Eerste ontmoeting WJD-jongeren met vlag en wimpel geslaagd!
“Welkom aan jullie allen, deelnemers aan de Wereldjongerendagen in Panama.” Panama was de bestemming van de vorige Wereldjongerendagen in 2019, oeps, verspreking dus. Terwijl ze genieten van een 'pastéis de nata' lachen de jongeren er eens hartelijk om. De toon is meteen gezet voor een gemoedelijke namiddag, waarbij de West-Vlaamse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon – jawel – elkaar voor de eerste keer ontmoeten.
Een leerling Humane wetenschappen, een werkzoekende, een student informatica, een priester, leerkracht, archeoloog, een student verpleegkunde, een leerling Bouw of Grieks-Latijn… De verscheidenheid in zowel leeftijd als studie of job is enorm.
Maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: deze zomer deelnemen aan de Wereldjongerendagen.
Dat schept dan ook meteen een band tijdens het spel waarin ze willekeurig verdeeld worden in groepjes en moeten samenwerken om zoveel mogelijk WJD-vlaggen te verzamelen.
lees verder onder de afbeeldingen
Op vijf bekende locaties in Roeselare (het Klein Seminarie, het open kenniscentrum ARhus, het museum Koers, het standbeeld van Albrecht Rodenbach en het treinstation) ligt een kistje met zo’n vlag in. Het kistje is beveiligd met een cijferslot. De juiste cijfers kan de groep vinden door het raadsel dat erbij hoort juist te beantwoorden. De vlag is pas veilig op het einde van het spel, want als een andere groep ontdekt dat je een vlag bezit, dan kan ze de vlag veroveren als ze het spelletje ‘blad steen schaar’ wint.
De groep die op het einde van het spel de meeste vlaggen heeft, maakt kans op een kortingsbon van 50 euro op de WJD-reis.
Via stoelendans maken de groepsleden onderling uit wie de bon wint. Yente van de Plussers uit Roeselare blijkt de meest gemotiveerde deelnemer en mag de 50 euro op zijn rekening schrijven.
lees verder onder de afbeelding
Tijdens de Wereldjongerendagen zullen er miljoenen jonge gelovigen samen zingen en bidden in Lissabon. Iets wat deze West-Vlaamse jongeren niet willen missen. Zoals een vijftienjarige deelnemer die het “een unieke kans” noemt. Een studente vertelt dat haar ouders haar overtuigd hebben.
Haar vader en moeder namen zelf vele jaren geleden deel aan de Wereldjongerendagen en werden nadien zelfs een koppel.
Een ander meisje vertelt dat het enthousiasme bij de andere plussers (van Roeselare) haar stimuleerde.
Er volgt een viering in de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Roeselare waar er ingetogen wordt gebeden en uit volle borst wordt meegezongen met de Taizéliederen. Om het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (11 februari) te vieren volgt een kaarsenprocessie naar het grotje aan de inkom van de kerk terwijl het Magnificatlied klinkt. Op het einde van de avond mogen de jongeren smullen van hotdogs. En nu maar hopen dat ze de smaak nog meer te pakken hebben voor de Wereldjongerendagen.