Werkgroepen Sint-Jan Evangelist | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Archief Begrafenis Centraal Kerkbestuur (CKB) Communie aan huis Contact Doopsel Eerste communie Huwelijk, dankviering, jubileum Inspirelli Lier Kerkraad Onderwijs Parochieblad Kerk & leven Parochiegeschiedenis Parochiesecretariaat Parochiezaal Plaatselijke kerngroep (PKG) Preek van de week Team van de pastorale eenheid Toerismepastoraat Verenigingen Vieringen Vormsel Werkgroepen Ziekenzalving

Werkgroepen Sint-Jan Evangelist

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 14 augustus 2016 - 9:42
Afdrukken

Bloemschikken
Samen vieren in een mooi kader draagt bij tot een diepere beleving van de liturgie. De bloemschiksters zorgen ervoor dat de kerk fraai versierd wordt in overeenstemming met de liturgische kalender.

Contact: Hilde Aertgeerts, tel. 03 482 48 70.

Broederlijk Delen
Broederlijk Delen ondersteunt initiatieven die groepen mensen in het Zuiden zelf starten in hun strijd tegen armoede en onrecht. De werkgroep van Sint-Jan Evangelist helpt daarbij op allerlei manieren: informatie inwinnen op de startdag in januari, jaarthema uitwerken in de vieringen van de vastentijd, koffiestop, collectes met halfvasten en Pasen in de kerk, ...

Contact: Irma Verbruggen, tel. 03 482 29 15.

Broederschap O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel
Onder het bestuur van pastoor Gelens (1826-1879) werd de voetgangersbedevaart vanuit de parochie Sint-Jan Evangelist naar het Maria-oord Scherpenheuvel voor de eerste maal ondernomen op de eerste zondag van mei in 1828. Het enige vervoer voorhanden om de bagage mee te nemen was paard en kar; bovendien werd er ook ter plaatse overnacht om de volgende dag het 32 km lange traject weer te voet af te leggen naar Koningshooikt. Het eeuwfeest werd gevierd in 1928 onder de spirituele leiding van pastoor Stuyck. Na 1973 onderging de bedevaart een gedaantewisseling doordat enerzijds paard en kar vervangen werden door een minibusje en anderzijds de terugtocht te voet werd afgeschaft en vervangen door eigen vervoer of autocar. Sindsdien vindt de bedevaart altijd op de eerste zaterdag van mei plaats in een organisatie van de broederschap.

Contact: Ludo Daems, tel. 03 482 36 22.

Broederschap van Sint-Antonius
In de middeleeuwen was Hooikt één van de vijf gehuchten of tenten van Berlaar waarvan de toenmalige kerk een altaar bezat dat aan Onze-Lieve-Vrouw was toegewijd. Het bezit van zulk aan een specifieke heilige toegewijd altaar leverde de bedienaar ervan beneficiën of inkomsten op. Deze waren contractueel verschuldigd in geld of in natura door de eigenaar aan de bedienende priester die hiervoor missen moest lezen. Archiefstukken uit 1567 bevestigen dat Berlaar zes zulke altaren bezat plus één, namelijk “Sancti Antonii, noviter erecta” (= het pas opgerichte Sint-Antoniusaltaar) dat “castralis” gevestigd was, d.w.z. niet binnen de kerk maar buiten de parochiegrenzen. Zeer waarschijnlijk gaat het hier over de verheffing van de kapel van Hooikt tot kapel met een toegewezen beneficie ter ere van Sint-Antonius Abt, als officiële bevestiging van een bestaande toestand. Vandaag nog worden de zondag na 16 januari, na de eucharistie van 09.30 u. ter ere van de heilige, de offergaven van de gelovigen voor de kerkdeur per opbod verkocht door leden van de broederschap i.s.m. de Landelijke Gilde. De opbrengst van deze openbare verkoop wordt gebruikt voor het kerkpatrimonium.

Contact: Guido Van Asch, tel. 03 482 40 40.

Doopselcatechese
Op de derde zondag van de pare maanden is het in de parochie Sint-Jan Evangelist doopzondag, dag waarop de nieuwgeboren kindjes door het doopsel worden opgenomen in onze geloofsgemeenschap. De ouders worden op hun weg naar het doopsel van hun kindje begeleid door de doopselcatechisten.

Contact: Rita Verheyen, tel. 0478 49 25 61.

Liturgische Werkgroep
Mooie en zinvolle vieringen worden gedragen door een sterke liturgie. Het behoort dan ook tot de taak van de Liturgische Werkgroep van de parochie Sint-Jan Evangelist om de teksten van de vieringen op een gepaste manier te verwoorden.

Contact: Irma Verbruggen, tel. 03 482 29 15.

Missio
Missio probeert in de eerste plaats om verschillende culturen samen te brengen in de ontmoeting. Ontmoeting met leeftijdgenoten, met geloofsgenoten, met mensen die er een andere levensovertuiging op na houden. Als kerkorganisatie wijzen we daarnaast op de open houding die christenen aan de dag moeten leggen om hun geloof te kunnen delen met anderen. Om een dialoog op gang te trekken in deze tijd van versnelde mondialisering en mediatisering. Om concreet tijd te maken en te luisteren naar mensen met een andere huidskleur, religie of cultuur. Tot slot richt de solidariteit waar Missio voor staat zich op de kwetsbaarsten. Via een zeer uitgebreid netwerk van scholen, kerken, parochies en vormingscentra geeft Missio financiële steun aan meer dan 1000 lokale gemeenschappen in Afrika, Latijns-Amerika, Azië. Ook de parochie Sint-Jan Evangelist draagt haar steentje bij. Rond Driekoningen gaan de vormelingen “sterzingen” om de projecten van Missio te steunen.

Contact: Irma Verbruggen, tel. 03 482 29 15.

Vormselcatechese
Voor de begeleiding van de vormelingen staan een aantal catechisten en ouders in. Zij zorgen voor de activiteiten, samenkomsten en vieringen met de vormelingen tijdens de eenjarige opleiding. Ook organiseren zij de ouderavond waarop de betekenis van het vormsel en de praktische regelingen uitgelegd worden. Meer info op de website www.jutsecatechese.be.

Contact: Marianne Van Kerckhoven, tel. 03 830 61 30.

Welzijnszorg
Welzijnszorg steunt jaarlijks meer dan 150 projecten die zich in ons land inzetten voor armoedebestrijding en die sociale uitsluiting tegengaan. De plaatselijke werkgroep van de parochie Sint-Jan Evangelist helpt daarbij op allerlei manieren: informatie inwinnen op de startavond in oktober, jaarthema uitwerken in de vieringen van de Advent, campagne “soep op de stoep” op de kerstmarkt, collecte met Kerstmis in de kerk, ...

Contact: Irma Verbruggen, tel. 03 482 29 15.

Werkgroep Eerste Communie
Kinderen doen hun eerste communie op 8-jarige leeftijd. De voorbereiding duurt één jaar en gebeurt in schoolverband onder begeleiding van de werkgroep en enkele leraressen van de basisscholen in Koningshooikt. Zij zorgen voor de activiteiten, samenkomsten en vieringen met de eerstecommunicanten tijdens de eenjarige opleiding. Ook organiseren zij de ouderavond waarop de betekenis van de eerste communie en de praktische regelingen uitgelegd worden.

Contact: Basisscholen (zie Onderwijs) en Juliet Janssens, tel. 0472 36 74 66.

Zaalcomité
Het Zaalcomité staat in voor het beheer, het onderhoud en de uitbating van parochiezaal Koningshof in Koningshooikt.

Samenstelling van het Zaalcomité:

  • Dirk Janssens, voorzitter
  • Hans Wuyts, secretaris
  • Pieter Hoet, penningmeester, reserveringen en facturatie
  • Leo Arnouts, lid
  • Louis Baeten, lid
  • John Verrept, lid

 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid H. Gummarus & Z. Beatrijs Lier

Meer

Artikel
werkgroep

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook