A glimpse of the future © esa
Na een leven als digitale slaaf ging mijn leven pas terug open op Pasen 2017, zijnde 16 april 2017, toen ik, op weg van Sluis (Nederland), waar de vitaminen veel goedkoper zijn dan in België, op weg was naar Waterland-Oudeman, en op de radio in Nederland het nochtans Belgisch radioprogramma, niet eens op DAB plus maar nog altijd op FM, Touché beluisterde:
https://radio1.be/wat-raakt-leen-decin
Ze was toen net terug uit Chili waar ze een lezing gaf. Leen en haar team aan de KU Leuven zijn ook de ontdekkers van waterdamp in de koolstofster CW Leonis.
Eind februari was de ontdekking van zeven aardachtige planeten rond sterrenstelsel Trappist 1 wereldnieuws. Het was overigens de Belgische ontdekker Michael Gillon die het nieuws mocht bekendmaken.
In 2016 jaar ontmoette ze de paus in Rome en hield ze een workshop over George Lemaitre de Belgische wetenschapper en grondlegger van de Big Bang Theory die ook priester was. In 2016 was het 50 jaar geleden dat hij stierf.
Het Vaticaan heeft ook een eigen sterrenwacht. De grote denker Plato is haar grote voorbeeld.
Op dinsdag 19 september 2017 verscheen in de cultuurbijlage van De Standaard een interview met haar onder de enigszins misleidende titel: God heeft de wereld niet geschapen want ze uit zich duidelijk als een gelovige astronome.
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170918_03080698
Ze was actief in Chiro, Jonge Kerk, CM. http://home.scarlet.be/jongekerk.roeselare/boek%20u.htm
Via haar interviews kwam ik tot de vraag die mij ook al lang bezighoudt, met name: wat was er voor de oerknal en daar komt ze tot de zelfde bevindingen als ikzelf, zijnde:
‘De vraag “Wat was er voor de oerknal?” heeft nog steeds geen antwoord. Hoe het heelal is ontstaan, weten we niet, daar stopt onze kennis. We kunnen enkel wiskundig aantonen dat met de oerknal ruimte en tijd zijn ontstaan, meer niet. We weten niet eens zeker of er wel een “voor” was – misschien was er gewoon niets. Het idee dat de wetenschap alle antwoorden heeft, is een illusie.’ (Leen Decin in De Standaard van 19 september 2017).
Zelf ben ik de broer van Paul De Broeck, geboren op 29 januari 1958, burgerlijk ingenieur, werkzaam bij de ESA (European space agency) en projectleider van Eureca.
Hij overleed op 15 juni 1992 op 34-jarige leeftijd. Hij zou dit jaar 60 zijn geworden. Mijn moeder zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Zij kwam de dood van haar zoon moeilijk te boven en op haar nachtkastje lag het boek Eeuwig Leven van Hans Küng. Voor haar 100ste verjaardag had ik het boek opnieuw besteld en het is intussen in mijn bezit.
Heer onze Heer, hoe machtig is uw naam, allerwegen op aarde.
Als ik kijk naar de hemel, het werk van uw vingers,
de maan en de sterren die gij hebt bevestigd,
wat is dan de mens, dat Gij aan hem denkt,
de zoon van Adam, dat hij u ter harte gaat.
Psalm 8 in een vertaling van Huub Oosterhuis en Michel van der Plas.
Jan De Broeck
Hans Küng: Eeuwig leven
Leen Decin © Knack