Het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen Antwerpen is een opleidingsinstituut voor godsdienstige vorming, ingericht door het bisdom Antwerpen en valt het onder het Vicariaat van de Diocesane diensten.
-
Vrije Studenten en gebedsleid(st)ers / Modules
Misschien heeft u af en toe tijd voor een stukje studie en verrijking. Dan willen we u vragen:
Bent u geïnteresseerd in ons geloof, onze geschiedenis? Houdt u zich bezig met actuele situatie van het christendom tussen andere godsdiensten in? Is uw beleving in de kerk en binnen onze rijke liturgie? Beleeft u vooral graag uw geloof in uw hart en vraagt u zich af hoe u spiritueel kunt groeien? Als op een of meer van deze vragen uw antwoord ‘ja’ is willen we u uitnodigen kennis te maken met ons studieaanbod. Al onze lessen zijn apart te volgen als een cursus.
Voor mensen die officieel gebedsleider willen worden bij het bisdom Antwerpen hebben we een aanbod van drie modules: Gebed en Spiritualiteit, Liturgie, Bijbel. Deze vakken zijn uiteraard ook voor anderen te volgen. Maar er zijn nog veel meer vakken om uit te kiezen!
Kom met uw vragen en interesse. Onze deskundige docenten zullen de schatkamer van ons geloof voor u openen!
Je kunt kiezen voor een enkele of een paar modules / keuzevakken, van 5 of 6 zaterdagvoormiddagen. Gebruik het als goede achtergrond en als een intellectuele of spirituele uitdaging op de zaterdag. Uiteindelijk kun je zo zelfs doorgroeien naar de volledige opleiding.
-
Diakens / Pastoraal Werkers
Wil je in de wereld van nu de gelovige uitdaging aan gaan om diaken of pastoraal werker/ster te worden?
Deze opleiding duurt vijf jaren. De start is een driejarige opleiding aan het HIGW, die je de vereiste basiskennis, spirituele vorming en praktijkoefening biedt en afgesloten wordt met een getuigschrift.
In overleg met de verantwoordelijke vicaris kun je wellicht daarna de vervolgopleiding Pastoraal Handelen volgen, een meer gerichte oefening voor diegenen die echt met en voor mensen in het pastoraat willen werken. De lessen worden gegeven op zaterdagvoormiddagen door enthousiaste leraren en coaches die u hartelijk begeleiden.
De jongens en heren die diaken willen worden krijgen nog extra coaching van de vicarissen en aanvullende lessen.
U volgt vakken zoals Bijbelwetenschap, Kerkgeschiedenis, Liturgie, Wereldgodsdiensten, Interreligieuze dialoog, Gebed en Spiritualiteit e.a. Daarnaast is er ruimte om te oefenen in zelfreflectie, interculturele communicatie, aandachtig leven en meer.
Als u een gelovig mens bent, iemand die God in de kerk wil ontmoeten maar even zo goed in de ogen van de medemens, dan is deze opleiding iets voor u. Zeker zult u zichzelf geestelijk verrijken in onze lessen. Maar misschien krijgt hier zelfs wel uw nieuwe job vorm… en werkt u straks in het pastoraat bijvoorbeeld in een van onze kerken of ziekenhuizen.
-
Godsdienstleraren Basis en Secundair
Het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen van het bisdom Antwerpen biedt voor kandidaat-leerkrachten rooms-katholieke godsdienst voor het lager en voor het secundair onderwijs diverse trajecten aan die kunnen leiden tot volgende attesten of diploma’s:
- Diocesaan diploma voor het vak R.K. Godsdienst
Dit diploma geeft onderwijsbekwaamheid voor het vak R.K. Godsdienst op het niveau van het eerder behaalde diploma:
– Masters met een bewijs van pedagogische bekwaamheid verwerven een vereist bekwaamheidsbewijs in de 2e, 3e en 4e graad secundair onderwijs.
– Professionele bachelors met een bewijs van pedagogische bekwaamheid verwerven een vereist bekwaamheidsbewijs voor de 1e en 2e graad van het secundair onderwijs, de 3e en 4e graad beroeps secundair onderwijs.
- Gediplomeerde voor het godsdienstonderricht in de lagere graad
Houders van een getuigschrift Secundair Onderwijs kunnen na het volgen van de volledige theologische en pedagogische opleiding afstuderen met dit diploma. Het is een vereist bekwaamheidsbewijs om het ambt van leermeester R.K.-Godsdienst te kunnen uitoefenen in het Lager Onderwijs.
- Attest van volgen van de cursus r-k godsdienst
Houders van een diploma professionele bachelor kleuter of lager onderwijs zonder bevoegdheid godsdienst volgen een beperkt programma. Het attest geeft in combinatie met hun BaKO- of BaLO-diploma ook onderwijsbevoegdheid voor het vak godsdienst in het lager onderwijs.