Afgestudeerd als ingenieur aan de UGent koos Leen Vercoutter (43) uit Lauwe in 2019 voor een religieus leven in de abdij van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth in Brecht. Sinds 1 november 2022 is ze tijdelijk geprofest en gaat ze door het leven als zuster Ruth. Hoe zou het nog met haar zijn?
Opgegroeid in een katholiek gezin in Lauwe kreeg Leen Vercoutter het geloof met de paplepel mee. "Mijn vader is al sinds mijn geboorte vormselcatechist in Lauwe en elke week gingen we met z’n allen naar de eucharistie. Kort na mijn eerste communie werd ik, in navolging van mijn broer, misdienaar, en dat bleef ik gedurende 25 jaar. In onze parochie was ik ook actief als koorlid, vormselcatechist en Jokri-leiding. Ik liep school in de vrije basisschool in Lauwe, die verbonden was met het aangrenzende klooster van de zusters van Liefde van Heule. Mijn middelbaar deed ik in het Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen in Kortrijk."
Op weg gezet
Tot dan toe een vrij klassiek parcours. Toch sloeg Leen na haar baan bij CCV in het bisdom Brugge een andere weg in. "Als ik terugblik, zetten verschillende mensen me op de weg van het religieuze leven, onder meer de zusters van Heule, die actief waren in onze parochie en onze parochiepriester, die me liet kennismaken met de benedictinessen van het Begijnhof in Brugge waar ik in mijn tienerjaren meermaals op retraite ging. Later waren er ook nog de zusters Bernardinnen van Gent met wie ik kennismaakte tijdens de Wereldjongerendagen in Sydney, Madrid en Rio de Janeiro. Voorts bezochten we met onze parochie jaarlijks tijdens de veertigdagentijd een abdij. Zo waren we in 2010 te gast in Brecht. Dat bezoek bleef me altijd bij. En blijkbaar niet zonder gevolg."
Godzoekers
Zuster Ruth koos bewust voor een contemplatief leven, dat zich grotendeels voltrekt in afzondering. De geloften die ze aflegt, zijn gebaseerd op de regel van Sint-Benedictus: gehoorzaamheid, stabiliteit en monastiek levensgedrag. Onder die laatste vallen ook armoede en kuisheid.
Het klinkt misschien raar, maar die geloften geven me een vrijheid die me openbreekt en mijn hart verruimt.
Dat schenkt me geluk en levensvreugde. Die vreugde mag ik delen in gemeenschap met mijn medezusters, door wie ik me gedragen en gesteund voel. Ik kan mijn weg van geroepene gaan samen met andere Godzoekers. Het is een boeiende zoektocht die we elke dag opnieuw mogen gaan met Christus."
Vloeken, loven en dansen
Een vraag die kloosterzusters, wier leven zich grotendeels op het ritme van het gebed afspeelt, vaak krijgen, is of ze de wereld niet meer vooruit zouden helpen met concrete hulp in arme buurten of derdewereldlanden. Een vraag die de zuster beantwoordt met een uitspraak van Albert Einstein: Bidden verandert niet de wereld, maar bidden verandert de mens. "En mensen de wereld. Ik geloof enorm in de kracht van het gebed. Ook in ons psalmgebed kunnen we veel kwijt. Daar mag je vloeken en verwensen, loven en danken, zingen en dansen."
Als ik stil in de kerk bij God zit en bij Hem mijn hart mag openen, vind ik vrede. Hij kent mijn onmacht, mijn vragen en mijn zoeken.
"Zo kan ik de noden van anderen bij Hem brengen en Hem vragen alles ten goede te keren voor de ander."
De blijvende aantrekkingskracht van contemplatieve kloosters schuilt volgens zuster Ruth in de eenvoud die uitgaat van de rust, de stilte en het vaste dagelijkse ritme. "In een leven in afzondering kom je vooral en allereerst jezelf tegen. Een van onze eerste opdrachten is dan ook jezelf beter leren kennen en te leren leven met wie je bent. Niet gaan vluchten als het moeilijk wordt, maar in de waarheid gaan staan in openheid naar de ander/Ander."
Binnenkort gaan in de abdij van Brecht grote verbouwingswerken van start. De kamers van het gastenhuis en van de gemeenschap worden grondig gerenoveerd, sober, maar mooi en duurzaam. "Op die manier willen we ons klaarmaken voor de toekomst."
Interview: Liselotte Anckaert
Dank aan Mieke Coucke voor de inspiratie. De werken in de abdij steunen, kan door overschrijving op BE69 4182 0250 0178 van Abdij OLV van Nazareth met vermelding ‘gift renovatieproject’ of voor een fiscaal attest op BE80 7330 5894 1977 van Herita met vermelding van ‘GIFT 110-001-296’.