Bij Biblia ziet Emmanuel twee grote luiken in zijn werk: een theoretisch luik en een praktisch luik. Het eerste luik sluit aan bij zijn interesse en vorming in de theologie en zorgt voor de nodige diepgang, zoals ook voorganger Jean met verve kon bieden. Het praktische luik gaat dan weer over de mensen die binnenkort op bezoek zullen komen en over hoe zij in dialoog zullen treden met de Bijbel. Ze zullen in eerste instantie kunnen beleven, maar in dat beleven zit juist ook de vorming.
Beleving is het meestappen in het verhaal van Biblia, een integraal aspect van de filosofie van de vernieuwde Bijbeldienst. Dat kan op de nieuwe Bijbeltentoonstelling, die binnenkort opengaat, maar het kan ook in de lezingen en cursussen die de dienst aanbiedt. Het aanbod op dit vlak is breed, het Bijbelhuis organiseert bijvoorbeeld voor groepen of op afspraak sessies over bezinning en meditatie, maar net zo goed over Godly Play. Emmanuel ziet in die brede waaier kansen om veel mensen aan te spreken en om met veel mensen samen te werken. Beleving en vorming omvatten een groot deel van Emmanuels opdracht, maar ze bestaan uit heel wat ‘kleinere’ taken. Ook dat is de praktische kant van de zaak. Denk maar aan het tijdschrift, vroeger De vrienden van Zevenkerke, nu Biblia - Tijdschrift voor Bijbel en Liturgie, waarvoor Emmanuel eindredactie voor zijn rekening neemt. Steeds weer komt de combinatie tussen praktijk en theorie terug.
Opening
Emmanuel kijkt uit naar de officiële opening van Biblia op 6 oktober. Daar komt heel wat bij kijken, maar hij is volop in de weer om alles in goede banen te leiden. De installatie van de tentoonstellingsruimtes gebeurt in de week van 2 september, dat is alvast spannend! Enkele weken later, zullen enkele groepen al een glimps van de tentoonstelling kunnen meepikken, maar na 6 oktober kan iedereen langskomen.
Lees verder onder de afbeeldingen