Onthaalhuis voor jonge vrouwen aan de rand van de maatschappij | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Vicariaat Brussel

Vicariaat Brussel

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • de hulpbisschop leren kennen Pastorale eenheden Communicatie - communication Verkondigen en vieren Doopsel, Vormsel en Eerste Communie Doopsel voor volwassenen
      InleidingVoor doopkandidatenVoor begeleidersContact
      Studentenpastoraal Gezondheidspastoraal Solidariteit Pastoralia Documenten en Brochures Seksueel Misbruik De Franstalige pastoraal in Brussel Agenda
Bamboe project Brussel  © Pixabay

Onthaalhuis voor jonge vrouwen aan de rand van de maatschappij

Hellen Mardaga

Hellen Mardaga

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 17 september 2019 - 10:28
Afdrukken
Op donderdag 12 september opende in Brussel het nieuwe woonproject “huis Bamboe” voor vrouwen die leven in moeilijke omstandigheden

Op donderdag 12 september opende in Brussel het nieuwe woonproject “huis Bamboe”. Twee jonge vrouwen die vrijkomen uit de vrouwengevangenis en twee vrouwen die het milieu van de prostitutie verlieten, zullen er onderdak vinden. Project Betlehem, een vzw van het aartsbisdom Mechelen-Brussel, verhuurt en renoveert kerkelijke goederen om zo mensen met een modaal inkomen aan woongelegenheid te helpen. Met dit initiatief gaat Betlehem nog een stap verder: onderdak verlenen aan vier mensen die niet alleen arm zijn maar ook sociaal aan de rand van de maatschappij staan.

Vroeger klooster

In het nieuwe gerenoveerde huis woonden vroeger de Kanunnikessen van Sint-Agustinus, een congregatie die behoort tot de “Congrégation Notre-Dame”. De orde werd gesticht in 1597 door Alix Leclerc die in Lorraine als eerste een basisschool voor meisjes oprichtte. Het was haar wens kloosterzuster te worden. In 1878 vestigde de “Congrégation Notre-Dame" zich in Jupille in België. Ze telt momenteel ongeveer 370 zusters verspreid over vier continenten. In België hebben ze scholen in Waterloo, Jupille en La Hulpe.

In 1979 begonnen de religieuzen in Brussel een project om vrouwen met sociale problemen gedurende twee jaar te huisvesten. Daarna ontfermden ze zich over studenten tot de zusters in 2018 vertrokken. Zuster Edith, die lange tijd in dit huis woonde, getuigt:

Gedurende 37 jaar was dit een residentie voor een zestigtal studenten goed voor 26 verschillende nationaliteiten. Wij hopen dat de bewoonsters moedig samen aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen.

"Dit omringd door mensen die in hen geloven. Het is met veel vreugde dat wij de sleutels van ons huis overhandigen aan de verantwoordelijken van dit nieuwe project, opdat ze de deuren zullen openen voor bewoners in nood. Ze zullen hen een duurzame toekomst bieden die hun zwakheden en misstappen uit het verleden overstijgt. Het project zet op eigen manier de missie van de zusters verder."

 

Zuster Edith overhandigt de huissleutel aan de verantwoordelijken van vzw Isala en Rhizôme © Hellen Mardaga

Bamboe: duurzaamheid en houdbaarheid

De verantwoordelijke kozen voor het project de naam “Huis Bamboe”. Pierette van vzw Isala vertelt waarom “we gaan jaarlijks tijdens de internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart, bloemen overhandigen aan vrouwen die zich bevinden in de prostitie. Bloemen zijn een eerder stereotiep geschenk. Iemand opperde het idee om bamboestengels te schenken, omdat het een plant is die niet vlug verwelkt. Twee jaar geleden begonnen we daarmee en het was een succes. We kwamen vrouwen tegen die zo een plantje van ons kregen en die vertelden ons dat ze die stengels konden bewaren en verzorgen, dit in tegenstelling tot bloemen die verwelken.

We kozen "bamboe" als naam voor dit huis omdat de plant symbool is voor hoop en kracht. Dat moet het doel zijn van de nieuwe weg die deze mensen inslaan.

Om “Huis Bamboe” op touw te zetten, werkte Project Betlehem samen met andere vzw’s: een sociaal verhuurkantoor, Rhizôme ( de vroegere “Dienst voor Sociale Re-integratie”) van de vzw “Dienst voor justitieel welzijnswerk”,  en de vzw Isala. De vzw Isala verenigt iedereen die zich wil inzetten voor een publiek debat over de oorzaken en gevolgen van prostitutie en voor de ondersteuning van personen die zich in een situatie van prostitutie bevinden. Rhizôme maakt deel uit van de vzw “Brusselse diensten voor justitieel welzijnswerk”. Het is een groep van zeven vzw’s die hulpverlening biedt aan verdachten, veroordeelden en geïnterneerden (al dan niet in hechtenis) en aan hun familie en naasten. De samenwerking tussen deze vzw’s en het sociaal verhuurkantoor gebeurde ook in nauw overleg met het OCMW en gemeentelijke diensten.

 

Lees hier meer informatie over Project Betlehem 

Gepubliceerd door

Vicariaat Brussel

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Franciscus veroordeelde streng de vergeten genocide in DR Congo © Vatican Media
readmore

Paus: DR Congo gaat gebukt onder een vergeten genocide

icon-icon-nieuws
Tertio nr. 1.199 van 1 februari 2023 © Tertio
readmore

Tertio nr. 1.199 van 1 februari 2023

icon-icon-blog
Rabbijn Abraham Heschel: 'Denk eraan, in een vrije samenleving zijn sommigen schuldig, maar allen zijn verantwoordelijk' © RR
readmore

Standpunt Frederique Vanneuville in Tertio: Schuldige omstaanders

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook