In 'Liefde en geloof verbinden. Op weg naar een kerkelijk huwelijk' schrijven de bisschoppen van België:
Het is belangrijk dat gehuwden tijd blijven maken om hun liefde en geloof verder te voeden. Heel wat initiatieven zetten in op relatieverdieping, op vaardigheden die een open en geweldloze communicatie bevorderen, op geloofsgroei en spiritualiteitsbeleving. Het loont de moeite om als echtpaar en gezin tijd te maken om zich hierin blijvend te laten vormen en te leren van anderen. (nr. 45)
Hoe liefde en geloof verder voeden en verdiepen? Enkele suggesties:
De liefde vieren
Liefde is ... elkaars binnenkant beluisteren
Om de onderlinge liefde te voeden is het belangrijk dat partners regelmatig tijd maken voor elkaar en zich vaardigheden eigen maken die de onderlinge communicatie bevorderen en naar een dieper niveau brengen.
'Liefde is ... elkaars binnenkant beluisteren' reikt een waaier aan gespreksvragen aan, die kunnen helpen om te bouwen aan een leven gevende, duurzame en respectvolle liefde. Deze vragen werden samengesteld om koppels die kerkelijk willen trouwen te helpen om de fundamenten van hun relatie en huwelijk te versterken en om van de voorbereiding op hun huwelijk ook een tijd van persoonlijke en gelovige verdieping te maken. De meeste vragen kunnen ook buiten de voorbereiding op een kerkelijk huwelijk mooie aanzetten zijn voor een gesprek ‘van binnenkant tot binnenkant’. Ze zijn geformuleerd als vragen aan ‘mij’ over mij-en-jou, om er nadien met elkaar over uit te wisselen. Ze zijn verdeeld over tien thema’s en kunnen in willekeurige volgorde besproken worden.
Samen groeien naar een nieuw begin – over vergeving
Mensen zijn als egels op een koude winterdag, stelde de filosoof Arthur Schopenhauer. Ze zoeken warmte bij elkaar, maar van zodra ze te dicht komen, doen ze elkaar pijn met hun stekels.
Veel mensen die proberen samen te leven in een liefdesrelatie of gezin herkennen dit beeld. Met de allerbeste bedoelingen wil men dicht bij elkaar zijn – en toch doet men elkaar pijn.
Soms gaat het over ernstige verwondingen: er wordt geweld of verraad gepleegd. Soms gaat het over kleine dingen, die toch behoorlijk kunnen gaan prikken wanneer ze telkens opnieuw herhaald worden.
Om relaties open te houden in je gezin en familie, reikt de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) het gedachtegoed van de Canadese priester-psycholoog Monbourquette aan gezinnen en families aan in een twaalfdelige reeks 'Samen groeien naar een nieuw begin'.
Met een paar krachtlijnen, levensechte voorbeelden en praktische tips bieden deze impulsen een houvast om zelf op weg te gaan in de vernieuwende en helende dynamiek van vergeving.
Naar ‘Samen groeien naar een nieuw begin’
Beluister de podcast over deze reeks: een interview met Katie Velghe
Aanbod in de kerkgemeenschap
In de plaatselijke geloofsgemeenschap – parochie, pastorale eenheid of zone, dekenaat, bisdom – vinden geloofsvormende of -verdiepende initiatieven plaats. De info vindt je ter plaatse of op de website van je geloofsgemeenschap.
Daarnaast zijn er elders ook waardevolle initiatieven, waaronder:
Inspiratie voor gezinnen met jonge kinderen
Gezinnen met kinderen vinden inspiratie voor thuis via www.graagsamen.be, met onder meer:
Andere interessante websites zijn: www.gezinspastoraal.be, www.geloventhuis.be, www.bijbelin1000seconden.be