Via de digitale weg ontmoeten we het echtpaar uit Kessel-Lo Marie-Anne (66) en Marc (68), die besloten samen de opleiding te volgen. Vlak voor hun aanstelling wilden we van hen graag weten waarom ze dit groot engagement nu aangaan.
Het koppel trouwde in 1976, kreeg drie kinderen (die intussen ook allemaal gehuwd zijn) en geniet nu volop van hun pensioen en van hun zes kleinkinderen. En terecht, want na het enorm drukke bedrijfsleven van Marc, dat hem door heel West-Europa voerde, verdienen de twee een beetje welgekomen rust. Maar lang blijven stil zitten zit duidelijk niet in hun DNA, en dat was ook Ronny, pastoor van Pastorale Zone Kesselinde, niet ontgaan. Hij was het immers die hen vroeg om de opleiding voorganger in uitvaart te volgen.
(Lees verder onder de foto)
'Hij vroeg ons of we hem niet wilden helpen bij zijn opdracht. De pastorale zone bestaat uit zeven parochies, dat is veel. We wilden hem daar graag in bijstaan,' legt Marc uit.
'We zijn in oktober 2019 aan de opleiding gestart. Die is is natuurlijk met horten en stoten gegaan door de beperkingen van het coronavirus. Enkele sessies moesten uitgesteld worden en de laatste sessie hebben we via videoconferentie gedaan.'
De sessies staan duidelijk nog goed in het geheugen van de twee studenten gegrift: 'We kregen les van Frans Schoovaerts, Luc Devisscher en Jean-Paul Pinxten,' vertelt Marie-Anne, 'Ik heb het meest geleerd uit de les van Luc Devisscher, die ging over de bijbelteksten. Best nieuw voor ons, maar zo belangrijk voor een uitvaart. De link leggen naar het denken over de dood heen: de geloofssprong.'
De opleiding bestaat natuurlijk niet enkel uit theorie. Ze moesten die ook omzetten in de praktijk: 'Door corona is het aantal personen bij een begrafenis natuurlijk ook beperkt,' vertelt het koppel. 'We hebben daarom als oefening met twee een rouwgesprek gehad met de familie van de overledene.' Marie-Anne werkte voor haar pensioen in de sociale sector, dus bij het rouwgesprek voelde ze zich als een vis in het water.
'Een voordeel: we deden het gesprek met twee,' zegt Marc, 'Op die manier valt het gesprek nooit stil en vind je altijd wel aansluiting.' Het koppel is alvast van plan om na hun aanstelling elke opdracht met z'n tweetjes aan te nemen.
Maar waarom zeiden ze in 2019 ja aan Ronny?
'Het is een dienst aan de wereld,' maakt Marc zich sterk. 'Of beter gezegd: op de eerste plaats aan de parochie en de pastorale zone. We doen het ook vanuit onze eigen geloofsovertuiging. We willen die graag delen met mensen. Het is ook zo'n belangrijke gebeurtenis in het leven van de mens. Zo belangrijk als geboren worden, is de stap van het overlijden.' Marie-Anne vult aan: 'We willen ook graag voor die troost zorgen. Die boodschap meegeven dat de dood niet het einde is. Daar willen we graan aan meewerken.'
Marc voegt toe:
'Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, zelfs moeilijk. Maar we kiezen eigenlijk voor het leven. Daarvan willen we getuigen.'
Tesamen met Marc Casier en Marie-Anne Willemyns werden ook Corina Luca, Elshout Patrick, Van Schausselen Bernice, Vanachter Jos, Illegems An, Meulemans Hilde, Bergans Godelieve, Wouters Katleen, Magnus Veerle, van Assche Ludo, Schauwaerts Geert, Noé Eric en Verreydt Annemie aangesteld op woensdag 10 februari. Van harte proficiat!
Laurens Vangeel