Vijf pistes
We deden een poging om op zoveel mogelijk plekken jongeren en hun begeleiders te bereiken. Daarom gingen we via vijf pistes te werk:
- Onderwijs
- Jeugdbewegingen
- Nieuwe bewegingen
- IJD-groepen
- Parochiale jongerengroepen
Aangezien veel van de IJD-groepen in parochies actief zijn, namen we vrij vlug na de start van het synodaal proces de laatste twee pistes samen.
Profiel van de beluisterde jongeren
Ongeveer tienduizend jongeren en hun begeleiders gingen met elkaar in gesprek en gaven hun bedenkingen en verwachtingen over de Kerk in ons bisdom door. Onderstaand schema geeft een samenvatting van het profiel van de jongeren die meewerkten aan het synodaal proces.
Werkwijze
Bij het informeren en beluisteren gingen we stapsgewijs tewerk. De concrete invulling varieerde per piste, maar de stappen waren telkens dezelfde. Een concreet tijdsschema per traject vind je hier.
Stappen:
- Informeren van de verantwoordelijken over het synodaal proces (directies in scholen, proosten van jeugdbewegingen, begeleiders van IJD-groepen,…)
- Vragen of ze bereid waren naar hun jongeren toe te stappen, hen te bevragen en vervolgens de input van hen naar ons door te sturen – een formele JA als bevestiging van een engagement
- Samen met de verantwoordelijken op zoek gaan hoe de concrete uitwerking voor hun jongerengroep(en) kon gebeuren – op vraag van hulp bij uitwerking van concreet materiaal
- Per piste een feedbackformulier opgemaakt waarmee de input van de gesprekken ter plekke kon worden doorgestuurd.
- Organisatie van luistergesprekken ter plekke
- Verzamelen van de input
- Grondig doornemen van alle feedbackformulieren
- Per piste een samenvatting maken – input gebundeld in een aantal verwachtingen per piste
Op het einde van de luisterfase organiseerden we per piste een open beraad: een delegatie van de jongeren ging in gesprek met bisschop Lode en de leden van de beleidsploeg. Niet om te discussiëren, nog veel minder om al antwoorden te bieden, maar wel om extra vragen te stellen om zo de verwachtingen van de jongeren beter te begrijpen. Door corona kon jammer genoeg slechts een open beraad fysiek doorgaan, maar ook online waren deze gesprekken heel waardevol.
De bisschop en de beleidsploeg luisterden met een groot hart. Ze voelden de oprechtheid van jongeren, hun onbevangen blik, hun goede bedoeling om samen aan de toekomst van onze Kerk te bouwen. Er groeide wederzijdse waardering en de bereidheid om samen aan de slag te gaan met de verwachtingen van de jongeren werd veel meer dan woorden.
Na elk open beraad schreven we een synthese voor elke piste neer. De samenvatting toetsten we goed af bij de verantwoordelijken. Ze moest immers een volledig en eerlijk beeld geven van de inbreng en de vragen van de jongeren. Zo sloten we de luisterfase af met vijf waardevolle samenvattingen die de basis vormden voor het vervolg van het proces.