Noveen Sint-Antonius Abt in Leke | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
P.E. Sint-Pieter Groot-Diksmuide

P.E. Sint-Pieter Groot-Diksmuide

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • contactgegevens eucharistievieringen je kindje laten dopen trouwen voor de kerk ziekenzalving en -communie kerkelijke uitvaart de Mis volgen op radio of TV Vind ons leuk op Facebook Ons Youtube-kanaal
Noveenkaarsen Sint-Antonius Abt Leke

Noveen Sint-Antonius Abt in Leke

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 17 januari 2023 - 11:01
Afdrukken

De jaarlijkse noveen t.e.v. de Heilige Antonius Abt is van 17 tot en met 25 januari. Deze gaat jaarlijks door in de Sint-Niklaaskerk in Leke waar de Heilige bijzonder wordt vereerd. Door de grote werken aan de kerk in Leke is deze momenteel gesloten en zullen de dagelijkse eucharistievieringen tijdens de noveen dit jaar niet kunnen doorgaan. Wie wenst een misintentie voor de Heilige Antonius aan te vragen, kan dit doorgeven aan de parochieassistente Bernadette Ryckewaert, GSM 0476 31 95 07 of via mail naar bernadetteryckewaert@outlook.com

In Leke woont Sint Antonius met zijn vèrken
die zijn dagen sleet - gevuld mee goe wèrken
en leefde, lang geleden, in d'eenzaamheid van de nakende woestijn,
van wortels en gras - meer zal 't nie zijn.
't Is allemaal weer zo mirakel-lang geleden.
Maar hier troont zijn beeld tot op heden.
O Antonius,wij blijven u minnen,
en komen, heel de novene, bij u binnen.
Antonius leeft mee met hun zorg en bidt,
“dat de zeug goed draagt en het koren goed wast
en dat mensen sterk staan bij wel, en bij last.
” Vaartwel nu mensen, en tot het nog een keer past.
Bij Antonius zijn varken, zijn beeld en zijn kruis:
Hij zegent de akker, elk dier en elk huis.

(J.L. naar GdK.)

Bedevaartsvaandeltje Sint-Antonius Abt (1952)

HET LEVEN VAN SINT-ANTONIUS ABT:

Antonius wordt rond 252 in Koma (Midden-Egypte) geboren en stamt uit een rijke christelijke familie. Op twintigjarige leeftijd wordt hij wees. Hij neemt het beheer van de familiegoederen over en voedt zijn jongere zus op. Nadat hij het evangelie van de rijke jongeling (Mt. 19, 16-22) heeft gehoord, schenkt hij al zijn bezittingen aan zijn zus en aan de armen en begint een ascetisch leven. Hij trekt zich in alle eenzaamheid terug: eerst in een hut in de omgeving van zijn dorp, dan op een oude Egyptische begraafplaats, waar hij twintig jaar lang alleen leeft. Hij draagt een kleed van geitenhaar met een ruwe gordel en leeft van brood en water. Later trekt hij nog dieper de woestijn in, samen met mannen en vrouwen die hem willen volgen. In 311 verlaat hij eventjes de woestijn om in Alexandrië vervolgde christenen bij te staan. Antonius wordt op eigen verzoek in een onbekend graf begraven (356) om te voorkomen dat zijn graf een plaats van verering zou worden.

Al in zijn jeugd toont Antonius een grote voorliefde voor de eenzaamheid. Hij wil in volledige afzondering een ascetisch leven leiden. In de woestijn vind je geen vriend of gesprekspartner. Je laat al je zekerheden vallen, doet afstand van het noodzakelijkste. Je wilt geconfronteerd worden met je eigen ik. Je vindt alleen de eigen ziel met haar verlangens, visioenen en angsten. In het Antoniusverhaal staan de varkens voor de verleidingen van de duivel, die hem van het goede pad wil brengen. Het zijn symbolen voor angsten en trauma's waarmee de kluizenaar het gevecht moet leveren. Ze tonen aan dat elke mens zondaar is en blootgesteld aan verleidingen die de goede kern in de mens willen aantasten of vernietigen. Antonius bewijst dat het mogelijk is om ondanks die beproevingen op de goede weg te blijven.

Antonius zwijgt en bidt. Voor hem betekent bidden naar God luisteren. In zijn nabijheid vertoeven om zich uiteindelijk te laten veranderen. Een essentiële beweegreden voor het ascetisch leven bestaat in de opvatting dat het leven in deze wereld slechts een doorgangsstadium is. Het bereidt ons voor op het eeuwig leven. Als je naar de hemel kijkt, wordt de wereld heel klein. Als je afstand doet van huis en bezit, kun je naar het tijdloze, het onvergankelijke, het eeuwige kijken.

Beeld van Sint-Antonius Abt in de Sint-Niklaaskerk in Leke, massief en gekapt uit een lindeboom, rond de jaren 1890. Dit beeld werd ooit gestolen, maar terug gevonden. Tijdens WOI werd het beeld op aanraden van een Duitse officier in de grond gestopt.


In een verder levensstadium betekent eenzaamheid voor Antonius geen vlucht uit de wereld, maar een mogelijkheid om met anderen barmhartig om te gaan. Zijn leven in afzondering maakt hem niet mensenschuw of apolitiek. Integendeel: hij staat vervolgde christenen bij, zet zich in voor armen en gevangenen en schrijft brieven aan keizer Constantijn. Antonius fungeert als 'ster van de woestijn'. Velen zoeken hem op en willen in zijn nabijheid blijven. Ze vereren hem omdat levenswijsheid 'uit de woestijn', zoals zelfdiscipline en soberheid, vreugde brengt. Rondom Antonius ontstaan dan ook kleine nederzettingen die als voorlopers van het kloosterleven kunnen gelden. Het 'avontuur' van Antonius is geen zeldzaamheid. In de 4de en 5de eeuw trekken christelijke mannen en vrouwen naar de Egyptische woestijn. Zij zoeken een alternatief voor decadent levensgenot en sceptisch denken en dat in een ascetische leefwijze die gebaseerd is op bidden, mediteren en vasten.

De leden van de naar Antonius genoemde verpleegorde der Antonieten mochten in de middeleeuwen hun varkens vrij laten rondlopen in de dorpen, als vergoeding voor de goede zorg besteed aan de mensen. De dieren droegen een belletje om hun nek als teken dat ze bezit van de orde waren.

Ook naar aanleiding van de coronatijd niet onbelangrijk: samen met Adrianus, Christoffel, Rochus, Sebastianus en anderen behoort Antonius tot de pestheiligen die grote verering kregen, vooral tijdens de verschrikkelijke epidemieën in de 14de en 15de eeuw. En in de 21ste eeuw ...?
 

Voorkant bidprentje Sint-Antonius Abt vereerd in Leke

Gepubliceerd door

P.E. Sint-Pieter Groot-Diksmuide

Meer

Kerk in Vlaanderen
Artikel
noveen Sint-Antonius
Sint-Antonius Abt
eucharisitieviering

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Sint-Antoniusviering in Edegem
readmore

Vlaanderen erkent Sint-Antoniusvieringen als immaterieel erfgoed

icon-icon-nieuws
Sint-Antonius Abt. © WikiCommons
readmore

Raad uit de 4de eeuw: Bedenk elke dag dat het je laatste kan zijn

icon-icon-artikel
Dit jaar krijgt de Sint-Antoniusprocessie een coronaveilige variant. © Erfgoed Edegem/Pierre Hens
readmore

Vereert u Toontje met varken?

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook