Volgens de clichés gaan geloof en wetenschap niet samen en loopt de kerk hopeloos achterop in het integreren van nieuwe verworvenheden. De Vaticaanse sterrenwacht ontkracht beide vooroordelen. Het behoort tot de oudste nog actieve astronomische observatoria ter wereld en is alom gerenommeerd. Die geavanceerde sterrenwacht bewijst dat de kerk een bondgenoot is van de wetenschap in de zoektocht naar waarheid. Tertio nr. 1.162 van 18 mei 2022 brengt een reportage over de unieke meerwaarde van die Vaticaanse sterrenwacht.
Sinds Franciscus geen gebruik meer maakt van de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo, werd dat “tweede Vaticaan” museum. Naast twee telescopen op het dak van de residentie bevinden er zich nog twee in een complex in de tuinen. Daar werd nu een museum ingericht zodat weldra de toeristen die het paleis en de tuinen bezoeken, ook de sterrenwacht kunnen aandoen. Stafmedewerker en astronoom David Brown geeft Tertio alvast een rondleiding in de tentoonstelling. Terwijl hij over de geschiedenis van de sterrenwacht vertelt en demonstreert hoe de telescopen werken, prat hij tegelijk over zijn onderzoek en zijn kijk op geloof en wetenschap. Naar de sterren kijken, is voor hem geen romantische aangelegenheid, maar heeft alles te maken met zoektocht van de mens naar waarheid en naar de zin van het bestaan. Vanwaar komen wij? Waar gaan we heen? Waartoe dient dit alles? “We leven niet van brood alleen, er steekt ook een enorme nieuwsgierigheid in ons”, getuigt de Amerikaanse jezuïet.
Om meerdere redenen zijn de onderzoekers van de Vaticaanse sterrenwacht vrijer dan andere wetenschappers. “We hoeven ons geen zorgen te maken over het verwerven van fondsen en zijn daardoor niet gebonden aan specifieke projecten die rendabel moeten zijn. Daardoor kunnen we fundamenteler onderzoek verrichten dat niet meteen nuttig lijkt te zijn en juist daardoor kunnen we een eigen aanvulling leveren op ander onderzoek. We mogen voorts zelf onze projecten kiezen, vaak in lijn met wat we eerder deden tijdens onze studies. Tot slot hebben we geen publicatiedruk en kunnen we meer tijd nemen voor ons onderzoek: hier maakt het niet uit dat je 10 of 15 jaar lang aan hetzelfde werkt, in de kerk kan dat, elders had je al lang resultaten op tafel moeten leggen. Desalniettemin zijn we een kleine speler met een beperkt budget in vergelijking met grote universiteiten of het Amerikaanse ruimteagentschap NASA, maar juist onze vrijheid maakt ons uniek en laat toe dingen te doen die anderen niet kunnen omdat ze er geen budget en dus geen tijd voor krijgen. Het verklaart mee waarom de wetenschappelijke gemeenschap graag met ons samenwerkt, gezien we een eigen meerwaarde hebben”, verklaart Brown.
Geen abonnee? Vraag een gratis proefnummer aan via www.tertio.be