Els De Coker uit Oudenaarde begon met 250 witte Mariabeeldjes op te stellen in een kapel. Inspiratie voor de vormgeving van de beeldjes haalde Els bij de Guimauve snoepjes, de gekende mariakes. Ondertussen groeide de collectie aan tot meer dan duizend beeldjes. Ze trekken als een processie doorheen kerken en kapellen in Vlaanderen en Nederland. Op het eerste gezicht lijken ze allemaal identiek, maar als je goed kijkt zijn ze toch allemaal verschillend. Bezoekers en sympathisanten kunnen zelf zo een beeldje bewerken met gouden accenten. Mensen drukken op die manier op een artistieke manier hun verbondenheid met Maria uit. Het gepersonaliseerde beeldje wordt telkens toegevoegd aan de collectie. Alle beeldjes samen, brengen een krachtige boodschap. We verschillen allen als mens, ieder met zijn of haar vreugde en verdriet. We mogen waardig naast elkaar staan en we leggen wie we zijn in de handen van Maria.
De collectie komt in de maand mei en juni naar de basiliek in Oostakker.
Iedereen gelijk
Zonder tierlantijntjes, in het puurste wit, straalt die grote groep Maria’s tegelijk kracht en zachtheid uit. De beelden werden niet opgeschuurd of afgewerkt en hebben daardoor elk hun mankementjes. Een scheef voetje, een brokje af, het ene wat groter dan het ander. Els De Coker: “Toch zien ze er in al die ongelijkheden hetzelfde uit. Dat is de boodschap die ik wil brengen met deze expo: we zijn allemaal gelijkwaardig in ons mens-zijn. En dat idee resoneert blijkbaar bij veel mensen, want de reacties die ik krijg zijn zo enthousiast. Iedereen kan zijn eigen invulling geven aan de expo, of je nu gelovig bent of niet. De Maria’s brengen iets teweeg en dat maakt hun reis zo waardevol.”
Begonnen als een snoepje
De eerste versie van Els De Cokers beeldje zag er anders uit. Op vraag van een vriendin ontwierp ze een pastelkleurige Maria, zoals de snoepjes. Maar de witte, pure, onbewerkte versie van het beeldje bleef hangen bij Els. “Die straalde zoveel rust uit, in al haar eenvoud, zonder opsmuk. Ik voelde dat haar verhaal verder moest gaan en uiteindelijk groeide het idee uit tot een stroom van 250 witte beeldjes die uitwaaiert in de ruimte.”
Bezoekers van de expo OP WEG krijgen bovendien de kans om zo’n Mariabeeldje te bewerken met een goudstift en hun eigen, unieke versie toe te voegen aan de stroom.
OP WEG, een reizende Maria-expo
In mei en juni 2024 in de Basiliek van Oostakker-Lourdes
Alle dagen open van 9 u. tot 18 u.