Het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen (op het kaartje in het blauw aangegeven) is één van de drie territoriale vicariaten die deel uitmaken van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De andere territoriale vicariaten zijn het vicariaat Brussel en het vicariaat Waals-Brabant (in het grijs). Een meer gedetailleerd kaartje vind je hier.
Aan het hoofd van ons vicariaat staat hulpbisschop en vicaris-generaal Koen Vanhoutte, samen met zijn vicariale raad. Sinds 2024 zijn kannunik Tony Frison als bisschoppelijk vicaris met zijn adjunct Marie-Françoise Boveroulle verantwoordelijk voor het vicariaat Brussel. In het vicariaat Waals-Brabant staat bisschoppelijk gedelegeerde Rebecca Charlier-Alsberge aan het roer, samen met haar adjunct deken Alain de Maere.
Deze drie territoriale vicariaten vormen – samen met de categoriale vicariaten (vicariaten opleidingen, onderwijs, godgewijde leven, tijdelijke en communicatie) – het aartsbisdom Mechelen-Brussel dat geleid wordt door aartsbisschop Luc Terlinden en zijn bisschopsraad.
Pastorale regio's
Het vicariaat Vlaams-Brabant & Mechelen is opgedeeld in vier pastorale regio’s. Van het westen naar het oosten op het kaartje zijn dat de pastorale regio Halle, pastorale regio Mechelen, pastorale regio Leuven en de pastorale regio Tienen.
Elke pastorale regio kan rekenen op een regioploeg die de pastorale zones, de vrijgestelden (zowel pastores uit de territoriale als categoriale pastoraal) en de vrijwilligers in de zoneploegen ondersteunen en begeleiden.
Regio Halle Regio Mechelen Regio Leuven Regio Tienen
Pastorale zones
De verschillende regio's zijn opgedeeld in pastorale zones. Een pastorale zone is een verzameling van bestaande parochies en andere geloofsgemeenschappen met het oog op eenheid in de pastorale werking. De zoneploeg staat in voor een gedeelde visie en voert een pastoraal beleid waarbij ieder die het wenst in de pastorale zone alles kan vinden om christen te worden. De zoneploeg maakt ook werk van groeiende verbondenheid tussen verschillende kerkelijke groepen, bewegingen en gemeenschappen binnen de pastorale zone. Binnen de eengemaakte pastorale zone kunnen er redenen zijn om (een aantal van) de parochies samen te voegen.
De leiding van een pastorale zone wordt opgenomen door een zoneploeg die bestaat uit minstens zes leden waaronder een priester. Ze worden aangesteld voor een periode van zes jaar.
Meer weten over onze visie op pastorale zones in ons vicariaat? Je vindt die in onze beleidsvideo's en -brochures op www.vlbm.be/oogopmorgen.