Epidemieën zijn niet nieuw. Ze troffen de mens al heel vaak in de loop van de geschiedenis. Het corona-virus is er dus ééntje in de rij van vele. Alleen we zijn dat uiteraard niet gewoon.
Virussen of bacteriën waren indertijd de oorzaak van ‘pest’ of kregen de naam ‘pest’ omdat de medische wetenschappen nog niet zover stonden als nu.
Een voorbeeld.
De Zwarte Dood is de naam voor een epidemische ziekte die tussen 1346 en 1351 in Europa woedde en vele slachtoffers maakte, soms tientallen procenten van de bevolking. Deze epidemie kostte wereldwijd tussen de 75 en 100 miljoen mensen het leven.
De heilige Rochus werd geboren te Montpellier. Hij was de enige zoon van Joannes en Libera, die hij verloor toen hij 20 oud was. Zodra hij kon, gaf hij zijn geërfde vermogen aan de armen en vertrok in 1317 te voet naar Rome. Onderweg verpleegde hij zieken, bij voorkeur pestlijders. Hij verwierf spoedig naam, omdat hij sommigen genas door een kruisteken over hen te maken. Op de terugreis werd hij te Piacenza zelf door de pest aangetast. Daarom wordt hij vaak met een open been afgebeeld. Hij trok zich terug in een bos en werd daar door een engel genezen. Bij zijn terugkeer in Montpellier werd hij op bevel van zijn oom als spion gevangengenomen. Hij verbleef vijf jaar lang, tot aan zijn dood, in de gevangenis. Toen hij stierf verscheen er een engel in glanzend licht die verkondigde dat allen die Rochus aanriepen tegen de pest, genezen zouden worden. Dit verhaal ging onmiddellijk rond in Montpellier. Zijn oom liet zijn lichaam met veel eerbied wegnemen en liet vele lijkdiensten opdragen als schuldbekentenis.
Ofschoon Rochus van Montpellier nooit officieel heilig werd verklaard, vond zijn naam al in de 14e eeuw de weg naar het missaal. Zijn feest wordt op verschillende dagen gevierd (16, 17, 18 of 26 augustus). Hij is de patroon tegen pest en besmettelijke ziekten, zoals het corona-virus.
In Aarschot ontsteekt men aan de vooravond van het naamfeest van de heilige Rochus kaarsjes in de hele stad. Hiermee danken ze al eeuwenlang, tot vandaag, Rochus omdat hij hen spaarde van de pest.
En in Zwevegem
Ook in onze Sint-Amanduskerk staat een prachtig beeld van Rochus van Montpellier (zie foto). In deze dagen branden we kaarsen bij hem en sieren we zijn beeld met een bloem. We vragen op zijn voorspraak Gods zegen over ons allen en genezing voor alle zieken.