Vastentijd … een kans? | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Federatie Kampenhout

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Federatiesecretariaat Parochiewerking Federatie Kampenhout Praktische inlichtingen voor alle parochies Onze federatie Kampenhout de vier parochies Uitvaarten in onze federatie (datum en plaats) Impressies en foto's van vieringen in onze federatie Parochieblad - KERK&Leven Onze parochies

Vastentijd … een kans?

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 18 februari 2016 - 14:52
Afdrukken
Aan de ganse federatie wordt een bezinningsmoment over barmhartigheid aangeboden op donderdag 10 maart om 20.00 u. in Sint-Stefaan Nederokkerzeel.

Vandaag zijn er niet meer zoveel mensen die nog herinneringen meedragen aan boete- en quatertemperdagen, aan vasten en vlees derven. Deze praktijken behoorden vaak tot de minder prettige ervaringen van een mensenleven. En hun verdwijnen voelt gemakkelijk aan als een ‘bevrijding van de mens’, wat in deze tijd als bijzonder waardevol wordt geapprecieerd. En toch stellen wij vast dat christenen elk jaar opnieuw worden opgeroepen voor een ‘veertigdagentijd’ of ‘vastentijd’. Heeft dat nog zin? Neen, het heeft geen zin indien we deze vastentijd beschouwen als een opgelegde en afgedwongen periode van derving van voedsel en drank. Het heeft echter veel zin wanneer we deze beperkingen onszelf opleggen als bewuste keuze, waarbij we onszelf in vraag stellen. Even stilstaan in zelfonderzoek is immers genezend en geeft duidelijk aan waar we staan, wat we met ons leven doen, vooral in relatie tot de medemens.

Paus Franciscus heeft 2016 uitgeroepen tot het jaar van de barmhartigheid. Het werd dan ook prompt gekozen als leidraad voor de veertigdagentijd. We horen verschillende benamingen voor ons medeleven met de lijdende medemens. We noemen het medelijden, mededogen of barmhartigheid. Er daar zijn goede redenen voor, dat het christendom kiest voor het woord barmhartigheid. Jezus is de belichaming van die barmhartigheid! Medelijden wordt meer gezien als een onmiddellijke instinctieve reactie en steunt niet op redelijk inzicht, een impuls van sympathie met de medemens of dier in ellende. Mededogen voelt men aan als een pijnlijke emotie, veroorzaakt door het besef dat iemand lijdt onder een onverdiend ongeluk. Mededogen is een keuze om tussenbeide te komen wanneer nood dringt. Barmhartigheid heeft voor ons christenen een heel andere inhoud. Barmhartig zijn is zich toegankelijk openstellen in een situatie waarin een medemens een misstap begaat of begaan heeft. Barmhartig zijn wil zeggen begrip willen tonen voor de moeilijkheid die zich in het leven van een medemens voordoet, en hem nieuwe kansen geven. Een overwinning op het principe van oog om oog, tand om tand. Een overwinning in de richting van Liefde. In een samenleving waarin menslievend met elkaar wordt om gegaan, is er ruimte voor barmhartigheid. (rf)

Aan de ganse federatie wordt een bezinningsmoment over barmhartigheid aangeboden op donderdag 10 maart om 20.00 u. in Sint-Stefaan Nederokkerzeel. Allen van harte welkom!

Gepubliceerd door

Federatie Kampenhout

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Reacties

Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw. 

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook