Een Chileens liedje bracht mee kleur op deze avond.
‘Beklijvend’ noemde één van de aanwezigen het verhaal van Jan De Cock op de decanale avond in Kampenhout. Om maar te zeggen dat het verhaal van Jan over wrok, wraak, vergeving, wantoestanden in gevangenissen over de hele wereld en ongelooflijk idealisme ons niet losliet. We volgden hem doorheen de jaren van onderwijzer, ontwikkelingshelper, ziekenhuispastor, vrijwilliger in gevangenissen, wereldreiziger … tot pleitbezorger van de afschaffing van de doodstraf.
Zoveel werelden van mensen begrijpen wij niet, omdat we er nooit deel van uitmaakten. Wie als ziekenzorger zelf eens ziek geweest is en lange tijd hulbehoevend, kan zich veel beter realiseren wat het betekent ziek te zijn. En zo is Jan op ettelijke plaatsen in de wereld vrijwillig in de gevangenis gaan zitten, om de realiteit van de gevangene beter te begrijpen en om nog beter te beseffen, hoe samenlevingen omgaan met mensen die op één of andere wijze uit de bocht zijn gegaan. Er wordt wel eens beweerd, dat je de graad van democratie kan aflezen aan de wijze waarop wordt omgegaan met de ‘zwaksten’. Het is in vele delen van de wereld duidelijk, dat gevangenen tot die groep behoren. Soms ten onrechte, soms met een straf buiten proportie, soms om onbegrijpelijke redenen komen volwassenen én kinderen terecht in mensonwaardige toestanden. Het werd voor Jan het begin van een nieuwe strijd. Met anderen ging hij op zoek naar lichtpunten die mensen beter kunnen maken, binnen en buiten de gevangenis. Hij bracht indrukwekkende verhalen van vergeving. Maar uiteindelijk werd ons een spiegel voorgehouden. Want goed en kwaad zit ook in elk van ons. In elk van ons schuilt een mogelijke dader. En wrok en wraak verzuren het leven van menige mens. Wachten wij tot op ons sterfbed om vergeving te schenken of te krijgen?
Deze decanale avond in Kampenhout was inhoudelijk een voltreffer. Uit de verschillende federaties zakten mensen af. Zij overbrugden de afstand en werden ervoor beloond met een boeiend relaas. Maar uiteindelijk ging het daarover ook: kloven overbruggen.
pastoor Patrick