Terugblik op de eerste bijeenkomst van 23 september 2023
Een synodale weg met een hart voor ouderen
De synodale weg concreet maken, hoe doe je dat? En hoe begin je daaraan? Om die uitdaging in ons vicariaat gestalte te geven, werd een Vicariaal Pastoraal Overleg (VPO) opgericht. In dat Overleg zetelen alle pastorale zones of zones in wording. Ze worden vertegenwoordigd door lekengelovigen die de uitdaging willen aangaan mee te werken aan een synodale Kerk.
Op zaterdag 23 september kwam het VPO voor het eerst samen. Kennismaken met het thema en proeven van de werkwijze voor het komende werkjaar was het opzet. Lieve Gommers, adjunct van de hulpbisschop leidt de samenkomst in:
"We willen groeien naar samen gedragen verantwoordelijkheid en samen gedragen beleidsbeslissingen."
De pastorale zorg voor ouderen wordt het thema van dit werkjaar. Waarom precies die doelgroep? „De zorg voor wie kwetsbaar is, is de core business van wie christen wil zijn vanuit het evangelie”, licht hulpbisschop Vanhoutte toe. „Bracht Jezus ook niet het merendeel van zijn tijd door bij wie het moeilijk had, bij wie in de marge van de samenleving leefde? Ouderen zijn kostbaar in de ogen van God. In deze mensen kunnen we Hem vinden.”
Het aandeel ouder wordende mensen in onze samenleving groeit gestaag. Eenzaamheid loert om de hoek. Ouderen worstelen met levensvragen als ‘Doen we er nog toe? Zijn we niet uitsluitend een last voor anderen?’ Is er vandaag nog tijd en ruimte om dergelijke existentiële vragen te beluisteren? En vooral, zijn er nog mensen om deze spirituele noden ter harte te nemen?
Met deze samenkomst zetten de leden van het VPO een eerste stap richting antwoorden. Van hen wordt verwacht deze aanzet verder uit te denken met gelijkgezinden in de lokale geloofsgemeenschappen. Ter plekke wordt men immers uitgedaagd een werkgroep te vormen en ideeën te sprokkelen om bruggen te bouwen naar ouderen toe. De beste voorstellen worden vervolgens verzameld op het vicariaat, om vanaf het tweede semester gaandeweg samen antwoorden te formuleren en beleidslijnen uit te stippelen.
Na de thematische input van Koen Vanhoutte en een toelichting over de werkwijze door Lieve Gommers, gaan de aanwezigen aan de slag in kleine gesprekgroepen. Twee vragen krijgen ze mee:
Hoe kunnen we als christenen gestalte geven aan het pastoraal contact met en voor ouderen?
Welke lokale samenwerkingsvormen zijn er of zouden kunnen groeien om het pastoraal contact met en voor ouderen te realiseren?
Een pluim moet het gesprek in goede banen leiden en – zoals het een synodale weg betaamt – elke deelnemer aan het woord laten. Al snel blijkt dat heel wat deelnemers vooraf nadachten over de thematiek. Allen zijn ze immers op een of andere manier bezig met ‘Kerk zijn’, via jongerencatechese, liturgie of ziekenbezoek. Aan ideeën geen gebrek, al klinkt meteen dat het geen gemakkelijke opdracht wordt en ondersteuning vanuit het vicariaat nodig zal zijn.
Een gebedsmoment sluit deze vruchtbare samenkomst af. Met een zakje pluimen, een werkbundel en dankbaarheid om zoveel enthousiasme en inzet zenden we de aanwezigen huiswaarts. Benieuwd zijn we naar hun bedenksels, samen onderweg naar een Kerk met toekomst.
Suggesties voor een artikel in je lokale bladzijden van Kerk & Leven
Download de korte versie
Download de uitgebreide versie
Download enkele foto's van deze bijeenkomst
Documenten van de bijeenkomst van 23 september 2023
Download het deelnemersmapje van deze bijeenkomst.
Werkbundeltje voor lokaal overleg
Wil je lokaal aan de slag met wat je hoorde op het vicariaal pastoraal overleg? Download hieronder het werkbundeltje om af te drukken.
Download het werkbundeltje in pdf-bestand
Download het werkbundeldtje in word-bestand
Formulier (voor deelnemers van het VPO)
Hieronder vind je het invulformulier om de antwoorden van het lokaal overleg door te geven.