SESSIE DRONGEN 2023 | VPE BRUSSELSE VPE’S DENKEN NA OVER DE TOEKOMST VAN DIACONIE
Op 22 en 23 mei 2023 kwamen de Brusselse VPE's (Verantwoordelijke van Pastorale Eenheden) en RUPs (Responsables d'Unités Pastorales) samen met enkele Kerkgemeenschapsverantwoordelijken van Andere Talen (KAT), bijeen onder leiding van Mgr. Kockerols en leden van het vicariaat, om gezamenlijk na te denken over de toekomst van diaconie. De bijeenkomst vond plaats in het Nederlandstalige jezuïetenretraitecentrum in België: de oude abdij van Drongen, net buiten Gent, waar ongeveer vijftig aanwezigen werden ontvangen.
DE DRIE BELANGRIJKSTE UITDAGINGEN VAN DIACONIE IN BRUSSEL
Na het lezen van het witboek met de richtlijnen uit 2012 en het invullen van een vragenlijst over de acties die in de pastorale eenheid zijn ondernomen, kwamen allen bijeen om te bepalen wat zij zowel prioritair als relevant vonden voor de toekomst. De kernvraag was dus: "Wat zijn de drie belangrijkste uitdagingen voor de diaconie van de Kerk in Brussel?"
De ochtend begon met drie getuigenissen:
- die van zuster Marie-Angèle, parochie-assistente voor de PE van Anderlecht,
- die van Nathalie Beurrier, verantwoordelijke voor diaconie in de PE Sources Vives en van de RUP Cédric Claessens,
- die van Diane de Talhouët, medeverantwoordelijke voor de PE van Sint-Gillis,
- en tot slot die van kanunnik Tony Frison, verantwoordelijke voor de Nederlandstalige PE Aleidis-Noord-Oost (Evere, Haren, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node).
Na de consultatieve fase van uitwisseling in subgroepen, volgde de fase waarin de drie belangrijkste kwesties werden geformuleerd in een Twitter-formaat van 140 tekens. Bij het tonen van deze formuleringen konden alle deelnemers de 3 "likes" plaatsen bij de projecten die zij als prioriteit beschouwden.
Na deze fase hebben Edward Bekaert, directeur van Bapo-Bood, en pastoor Benoît Hauzeur, emeritus deken van Zuid-Brussel, ons een herinterpretatie van wat er op het spel staat voorgesteld, waarbij ze de aandacht vestigden op deze kwesties los van de stemmen die werden uitgebracht in de vorige fase. De volgende aspecten zijn naar voren gekomen:
- In contact treden met de persoon en niet met een levensstaat
- Samenwerking tot stand brengen met andere kerkelijke instanties of liefdadigheidsorganisaties
- Zich inzetten voor professionalisering
- Onderscheiden en herzien om efficiëntie te bevorderen
Vragen uit het publiek volgden elkaar snel op, wat resulteerde in een debat met de zaal en een verdere voortzetting van de reflectie.
Na de vespers en de maaltijd begon de avond en kregen de deelnemers de gelegenheid om de eerste aflevering van "Les Arbres qui marchent" te bekijken, een gezelschapsspel te spelen of te genieten van de prachtige tuin van de oude abdij van Drongen.
GETUIGENISSEN EN VERDERE IDEEËNUITWISSELING
Alle deelnemers kwamen om 7 uur samen voor een eucharistieviering in de hoofdkapel, gevolgd door het ontbijt.
Op dinsdag 23 mei in de voormiddag maakten drie aanvullende getuigenissen indruk op de deelnermers:
- Julien Sébert, recente medewerker voor integrale ecologie bij het vicariaat van Brussel, presenteerde de onlosmakelijke uitdagingen, zowel maatschappelijk als menselijk, die Gods ambitie vormen voor de mensheid.
- Marie-Françoise Boveroulle, verantwoordelijke voor diaconie bij het vicariaat van Brussel, samen met Jean Sadouni, deken van Zuid-Brussel en lid van het bestuursorgaan van Diaconia, sprak over Diaconia en het fonds La Clé dat helpt bij het verkrijgen van huurwaarborgen voor mensen in een kwetsbare situatie.
- Daarna volgde opnieuw een presentatie over het toekomstige sociale dorp, het Saint-Annecentrum in Anderlecht (voormalig Rafaelcentrum).
Na het beantwoorden van vragen van het publiek nam Mgr. Kockerols het woord om onder andere te herinneren aan de voortgang van de Synode 2019-2024, die in oktober de mondiale fase zal ingaan. De aankondigingen van de belangrijkste gebeurtenissen op de agenda in de komende maanden sloten de ochtend af en dienden als een zending voor deze rijke sessie Drongen 2023.
***
Bekijk de website van de oude abdij van Drongen.
Bekijk alle foto's hier.