De kerken werden verplicht om naar de toekomst te kijken en na te denken over her- of nevenbestemming.
Wij, kerkraad Heilige Familie, kozen voor een nevenbestemming. Het plan rees om de kerk, die toch moest gerenoveerd worden, te verbouwen. We zouden 6 sociale appartementen in de kerk bouwen, en op het gelijkvloers bleef een kerk, maar met een polyvalente invulling, zodat ook die ruimte meer zou kunnen gebruikt worden voor cultuur en dergelijke. De huurinkomsten zouden de renovatiekosten mee kunnen dragen.
We hebben 2 jaar moeten wachten alvorens we van de Vlaamse overheid antwoord kregen betreffende onze subsidies.
En intussen kwam COVID 19. De prijzen stegen.
Er werden natuurlijk al veel kosten gemaakt, architect, studiekosten, asbestcontrole, stabiliteitscontrole, ...
Onze bouwvergunning zou vervallen in december 2021, we moesten dus starten met werken. Enkele voorbereidende werken zijn dus uitgevoerd.
Ondertussen valt Rusland Oekraïne binnen met bij ons een grote inflatie tot gevolg. Stijging van de lonen, stijging van de prijzen van bouwmaterialen en stijging van de rentes.
Ons financieel plan klopte niet meer. We zouden een grotere en duurdere lening nodig hebben.
Maar een nieuwe regeling van de Vlaamse Overheid om de sociale verhuring te stimuleren zou een gedeeltelijke redding brengen. Ons tekort zou, gespreid over 20 jaar draagbaar zijn, en nog geen € 500.000,00 bedragen. Voor onze lening moet de gemeente borg staan, het risico voor de gemeente was dus dat tekort, gespreid over 20 jaar.
In de gemeenteraad van juni, heeft de meerderheid, op basis van foutieve cijfers, tegen de borgstelling gestemd. Vanuit het gemeentebestuur was geen rekening gehouden met de nieuwe regeling van de Vlaamse Overheid, zodat het tekort volgens hun driemaal groter zou zijn.
Verdere gesprekken met het gemeentebestuur, alhoewel zij toegaven dat onze cijfers juist waren, hebben de beslissing niet veranderd. Ze hebben het onderwerp niet meer op de gemeenteraad gebracht.
Wat nu:
Wij, kerkraad, hebben de bedoeling om de kerk terug in gebruik te nemen. Maar dan zijn er ook nog bepaalde werken uit te voeren, terugplaatsen van balustrade op het hoogzaal, terugplaatsen van de biechtstoelen, bezetting bijwerken, schilderen, elektriciteit vernieuwen, nieuwe geluidsinstallatie, en opkuisen.
Ook hiervoor is geld nodig en vragen wij steun aan de gemeente. Hiervoor is een som in het huidige meerjarenplan (budget) opgenomen.
Een juiste datum kunnen/durven wij nog niet geven, maar we hopen om Pasen 2024 in de kerk te kunnen vieren.
We willen onze kerkgangers toch bedanken voor hun begrip en geduld.
Paul Lambrechts, voorzitter kerkfabriek H. Familie
Reactie van het team van de pastorale eenheid
Het team van de Pastorale Eenheid betreurt dat het project van de kerkraad van de Heilige Familie, Rustoord, niet kan doorgaan. Onze waardering gaat uit naar de leden van de kerkraad die gedurende verscheidene jaren heel veel tijd en energie gestoken hebben om dit project te realiseren. We steunen hun inspanningen om de kerk terug klaar te maken voor het vieren van de liturgie. Het team van de Pastorale Eenheid zal ook in gesprek blijven met de kerkraad en met de plaatselijke kerngroep om de plaats van de parochie Heilige Familie in het geheel van de Pastorale Eenheid verder op te volgen.
Henk, Roland, p. Koen, Lieven, Ingrid, p. Michel
Tijdens de sluitingsperiode van de kerk zullen de vieringen doorgaan :
– weekvieringen : om 8.30 in het parochielokaal De Eekhoorn, Hoge Kaart 80.
– zondagsvieringen en hoogdagen : om 9.45 uur in het parochielokaal De Eekhoorn, Hoge Kaart 80. Als het weer het toelaat aan de grot.