De bastón - Een stok met een verhaal | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Federatie Kampenhout

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Federatiesecretariaat Parochiewerking Federatie Kampenhout Praktische inlichtingen voor alle parochies Onze federatie Kampenhout de vier parochies Uitvaarten in onze federatie (datum en plaats) Impressies en foto's van vieringen in onze federatie Parochieblad - KERK&Leven Onze parochies

De bastón - Een stok met een verhaal

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 1 maart 2016 - 10:33
Afdrukken

Drie Colombiaanse vrouwen geven de campagne van Broederlijk Delen een gezicht. Elk op hun wijze vechten zij voor de grond waarop zij leven en werken. Celia doet dat met de bastón. Een met linten versierde stok, die gedragen wordt door een burgerwacht van de Indiaanse bevolking in Colombia. Dan toch een strijdwapen? Niets is minder waar. Hij staat voor autoriteit en geweldloos verzet. Om dat allemaal te begrijpen halen wij er de suisse en onze eigenste Onze-Lieve-Vrouw van Kampenhout bij.

 

Weg met die honden

Er staat een minzame lach op het gelaat van Celia. Geen verbetenheid. Maar haar handen zitten wel stevig geklemd om de bastón. Er spreekt waardigheid uit haar gebaar. Waar had ik dat gebaar nog eerder gezien? Ik moest onwillekeurig denken aan de suisse, die in sommige kerken nog dienst doet. In zijn handen een stok met zilveren knop, waarmee hij waardig binnen schrijdt en de stoet voorafgaat. Sommigen zeggen dat de suisse oorspronkelijk tot taak had, de talrijke zwerfhonden met zijn stok uit de kerk te houden. Het zou ook kunnen zijn, dat die stok werd gebruikt om mensen met slechte bedoelingen uit de kerk te zetten. Niet zo gek gevonden, want van oudsher beschermden mensen zich met een stok. Herders volgden hun schapen, de stok in de hand. Pelgrims gingen op stap met een stok. Die gaf hun niet alleen steun op lastige ondergrond. Als het nodig was konden zij zich ermee beschermen. Zo kreeg die stok ceremoniële betekenis, want hij groeide uit tot een teken dat spreekt van leiderschap en autoriteit in religieuze, militaire en politieke middens.

Onze-Lieve-Vrouw van Kampenhout

Vreemd, maar zo komen we ook uit bij de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Kampenhout. In de ene hand draagt zij een scepter, een teken van koninklijke waardigheid. Zij is dan ook gekroond als koningin. Eigenlijk mag ons dit niet verbazen. Zo’n scepter was oorspronkelijk een geducht strijdwapen, een knots. Het was een stok waarop een bol was gehecht. Opnieuw verplaatste de betekenis zich. Koningen gingen die knots dragen om hun macht ten overstaan van hun onderdanen te bevestigen. Ook dit teken werd meer en meer protocollair en men ging ertoe over, het te versieren met allerlei symbolen. De scepter die het Mariabeeld bij ons in Kampenhout draagt, is eveneens zulk een scepter. Hier met het symbool van de ster. Sterre der zee, bidt de litanie. Geleid ons door het leven, zingt een bekend Marialied.

Rood en groen

Terug naar Celia met haar bastón. Deze stok is eenvoudig versierd met rode en groene linten. Het rood verwijst naar de vele slachtoffers die er al gevallen zijn in de strijd om hun grond, het groen naar de aarde en de hoop die zij in zich dragen. De bastón heeft een dubbele betekenis. Hij staat voor autoriteit, niet in de zin van gezag, wel als een uitnodiging tot dialoog. Daarnaast staat de bastón voor geweldloos verzet en biedt hij herkenning en bescherming aan de leden van de gemeenschap. Tot hier en niet verder. Er zijn dus andere manieren om een stokje voor het onrecht te steken.

En wij?

Stel je eens voor dat morgen onze grond, ons huis door mijnbouworganisaties zonder overleg zou worden onteigend. Ook wij zouden onmiddellijk in actie schieten. Solidariteit is dus belangrijk. Maar anderzijds blijft vasten een tijd om met onze bastón tegen anderen en onszelf te zeggen: Tot hier en niet verder. Ook onze maatschappij zal moeten leren leven met genoeg. Toch groeit ook het besef dat het zo niet verder kan. Stop! We hebben nood aan een andere wereld. Hiervoor is de bastón een welsprekend teken.

(pater Jan, geïnspireerd door een artikel in K&l Kortenberg)

 

Gepubliceerd door

Federatie Kampenhout

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook