Diaken Herman over zijn jaarlijkse retraite naar Lourdes | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bedevaarten bisdom Gent

Bedevaarten bisdom Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Bedevaartsoord Oostakker Ziekenbedevaart Magnifiek - Mariaal Tijdschrift Contact & openingsuren secretariaat Fotoalbums
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Diaken Herman geeft uitleg bij maquette © Bedevaarten Bisdom Gent, foto Herman Stroobandt
Bedevaartsoord Oostakker Ziekenbedevaart Magnifiek - Mariaal Tijdschrift Contact & openingsuren secretariaat Fotoalbums

Diaken Herman over zijn jaarlijkse retraite naar Lourdes

Laatste aanpassing op woensdag 14 september 2022 - 10:29
Afdrukken
Dit jaar trok diaken Herman Stroobandt voor de 41ste keer op bedevaart naar Lourdes. Artikel gepubliceerd in K&L editie Beveren-Zwijndrecht

Dit jaar was het de … 41ste keer dat diaken Herman Stroobandt op bedevaart trok naar Lourdes. Nog meer dan anders was het een emotionele tocht, want wegens Corona was de Lourdesbedevaart, georganiseerd door ons bisdom, twee jaar lang niet kunnen doorgaan.“Voor mij is dit telkens als een jaarlijkse retraite, een tijd van verdieping. En bovenal een tijd van samenzijn.”

Communiegeschenk

Als 12-jarige trok Herman voor het eerst in 1975 vanuit Zwijndrecht naar Lourdes. “Het was het communiecadeau. We gingen mee met de dioscesane Lourdesbedevaart, toen met zowat 1.000 bedevaartgangers. Het jaar daarop ging ik met het Sint-Jan Berchmanscollege van Antwerpen opnieuw naar Lourdes. Tijdens mijn humanioratijd gingen we jaarlijks drie keer drie dagen op retraite naar bijvoorbeeld Moerzeke, Westmalle of Roborst. Onze leraar godsdienst had rond zich een groep ‘Religie & Geloof” verzameld. Vanuit die groep sloten we aan bij de Lourdesbedevaart georganiseerd door Gent. Als jonge gasten kregen we op de trein een dienende functie en droegen we bv koffie en frisdranken rond.”

Leger en Liefde

“Een aparte Lourdesbedevaart maakte ik mee tijdens mijn legerdienst in 1986. Die militaire Lourdesbedevaart – die nog bestaat – is een uniek gebeuren. Daar in dat wereldbekende Maria-bedevaartsoord voelden we ons meer dan ooit doordrongen van de vredesgedachte. Stel het je voor: geüniformeerde militairen uit alle landen van Europa stappen daar samen vreedzaam door Lourdes.”

“Helemaal apart moet ik uiteraard mijn Lourdesbedevaart van 1987 vermelden. Daar in Lourdes leerde ik mijn vrouw Marie Louise kennen.”

“In totaal ben ik nu al 41 keer( met het bisdom Gent) naar Lourdes getrokken, soms twee keer per jaar, een enkele keer zelfs drie keer . Al vele jaren ben ik ‘bus- en hotelverantwoordelijke’. Maar zeker sinds 2003 toen ik diaken werd gewijd, zijn die jaarlijkse Lourdesbedvaarten mijn jaarlijkse retraite geworden: een verdiepingstijd waarin ik mijn batterijen oplaad”.

Jaarthema

Vorig jaar organiseerde ons bisdom al honderd jaar zijn Lourdesbedevaarten maar uitgerekend dan stak Corona daar dus een stokje voor. Nu het bedevaartleven hervat is, heeft het bisdom Lourdes vanaf dit eerste vrije Corona-jaar een campagne voor drie jaar opgezet. Voor dit jaar luidt de slogan ‘Ga zeggen aan de priesters’, voor volgend jaar ‘Dat men hier een kapel bouwt’ en voor 2024 ‘En dat men hier in processie komt’. “Kortom”, vat Herman samen, “Dat zijn de woorden die Bernadette Soubirous van Maria had gehoord en die ze doorgaf aan bisschop, priesters en notabelen die haar niet geloofden.”

 
 
jaarthema Lourdes 2022-2024 © SNDL

Binnenrijden met de TGV

“Vrijdag 15 juli zijn we aan de kerk van Zwijndrecht ‘s ochtends om 5u15 met 34 mensen uit Beveren-Zwijndrecht met de bus vertrokken naar Tourcoing. Onderweg pikten we nog mensen op in Sint-Gilles Waas en in Wondelgem. In Tourcoing stroomden 400 mensen uit ons bisdom samen met grote groepen uit Antwerpen en Brugge: genoeg om met een ingehuurde TGV regelrecht naar Lourdes te rijden waar we rond 17u toekwamen.”

“Dat is niet alleen een ideaal uur om nog wat te genieten van de bestemming maar tegelijk beleef je op dat uur die fantastische aankomst in dat unieke décor van dat bergstadje omringd door de Pyreneeën. Telkens grijpt dit binnenrijden je nog steeds aan. Al vanuit de trein zie je de grot liggen. We reden in een dubbeldeksrijtuig. Spontaan zette onze groep het ‘Te Lourdes op de bergen’ in. Het lied werd op het bovendek direct overgenomen door de groep uit Aalst-Ninove en even later galmde het door heel de trein. Elke keer weer is dat een kippenvelmoment.”

“‘s Avonds  gingen we gewoon kijken naar de dagelijkse kaarsjesprocessie. Deelnemen zouden we pas de zondagavond doen onder het thema ‘verbondenheid tussen zieken en gezonden’. Die kaarsjesprocessie met tienduizenden, iedereen met zo’n flambeeuw in de hand en liederen zingend, ook dat raakt je telkens weer.”

Binnen het programma kregen de bedevaartgangers de gelegenheid om zich op een moderne wijze vertrouwd te maken met de spiritualiteit van Bernadette. “Er is een museum rond Bernadette waar in maquette het verhaal van de sprokkeltochten van Bernadette uitgebeeld staat. Het was immers tijdens het sprokkelen van hout in de omliggende bossen dat zij die dame, Onze-Lieve-Vrouw, ontmoette. Er is ook een film over Bernadette maar ik vind de maquette veelzeggender. Anderzijds is er ook de musical ‘Bernadette’ die veel overtuigender dan de film de route van Bernadette evoceert.”

 
 
Parochiegroep Beveren-Zwijndrecht © Bedevaarten Bisdom Gent, foto Herman Stroobandt

Religieuze waarden

Herman anticipeert al op onze vraag of Lourdes niet veeleer een commerciële kermis is van plastic-Madonna’s-met-gewijd-water? “Die commerce is er wel degelijk. De eerste jaren stoorde ik me daar enorm aan. Maar eerlijk, ik ga voor de bedevaart en zie al die commerce reeds lang niet meer.”

“Het is een diocesane bedevaart met een duidelijk religieus programma, geen toeristische trip. Je bent in geen enkel opzicht verplicht aan dat programma deel te nemen. Wil je liever een dagje een toeristische uitstap, geen probleem. Ook ik wil daar met mijn echtgenote wel eens enkele losse momenten hebben. Maar het programma zelf is religieus.”

“Je bent in Lourdes, een bedevaartsoord met Bernadette die ons aan het denken zet. In die musical komt de echte Bernadette heel sterk uit de verf: een stevig karakter, moedig optornend tegen haar kritische pastoor, bisschop en notabelen. Echt niet het zeemzoete Bernadetje. Een sterke vrouw die ook mensen vandaag raakt omdat je in haar je eigen zaken of problemen kan herkennen.”

“Zo werd dat door velen ervaren, ook door enkele niet-gelovigen. Bernadette doet ons beseffen wat je soms moet loslaten of wanneer je moet doorzetten om te overtuigen. Het is toch veelzeggend dat een niet-gelovige al toezegde nog te willen meegaan voor de groepssfeer en de waarden die daar worden uitgedragen.”

Samen met tienduizenden

“De bedevaart, dit jaar, ook een tocht van boetedoening, onder meer gesymboliseerd door het water dat over de handen wordt gegoten als een vorm van reiniging. Niet toevallig is het hoogtepunt dan de eucharistieviering met de handoplegging en ziekenzalving door onze bisschop en de meereizende priesters.”

“Voor ons was woensdag onze laatste dag. Elke woensdagochtend is er in Lourdes de misviering in de Pius X-basiliek: tienduizenden deelnemers, twaalf bisschoppen, tientallen priesters en diakens en dit in meerdere talen. Daar voel je echt tot een wereldkerk te behoren.”

 
 

Lees meer

Veerle en haar zoon Dries trokken met TAU mee naar Assisi deze zomer. © Veerle Foulon (TAU)
readmore

“Ja natuurlijk, jij moet ooit in Assisi geraken!”

icon-icon-artikel
Eerste etappe franciscaanse pelgrimsestafette © TAU
readmore

Op franciscaanse pelgrimsestafette: de eerste etappe

icon-icon-artikel
zomer in Lourdes © Marc Vandersmissen
readmore

Op digitale bedevaart naar Lourdes

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook