Het is een eeuwenoude traditie om in de meimaand God te danken voor de kostbare schepping en te bidden om zegen over de landbouw en allen die erbij betrokken zijn. Christa Strubbe (voorzitter Ferm Houtave) en Martine De Bree (pastoraal verantwoordelijke) geven een woordje uitleg:
Vanwaar komt de traditie om Gods zegen te vragen over de vruchten van de aarde?
Jaarlijks komen land- en tuinbouwers en alle mensen voor wie aarde en grond dierbaar is en symbool van leven en vruchtbaarheid is, samen om te bidden en te danken voor de vruchten van de aarde. Vroeger trok men op de jaarlijkse kruisdagen biddend doorheen de velden. Nu verzamelen mensen op een hoeve of in een bedrijf om eucharistie te vieren. De essentie blijft hetzelfde: we bidden, danken, smeken, loven en vieren. Simpelweg omdat we geloven.
Wat is het belang van een viering hiervoor?
Als boer besef je heel goed dat je kan ploegen, bemesten en zaaien, maar dat het resultaat hiervan niet volledig in mensenhanden ligt. Wetenschap en moderne technieken kunnen al veel, en veel meer dan vroeger, maar het mysterie van het leven zelf blijft even groots en onvatbaar voor ons verstand. Vanuit dat besef blijft het zinvol om God, de Schepper, te danken en te loven voor alle goeds en Hem te vragen de noeste arbeid van de landbouwers te zegenen met grote vruchtbaarheid.
Waarom vindt die viering in mei plaats?
Deze viering vindt van oudsher plaats op de kruisdagen, de drie dagen voor Onze-Lieve-Heer Hemelvaart, dus steevast op maandag, dinsdag en/of woensdag. Hier vindt het steeds op woensdag plaats, de dag voor Hemelvaart. In het najaar doen we in de kerk van Houtave een 'Dank na oogst'-viering.
Hoe verloopt zo’n viering?
Het thema van de viering is steeds gerelateerd aan het platteland, wat dit jaar 'Ons dorp: buitengewoon leefbaar' is. De teksten en liedjes worden in functie van dit thema gekozen. De offergaven verschillen wat van een standaardviering, zo wordt er aarde, water, zaadjes, bloemen, vuur, brood en wijn aangebracht. En op het einde van de viering zegent de priester de velden. Een voorbeeld van een 'Vruchten der aarde'-viering kun je hieronder herbekijken. We staken in 2021 wegens COVID-19 een digitale viering in elkaar.