België was het toneel van een historisch moment met het bezoek van paus Franciscus. Het vond plaats van donderdag 26 tot zondag 29 september, ter gelegenheid van de 600ste verjaardag van de KU Leuven en de UCLouvain. De drie dagen werden gekenmerkt door belangrijke ontmoetingen, inspirerende toespraken en ontroerende gebedsmomenten. Dit alles heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de christelijke gemeenschap en op het hele land.
Vrijdag 27 september: Dialoog met de natie en verrassingsbezoek
Vrijdagochtend stond in het teken van een bijeenkomst op het kasteel van Laken. De paus werd officieel ontvangen door de koning en koningin. Hij aarzelde niet om de gevoelige kwestie van seksueel misbruik binnen de Kerk aan te kaarten. Hij veroordeelde deze daden in krachtige bewoordingen en zei dat "de Kerk zich moet schamen en om vergeving moet vragen".
Als verrassing bracht de paus vervolgens een geïmproviseerd bezoek aan St Joseph's Home. Joseph's. Tijdens deze ontmoeting had hij de gelegenheid om de Kleine Zusters van de Armen te begroeten en hen te feliciteren met hun onschatbare steun voor de ouderen. Dit gebaar illustreert zijn gehechtheid aan de meest kwetsbaren. Het Sint-Jozefhuis, dat sinds 1856 arme bejaarden opvangt in het hart van de Brusselse Marollenwijk, heeft generaties bewoners, Kleine Zusters en leken langs zijn deuren zien passeren, die de missie van de heilige Jeanne Jugan voortzetten.
De namiddag stond in het teken van een ontmoeting met rectoren en professoren van de KULeuven.
Zaterdag 28 september: Gebed, bezinning en verrassingsbijeenkomsten
Zaterdag begon met een verrassing. De paus arriveerde rond 9.15 uur op het plein voor de Sint-Gilliskerk in Brussel. Dit veroorzaakte een verstoring van zijn programma. Hij begroette de menigte voordat hij de kerk binnenging om daklozen te ontmoeten. Sommigen van hen waren immigranten zonder papieren die op regularisatie wachtten. Deze informele ontmoeting van 45 minuten verliep discreet, vanwege de onzekerheid van de betrokkenen, met slechts een paar aanwezigen aan de zijde van de paus.
Later op de dag ontmoette François pastoraal werkers van de Belgische Kerk in de Basiliek van Koekelberg. Dit intieme moment gaf pastorale werkers en gewijde personen de kans om hun uitdagingen en hoop voor de toekomst van de Kerk in België te delen. Franciscus, trouw aan zijn pastorale aanpak, reageerde met bemoediging en medeleven.
In de namiddag, in Louvain-la-Neuve, behandelde hij de cruciale kwesties van de klimaatverandering tijdens een ontmoeting met studenten van de UCLouvain. De paus benadrukte de dringende noodzaak om onze relatie met de schepping te heroverwegen. Hij riep op tot collectieve en verantwoordelijke actie in het licht van deze wereldwijde crisis.
Aan het einde van de dag ontmoette hij ook zijn medejezuïeten in een lokale gemeenschap, waarmee hij zijn verbondenheid met de orde waaruit hij voortkomt demonstreerde.
Diezelfde avond wachtte jongeren een grote verrassing op het "Hope Happening" festival in Heizel. Zo'n 5.650 jongeren uit binnen- en buitenland waren samengekomen voor dit evenement dat georganiseerd werd in het kader van het bezoek van de paus. In een ongepland verrassingsbezoek ging Franciscus naar het Heizelplateau om deze jongeren te ontmoeten en een boodschap van hoop en engagement te brengen aan de nieuwe generatie.
Zondag 29 september: Een memorabele eucharistieviering
Het hoogtepunt van het bezoek was de mis in het Koning Boudewijnstadion op zondagochtend. Ten overstaan van 35.000 gelovigen en de koninklijke familie vierde paus Franciscus een eucharistieviering. De gebeurtenis stond in het teken van de zaligverklaring van de karmelietes Anne van Jezus. De mis, die live werd uitgezonden, bracht miljoenen mensen samen rond een boodschap van vrede en hoop.
In een zeer symbolisch gebaar nam de paus ook de tijd om 15 slachtoffers van seksueel misbruik discreet te ontmoeten, als bewijs van zijn inzet voor gerechtigheid en genezing.