Schilderij: Rust op de vlucht naar Egypte | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Federatie Kampenhout

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Federatiesecretariaat Parochiewerking Federatie Kampenhout Praktische inlichtingen voor alle parochies Onze federatie Kampenhout de vier parochies Uitvaarten in onze federatie (datum en plaats) Impressies en foto's van vieringen in onze federatie Parochieblad - KERK&Leven Onze parochies

Schilderij: Rust op de vlucht naar Egypte

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zaterdag 25 november 2017 - 11:06
Afdrukken

Rust op de vlucht naar Egypte

De restauratie van het schilderij

1845 : Alphonse Wauters

"Histoire des environs de Bruxelles"

Zoals u in het jaarverslag van de kerkraad kon lezen, besteedt deze nu heel wat aandacht aan het interieur van de kerk en meer bepaald aan de Rust op de vlucht naar Egypte, het grote schilderij in het zuidtransept. In de korte tijd dat wij daarmee bezig zijn, konden reeds twee belangrijke stappen worden gezet. IPARC, gespecialiseerd in restauratie van kunstwerken, zal op korte termijn de verf die op sommige plaatsen loszit fixeren, zodat het schilderij minstens tegen verdere aftakeling beschermd wordt. Het is de bedoeling, later een volledige restauratie door te voeren, maar dat kan niet zonder substantiële subsidies. Wij volgen daarvoor meerdere wegen en van de provincie bekwamen wij de informele toezegging van tussenkomst, weliswaar voor eerder bescheiden werken. Daarvoor moest het schilderij echter eerst als ‘waardevol’ worden erkend. De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besliste, ‘… het schilderij ‘Rust op de Vlucht naar Egypte’ als waardevol te erkennen. De kwaliteit en het belang van dit kunstwerk wordt zowel door de commissie die het advies heeft voorbereid, als door de interieurwachters bevestigd …’ Meerdere bronnen bevestigen dat het schilderij dateert uit de zeventiende eeuw. Het is afkomstig uit de oude kerk die in 1871 werd afgebroken. Het werd dan opgehangen in de pastorie. Wanneer deze aan de gemeente werd overgedragen, werd het door de zorgen van de kerkfabriek herdoekt en het kader werd grondig gerestaureerd. Sindsdien heeft het zijn plaats in de kerk. Indien wij ministers zouden zijn, dan zouden wij vermelden dat wij dag en nacht keihard zullen werken om het schilderij volledig te restaureren, maar als simpele leden van de kerkraad kunnen wij alleen beloven, dat wij ons best zullen doen om dit waardevol kunstwerk beter te valoriseren en voor het nageslacht te bewaren.

Restauratie van het schilderij

 

F4081z47.JPG

Rondom het schilderij

Samen met restaurateur Obrecht De Boer van Iparc rond de achterzijde van het schilderij (op de grond). Voor één keer had die keerzijde meer bekijks.

F4081y47.jpg

detail van de krant

Een opmerkelijk 150 jaar oud tijdsdocument

 

Een tijdje geleden konden we jullie vertellen over de verhuis van het schilderij ‘Rust op de vlucht naar Egypte’ uit de O.-L.-Vrouwkerk te Kampenhout naar het restauratieatelier IPARC. Bij het losmaken van het schilderij uit het kader ontdekten wij dat er op de achterkant oude kranten waren gekleefd. En hierop nog een tweede doek ter versteviging. Met enkele leden van de kerkraad konden we een week geleden het restauratieatelier bezoeken. De vondst was nog opmerkelijker.

Liberaal

De restaurateurs waren erin geslaagd, het tweede doek volledig los te maken. En wat zichtbaar werd, was onvoorstelbaar. Bij benadering vijftig dubbele vellen waren netjes naast elkaar geplakt. Soms werden er (halve) of enkele vellen gebruikt en andere werden overlappend vastgekleefd. Ze dateren van tussen 1840 en 1851. Ze kwamen uit ‘L’ Indépendance Belge’, een krant die in 1831 in Brussel oorspronkelijk verscheen als ‘L’Indépendant’. België was toen net onafhankelijk geworden. Het was een krant van liberale strekking die zelfs internationaal prestige had. De Belgische regering publiceerde in deze krant haar officiële stukken tot aan het ontstaan van het Belgisch Staatsblad. Zoals elke krant had ze hoogte- en dieptepunten. Ernest Solvay redde haar op het einde van de 19e eeuw van de ondergang. Het laatste nummer verscheen op 13 mei 1940. België was op dat moment niet meer onafhankelijk. Het werd bezet door de Duitsers.

Le Fils du Diable

Waarom deze kranten op de achterkant van het oorspronkelijke doek gekleefd werden is voor de onderzoekers een mysterie. Bij oude boeken zie je regelmatig, dat ‘oude vellen’ gebruikt werden om kaften te verstevigen. Zo werden bij restauratie van diezelfde boeken soms verdwenen passages van teksten teruggevonden. Bij schilderijen is dit een ongekende praktijk. Kranten bestaan grotendeels uit cellulose, trekken schimmels en vocht aan en zijn dus niet zo geschikt voor versteviging. Sporen van schimmels en vocht waren trouwens op deze krantenvellen eveneens terug te vinden. Onze restaurateurs fotografeerden alle kranten, een bijzonder tijdsdocument. In één ervan werd reclame gemaakt voor intekening van inscheping voor de derde goldrush naar Californië. Een ander artikel blokletterde de titel ‘Le Fils du Diable‘. Benieuwd wie dat wel mag zijn. We geven alle foto’s door aan de heemkring Campenholt. Die kan allicht daaruit een breder tijdsbeeld scheppen. Onze kerkfabriek zal haar jaarrekeningen van na 1850 uitspitten, om te achterhalen wie het schilderij verdoekt heeft. En misschien kunnen we door deze vondst meer te weten komen over het schilderij en zijn herkomst. We hopen sporen te vinden in de archieven.

Verloren

Het volgende werk voor onze restaurateurs in de aanloop naar de conservering van het schilderij is het verwijderen van deze krantenvellen. Heel waarschijnlijk zijn ze in hun geheel niet meer te redden. Ze zijn te vast op het oorspronkelijke doek gekleefd en bovendien ook erg broos geworden. Hopelijk kunnen enkele bladen gered worden, als herinnering aan deze opmerkelijke vondst. U zult het in ons parochieblad kunnen lezen, zonder dat u een schilderij van de muur moet halen.

pastoor Patrick

 

 

Gepubliceerd door

Federatie Kampenhout

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Rust op de vlucht naar Egypte © foto Obrecht De Boer.jpg
readmore

Schilderij: "Rust op de vlucht naar Egypte"

icon-icon-information
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook