Allen welkom op zaterdag 14 april
De Lenneke Marebedevaart gaat ook dit jaar traditiegetrouw door op de tweede zaterdag na Pasen. Zaterdagnamiddag 14 april vertrekken we aan de kapel Lenneke Mare in Sint-Lambrechts-Woluwe voor een tocht van 2,5 km. Bij elk van de 7 staties (‘smarten van Maria’) bidden we voor een bijzondere intentie. Na de tocht is er een eucharistieviering, die wordt voorgegaan door pastoor Benno Haeseldonckx. Na afloop van deze viering is iedereen welkom voor een hapje en een drankje in de tuin van de kapel.
Nieuw dit jaar : tijdens de tocht zullen de kinderen die meestappen, kunnen deelnemen aan een spel rond de figuur van Lenneke Mare. Bij elke statie zullen ze op zoek gaan naar een omslag met een stuk van een rebus. En tijdens de eucharistieviering zal er een kindernevendienst gehouden worden.
De Lenneke Marewerkgroep wenst uitdrukkelijk de heer Jozef De Vocht te danken voor zijn decennialange voorzitterschap en bezieling. Patrick De Vleeschouwer (mail: patrick.r.de.vleeschouwer@gmail.com – gsm: 0496768974) en Georges Desmul (mail: georges.de.smul@gmail.com – gsm : 0496122361) nemen de fakkel over, en zijn de nieuwe contactpersonen voor deze eeuwenoude bedevaart.
Praktisch :
- De bedevaart vindt plaats op zaterdag 14 april. We spreken af aan de Lenneke Marekapel, op de hoek van de Vanderveldelaan en de Kapellaan.
- Samenkomst : 14u45.
- Vertrek bedevaart : 15u.
- Eucharistieviering met kindernevendienst : rond 16u.
- Receptie : na de eucharistieviering.
Lenneke Mare (ook wel ‘Maria Dolorosa van Brabant’ genoemd) is een Brabantse volksheilige die in de tweede helft van de 13de eeuw in Woluwe leefde. De naam komt voort uit een verbastering van “Alleyndiger Mariën”, “ellendige Maria”. Zij leefde op jonge leeftijd als kluizenares in het bos. Ze bad, wijdde haar leven aan goede werken, en leefde van aalmoezen. Ze werd echter ten onrechte van de diefstal van een kostbare beker beschuldigd, omdat ze niet wilde ingaan op de avances van een edelman in het bos van Linthout. De rechtbank veroordeelde haar ter dood, en de overlevering vertelt dat ze levend werd begraven. De man die haar valselijk beschuldigde, werd door wroeging en demonen gekweld. Slechts jaren later vond hij genezing aan het graf van zijn slachtoffer.
Paul Delva
De kapel van Lenneke Mare (foto Paul Delva)