Feest van Sint-Agatha op 5 februari | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Kleopas

Pastorale Eenheid Kleopas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Pastorale Eenheid Pastores Pastorale Ploeg Interparochiaal Secretariaat KERK & leven Verenigingen Dienstbaarheid beleven Jeugdbewegingen Fotoalbum Pastorale Francophone Nieuws uit het Vicariaat Brussel Interessante links
Sint-Agathaprocessie 2019 © Christine Van Vlierden

Feest van Sint-Agatha op 5 februari

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 24 januari 2023 - 18:08
Afdrukken

Na twee jaar kan 5 februari 2023 de Sint-Agathaprocessie weer uitgaan in de straten van Sint-Agatha-Berchem.
5 februari is ook de feestdag van de heilige Agatha

  • 10.15 uur: Vertrek processie aan de Sint-Agathakerk naar de kapel van Sint-Agatha, Groot-Bijgaardenstraat samen met de fanfare 'De Goede vrienden'
  • 11.00uur: Tweetalige eucharistie in de Sint-Agathakerk met Nederlandstalige kindernevendienst, verering van de reliek van Sint-Agatha en uitdeling van de Agathabroodjes.
  • Na de viering is er receptie


Wie is Agatha?
Agatha is een beeldschone jonge christenvrouw uit Catania in Sicilië. Dit vertelt ons Jacobus de Voragine in de 'Legenda Aurea' (een bundeling van allerlei verhalen, legenden en wetenswaardigheden rond heiligen en kerkelijke feesten die in de middeleeuwen de ronde deden). Agatha is "een vrije vrouw en een dienares van Jezus Christus." Omdat ze weigerde de minnares te worden van een landvoogd Quintinianus liet hij haar vreselijk martelen. Zo meende hij haar te kunnen dwingen om haar geloof te verzaken. Toen dat niet lukte sneed men haar de borsten af. Agatha bezweek nog altijd niet en hij liet haar doden door haar over brandende kolen te trekken.

Agatha is één van de bekendste heiligen uit de oudheid en vooral in Catania erg populair. Deze stad bleef verschillende keren gespaard bij een uitbarsting van de vulkaan de Etna; telkens schreef men dat wonder toe aan de speciale bescherming van Sint Agatha. Haar stoffelijk overschot en haar sluier worden bewaard in de Domkerk in Catania.  In onze gebieden roepen ze Sint-Agatha aan tegen kanker, in het bijzonder tegen borstkanker. 

Wist je dat…
Martelaar komt van het griekse “marturia”, wat niet moet vertaald worden als gewelddadig maar als getuigend. En het was datgene wat Agatha in haar leven heeft gedaan. Getuigend over haar liefde voor Christus en de liefde van Christus voor haar.

Getuigen
Als gedoopten worden wij uitgenodigd om te getuigen van ons geloof. Net zoals Agatha dit in haar leven heeft gedaan. De prijs die wij ervoor moeten betalen is gelukkig niet de prijs die Agatha voor haar houding heeft betaald maar toch merken wij ook dat het moeilijker en moeilijker wordt. En toch worden wij blijvend uitgenodigd om dit te doen. De wereld heeft het nodig dat de woorden van het evangelie levend blijven. Temeer ook dat wij geen leerling van Christus kunnen zijn zonder te getuigen van ons geloof.

Hoe getuigen van ons geloof?
Door ons leven, ons woord en onze daden mogen de mensen rondom zien en voelen dat wij leerlingen van Jezus zijn. Het is onze zending om te spreken over Jezus maar ook over zoveel andere dingen, maar proberen te praten in het goede.

Zending
Jezus staat echt te wachten op getuigenis van ons geloof: tonen dat we fier zijn op het evangelie. Het is onze zending dankbare getuigen te zijn van wat de Heer ons heeft toevertrouwd.  Maar wanneer onze zending gaat via het woord dient ze ook zichtbaar te zijn in onze daden, door ons te richten naar de mensen om ons heen, door verdraagzaam te zijn voor anderen die we af en toe wel eens “onuitstaanbaar” durven te noemen.

Als leerling van Christus worden wij continu uitgedaagd om mee te werken aan samenhorigheid onder alle mensen, ook met hen die onze gedachten niet delen, met geduld, met liefde en met aandacht. In alle eenvoud, want wij zijn allen uitverkorenen van de Heer, ongeacht onze rang of stand. Christen zijn is  “gewone dingen op een ongewone manier doen”.

Op het einde van de dag
Als wij op het einde van de dag alles eens overlopen, mogen wij ons afvragen : “Zijn wij vandaag getuigen geweest van ons geloof?” Of als deze vraag te ver zou reiken, kunnen wij aan onszelf ook de vraag stellen : “Heb ik vandaag het goede gedaan?”
En als wij van tijd tot tijd het “Onze Vader” bidden en we bidden “Uw Rijk kome” laten we dan eens vragen: “Heer, toon mij de tekenen van uw koninkrijk.” Laten wij dan ook blijven bidden op voorspraak van de Heilige Agatha, dat God ons zijn tekenen toont en blijft tonen. 

Tekst geleend van David Vanderwegen en van de homilie van Monseigneur Kockerols tijdens de feestelijke Agatha-viering in 2022

Heilige Agatha - beeld in de SInt-Agathakerk © Sint-Agathakerk  Sint-Agatha-Berchem

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Kleopas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

De historische beelden van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein op 27 maart 2020 © Vatican Media
readmore

Vaticaan stuurt 'satelliet van de hoop' in de ruimte

icon-icon-nieuws
Kardinaal Karl-Josef Rauber  © Wikipedia
readmore

Voormalig nuntius kardinaal Karl-Josef Rauber (88) overleden

icon-icon-nieuws
Musica Mundi School in voormalig klooster Fichermont © rr
readmore

Kardinaal bezoekt uniek muziekonderwijsproject in kloostergebouw

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook