haar drie kinderen en haar carrière als freelance pianiste en componiste uit te bouwen.

Als pianiste begeleidt ze, dit tot op heden, verschillende koren waaronder het Philharmonisch koor van Antwerpen, het Koninklijk gemengd koor Alma Musica, het Don Boscokoor Hoboken.

 Regelmatig wordt ze als begeleidster ook gevraagd bij koren zoals Sanseveria in Duffel, het Familiakoor van Edegem, onze Schola Gregoriana e.a. Ze begeleidde ook solisten tijdens verschillende concerten en wedstrijden in binnen- en buitenland. Nicole speelt ook orgel en je kan ze evengoed Bachinterpretaties als eigen werk horen spelen. Ook in verschillende kerken te Antwerpen was ze te beluisteren zoals Sint-Jacobskerk, Carolus Borromeus, Kristus Koning …

Vanaf 2002 tot op heden nam Nicole De Paepe ook deel aan verschillende (kunst)projecten.

Zoals de Nacht van de musea, de Zomer Van Antwerpen, de tentoonstelling van Channel, de Gulden ontsporing 11 juli 2002 in Brussel, de Galerie Utrecht in Nederland. Ze verleende haar medewerking ook aan culturele centra en verschillende privéconcerten.

Haar muziek werd verschillende malen geprogrammeerd door vele radiozenders waaronder ook Funiculi Funicula van Marc Brillouet. Radio 2 presentatrice Els Broekmans interviewde haar ook meermaals. Nicole is ook actief bezig met verschillende concerten en begeleidingen waaronder ook voor de Duitse en Nederlandse televisie.

Intussen is Nicole De Paepe al vele malen komen spelen. Op het Alfons Jorisorgel boven, op het Johannusorgel beneden en op de piano op het hoogkoor. Soms brengt ze een solist(e) mee en dat alles maakt de viering tot een muzikaal hoogstandje van de bovenste plank!

Dit was een smaakmaker. De rest laten we u zelf verkennen. Bezoek haar Facebookpagina en kom vooral zelf eens luisteren.

Beluister en volg Nicoles muziek ook op Spotify

en bezoek haar videokanaal op You Tube

 

 

Nicole De Paepe
Aan het Alfons Jorisorgel in Onze-Lieve-Vrouw Middelares © Edmond Van Dommelen
op het doksaal van Onze-Lieve-Vrouw Middelares in Berchem © Edmond Van Dommelen
Aan de vleugelpiano van Pius X in de paaswake van 3 april 2021 © Mia Verbanck
Nicole De Paepe
cd Bagatelle
Vorige Volgende

Hartelijk dank, Theo Van Hoof!

Theo Van Hoof begon bij ons te spelen in 2007.
Hij zet er nu een orgelpunt achter.
Intussen heeft hij 15 jaar bij ons gespeeld.
De laatste tijd werd het verkeer tussen Brasschaat en Berchem druk, ook op een zondagmorgen. De stress om op tijd te komen werd navenant. De richtlijnen rond de lage emissiezone leverden Theo daarenboven een fikse boete op. En toen was de maat vol. Theo besliste in juni om de trip Brasschaat-Berchem niet meer af te leggen op zondagmorgen. Zo verliezen we weer een orgelist. We danken u, Theo, voor al die jaren dat je boven en beneden bij ons gespeeld hebt!!

In het parochieblad verscheen ooit een kennismaking met Theo en die willen we nu nog eens afdrukken:

"Theo begeleidt het parochiekoor op het Johannusorgel beneden en hij doet dat al meer dan tien jaar! Theo is een jongere broer van Wiskes overleden echtgenoot Leo Van Hoof.

Hij vertelde me op zijn eigen humoristische wijze het volgende over zijn opleiding en zijn spel:

“Ik heb mijn eerste proeven van mijn orgellawaai gemaakt onder deskundig ouderlijk toezicht. Mijn vader als koster-organist in Merksem leerde me eenvoudige liederen voor het lof op zondagnamiddag.

Hij gaf me de eerste vuurproef en, na enkele uitvoeringen, zegde hij dat ik het de volgende zondag alleen moest doen, zonder zijn bijzijn. En dat heb ik doorstaan. Zo ontstaat gewenning. Die routine van een lof spelen heb ik ondertussen al lang verleerd.

De routine bij een mis tracht ik te vermijden. Ik ben steeds blij wanneer men vooraf de te zingen stukken meedeelt. Dat laat me toe om eventueel een bijpassende intrede te kiezen.

Voor het slotstuk heb ik wel eens gewaagdere stukken gespeeld. Zo heb ik al enkele malen met Kerstmis variaties gespeeld op het Lied 'Last unß daß Kindelein wiegen per imitationem Cuculi’ (‘Laat ons het kindje wiegen’ – een cuculus is een koekoek). Dit stuk van Franz Xaver Murschhauser (1663-1738) vind ik mooi, maar ik ben zuinig met het uitleggen van de betekenis van het stuk. En op een 1 meizondag zal ik het niet wagen de Internationale te spelen. Maar met 1 januari kan er wel een Radetzkymars af.

Ik geloof dat je uit het bovenstaande kunt afleiden wat het verschil is tussen een orgelist en een bedienaar van een cd-speler. Het gemeenschappelijke is wel dat er bij beiden al eens iets hapert.”

Theo wil ook nog het volgende kwijt: “Ik vind het heel lastig dat sommige parochianen zelfs niet de moeite doen om een boek open te doen om mee te volgen de liederen die de gemeenschap acht uit te voeren. Ik heb al eens (maar ik weet niet of het in deze parochie was of elders) mijn handen aan mijn oren gezet om te luisteren naar de weinige meezingers. Dan denk ik dat ik voor dovemansoren speel!

Soms krijg ik bij het buiten gaan wel eens commentaar. En dat is meestal aangenaam. Liever een stoute commentaar dan onverschilligheid!”

Dat zal zeker niet bij ons geweest zijn, Theo, want in Middelares wordt er over het algemeen goed meegezongen, getuigen onze dirigenten!

Theo Van Hoof houdt van gekscheren: mails over en weer met Theo om af te spreken voor de data en de te spelen liederen zitten altijd vol spitsvondigheden en grappen."

Zo blijft op dit moment enkel Nicole De Paepe over. Ze zal komen zo vaak als ze kan. Polyvalent als ze is, zal ze ons blijven vergasten op heerlijke orgel- en pianomuziek. Nu en dan blijft ze solisten meebrengen (bv. Ernest Maes, hobo, of de zangeressen Ria Van Bortel en Anne Van Reeth). Dank u wel, Nicole!

Theo Van Hoof © Mia Verbanck
Theo Van Hoof © Mia Verbanck
Vorige Volgende

In memoriam Wilfried Claes

Wilfried Claes speelde meestal op de vierde zondag van de maand. Hij begeleidde het parochiekoor op het Johannusorgel beneden.

Wilfried werd geboren in Koersel-Beringen op 31 mei 1959 en overleed op 8 mei 2021 in Sint-Maarten in Mechelen.

Hij had een nonkel en een tante die respectievelijk pianoles gaven en enkele harmonieorkesten leidden.
In zijn jeugdjaren richtte hij met vrienden een muziekgroep op. Ze speelden zowel bewerkingen van klassieke muziekstukken, als muziek van Carlos Santana en Creedence Clearwater Revival.

Zijn muzikale opleiding speelde zich af aan de muziekacademie van Beringen en de conservatoria van Antwerpen en Gent. Het ging ondermeer om notenleer, piano, muziekgeschiedenis, harmonie en praktische harmonie.

Hij gaf lessen Muzikale Opvoeding, algemene muziekcultuur, algemene muziektheorie, piano en elektronisch orgel en speelde samen met anderen.

Hij woonde in de De Roest d’Alkemadelaan op loopafstand van onze kerk. Als het weer wat meezat, kwam hij te voet. Hij was altijd goed op tijd.

Hij speelde in twee kerken: de vierde zondag in Onze-Lieve-Vrouw Middelares in de Strijdhoflaan en de anderen zondagen in De Heilige Drievuldigheid aan de Wapenstilstandlaan. Wilfried heeft dus duidelijk iets met ‘vechten’ te maken …

Muziek was zijn leven. We bewaren mooie herinneringen aan hem.

Voorzijde rouwkaart - binnenkant rouwkaart

Wilfried Claes © Mia Verbanck

Het Alfons Jorisorgel boven

In 1947 begon Leo Leysen zijn 21ste jaar als pastoor van Onze-Lieve-Vrouw Middelares. Op 22 april 1946 was hij 40 jaar priester gewijd. De parochiegemeenschap bood hem, ter gelegenheid van zijn priesterjubileum, een orgel voor zijn parochiekerk aan.

Het instrument werd gebouwd door het Huis Alfons Joris uit Hasselt. Alfons Joris, geboren in Zichem op 6 december 1907, leerde het orgelbouwersvak bij zijn vader Felix en zijn oom Leonard in Averbode. Hij was naast orgelbouwer ook onderwijzer. Bij zijn overlijden in 1975 werden de activiteiten van de familie Joris in de orgelbouw beëindigd.

Het orgel in onze kerk had toen 18 spelen, 25 handregisters, 2 voettreden, 7 koppelingen aan de voeten en 1079 pijpen. De exacte samenstelling van toen kan je hier lezen.

Op 19 oktober 1947 werd het instrument plechtig gewijd en ingehuldigd door E.H. Emile De Winter, pastoor-deken van Berchem, bijgestaan door pastoor Leo Leysen. Dat gebeurde “onder het roerend gezang van de gregoriaanse psalm 150”, zoals het Handelsblad op 21 oktober 1947 berichtte.

Daarop volgde een plechtig lof “waarin het parochiaal zangkoor zich onderscheidde bij de wel verzorgde uitvoeringen van Planus-Cantusmotetten (d.i. eenstemmig gregoriaans) onder begeleiding van orgelist-titularis Jos Joris die ons tevens de edele klanken van het nieuwe speeltuig deed waarderen in keurbladzijden van Johan Sebastian Bach, Heinrich Scheidemann en Wilhelm Friedrich Bach”, zo verslaat journalist E. Painparé het gebeuren in dezelfde krant. Dat wordt bevestigd door een recensie in La Métropole van daags erop. Het parochiale zangkoor zong “Oculi omnium”, het graduale van Sacramentsdag, en “Benedicta est Tu”, het graduale van het feest van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Het lof werd afgesloten met een samen gezongen “Tantum ergo”.

Daarop volgden nog twee recitals, verzorgd door eminente organisten als Albaan de Witte, verbonden aan Sint-Joriskerk en leraar, en Clement D’Hooghe, verbonden aan Sint-Pauluskerk, leraar aan het Koninklijk Conservatorium en directeur van de Berchemse Muziekacademie. Clement D’Hooghe (Temse, 21/04/1899-Wilrijk, 01/04/1951) woonde in de parochie aan de Elisabethlaan.

Albaan De Witte bracht drie stukken ten gehore: de Prelude en de Fuga in Es van Johan Sebastian Bach, de “Prière à notre Dame” van Léon Boëllman en het Derde Koraal van César Franck.
Clément D’Hooghe speelde de Toccata en Fuga in d van Johan Sebastian Bach, “De Beiaard van Westminster” van Louis Vierne, de Toccata uit de 5de Symfonie van Charles-Marie Widor en bracht uit eigen werk zijn Elegie (een in memoriam van de slachtoffers 1940-1944), een stuk uit zijn 2de Symfonie en een Allegro assai.

Jos Joris was titularis-organist van onze kerk van 1944 tot 1964. Voor hem speelden August Beyens, koster-organist van december 1926 tot bij zijn overlijden in oktober 1934, en Emiel van den Buys, koster-organist van februari 1935 tot oktober 1944. Jos Joris werd in september 1964 opgevolgd door Paul Matthyssens. Nelly Burman heeft het orgel bespeeld van in 1968 tot enkele jaren geleden. En Nicole De Paepe tovert er nu ook supermooie klanken uit.

Luc Thiessen komt van in 2015 geregeld boven op het doksaal orgel spelen.
Hij geraakte geboeid door het instrument en wilde ook meer weten over de constructie en de geschiedenis ervan.
Luc kwam erop uit dat die beschrijving niet meer klopt en dat het orgel vandaag geen 18, maar 22 registers heeft.

Om meer te weten te komen over die uitbreiding, raadpleegde Luc op zijn speurtocht organist Jan Van Mol die ons orgel ook vaak bespeeld heeft.
Jan bezit het boek “De inventaris der orgels van 1983”.
De schrijver daarvan baseert zich op een referentielijst van Orgelbouwer Stevens uit Duffel.
De voormalige orgelmakerij van de familie Stevens, is één van de oudste en vermaardste orgelbouwers van België. De zaak was in 1822 gesticht door orgelbouwer Th. Smet Van Thienen; het bedrijf is vermoedelijk circa 1892 overgebracht naar de Leopoldstraat in Duffel.

Zo werd duidelijk dat ons groot orgel in 1962 verbouwd werd door Orgelbouwer Stevens uit Duffel.
De speeltafel is van Jos Stevens, en waarschijnlijk ook de orgelkas.
Jos Stevens zal dus waarschijnlijk de dispositie uitgebreid hebben.
De dispositie is het geheel van registers, speelhulpen, manueelverdeling en technische details van een pijporgel. Elk orgel heeft zijn eigen dispositie, en die maakt het karakter van het orgel uit. Een dispositie wordt voor elk te bouwen orgel apart door de orgelbouwer in ruggenspraak met de opdrachtgevers vastgesteld. Factoren die de keuze voor een dispositie beïnvloeden zijn de omvang van het instrument, de beschikbare ruimte, de akoestiek en de financiële mogelijkheden

Het is wel eigenaardig dat er nergens melding gemaakt wordt van het (plechtig) inspelen van het vernieuwde orgel.
In het parochieachief is daarover niets te vinden. Misschien in dat van de kerkfabriek? Dat wordt nog opgezocht.

Het onderhoud gebeurt door het familiebedrijf Orgelbouw De Munck-Claessens uit Sint-Niklaas.

Jaren heeft het grote orgel boven ferme dienst gedaan. Kerken vroeger waren trouwens akoestisch geconcipieerd met een doksaal en een orgel boven. De vernieuwde liturgie sinds Vaticanum II  bracht voorgangers, gelovigen en zangers samen rond het altaar. Toen we in 2008 van de paters jezuïeten op de Frankrijklei gratis een Johannusorgel kregen, was dat een groot geschenk. Beide orgels worden naar best vermogen bespeeld, al kan niet iedereen “vlot uit de voeten” met het Alfons Jorisorgel.

Alfons Jorisorgel © Mia Verbanck
Alfons Jorisorgel © Mia Verbanck
Alfons Jorisorgel © Mia Verbanck
Alfons Jorisorgel © Mia Verbanck
Alfons Jorisorgel © Mia Verbanck
de dispositie nu © Luc Thiessen
de dispositie van het orgel nu © Luc Thiessen
Vorige Volgende

Het Johannusorgel beneden

is een elektronisch kerkorgel met de klank van een pijporgel.

Het heeft 3 klavieren met 5 oktaven, een 30-tonige pedaalomvang, volledige manuaal- en pedaalkoppels en 24 vrij programmeerbare registercombinaties.
Technische fiche.

Het is gebouwd door familiebedrijf de Weerd uit Ede, Nederlandse orgelbouwers met internationale faam.

We kregen het in 2008 gratis van de paters jezuïeten op de Frankrijklei. We moesten wel instaan voor ververvoer. Enkele van de luidsprekers werden aangesloten. Ze staan achter het hoofdaltaar.

Nazicht en onderhoud gebeuren door het Orgelhuis Delobelle uit Kortijk, specialist in digitale en virtuele orgels. Ze werken nauw samen met Johannus Orgelbouw.

Johannusorgel beneden © Mia Verbanck
Johannusorgel beneden © Mia Verbanck
de luidsprekers achter het hoofdaltaar © Mia Verbanck
Johannusorgel beneden © Mia Verbanck
Johannusorgel beneden © Mia Verbanck
Johannusorgel beneden © Mia Verbanck
Vorige Volgende

De piano

De buffetpiano is van het merk Rippen.

We kregen het instrument in 2018 van de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Namen die hun huis aan de Leopold De Vriesstraat verlieten.

De piano is gestemd door Dimitri Proost Pianoservice en ze is ingespeeld door Nicole De Paepe op 19 mei 1919, de zondag van de eerste communie.

Intussen is ze ook in 2020 nogmaals gestemd.

Nicole is een virtuoze pianiste en haalt er magistrale klanken uit, zowel eigen composities als die van anderen.

Nazicht en onderhoud gebeurt door Dimitri Proost Pianoservice.

 

-----------------------

Tekst en foto's: Mia Verbanck

Lees meer

Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 25 januari 2023 © VaticanMedia
readmore

'Zonder vreugde slaat de verkondiging van het Evangelie niet aan'

icon-icon-blog
Paus Franciscus © Vatican Media
readmore

Drie adviezen van paus Franciscus voor een geslaagde homilie

icon-icon-nieuws
De bergrede © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Echt zalig!

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook