In de Sint-Lutgardisbasisschool in Zandbergen werd een inspirerend interlevensbeschouwelijk project uitgewerkt met als titel “Wat ons verbindt, wat ons verdeelt? Daar wil ik wel eens een boompje over opzetten!” Het project kaderde immers ook binnen het jaarproject van de school “Als bomen vertellen, de kracht van verbinden”, vanuit het jaarthema van ‘Leeftocht’ van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Met dit ILC-project wil de school een voorbeeld stellen als katholieke dialoogschool: vanuit de openheid voor andere levensbeschouwingen verder leren kijken en ook de eigen levensbeschouwing beter leren kennen. Bij de leerlingen was er alvast een grote interesse voor het project en dit hielp mee om het ultieme doel van het project te bereiken, namelijk respectvol en verdraagzaam leren kijken naar andere levensbeschouwingen. Want onbekend is immers onbemind.
Aldus werden gedurende een 4-tal weken 7 verschillende levensbeschouwingen van dichterbij bekeken en geanalyseerd. Onder andere door in dialoog te gaan met experten uit andere religies werd er gezocht naar verschillen en gelijkenissen met de eigen levensbeschouwing. Binnen het gehele project werd ook ingezoomd op de vele facetten van de eigen identiteit en de relatie met levensbeschouwing.
Zo was er een onvergetelijk gesprek met Lody B. Van de Kamp, een bekende Nederlander met een aangrijpend oorlogsverleden. Hij is reeds 40 jaar rabbijn in Amsterdam en auteur van verschillende boeken. De leerlingen konden het gesprek met hem vanuit de verschillende klassen online via het digibord meevolgen en ook vragen stellen aan de rabbijn. Ook Leo Smole, expert jodendom uit Amersfoort werkte mee aan het project en gaf de leerlingen een inkijk in zijn synagoge.
Voor de islam gingen de leerlingen in gesprek met Riyad Rogiest, een expert en leermeester Islam. De kleuters kregen het bezoek van enkele moslimouders die o.a. trakteerden met enkele typische Marokkaanse gebakjes.
Er was ook een gesprek met Wouter de Moyer, voorganger van de Evangelische Kerk ‘De levensbron’ uit Geraardsbergen en voor het vrijzinnig humanisme bracht een leermeester zedenleer uit het GO!-onderwijs een deskundige toelichting.
Gedurende het verloop van het project werd een grote boom aangekleed met bladeren waarop alle verschillen tussen de diverse levensbeschouwingen vermeld werden. Op de stam kwamen de gelijkenissen. Zo werd letterlijk en figuurlijk ‘een boompje opgezet over wat ons verbindt en wat ons verdeelt’.
Het project eindigde op vrijdag 25 februari 2022 met een mooie rondedans door alle kinderen van de school én met een groot carnavalsfeest, want als de Sint-Lutgardisbasisschool in Zandbergen één ding geleerd heeft, dan is het dat binnen elke levensbeschouwing gefeest wordt. Feesten werkt verbindend en brengt mensen samen, dus werd ook de daad bij het woord gevoegd!
Van harte proficiat voor dit prachtige project! Dank aan meester Stefan De Smet en directeur Johan De Cooman voor de informatie en de foto’s.