Dominicanen, leven in dienst van de Waarheid
De Orde van predikheren of dominicanen werd gesticht door Dominicus de Guzman in 1216 In hun motto Veritas (waarheid) ligt hun opdracht: je leven in dienst stellen van de altijd weer te ontdekken waarheid en daarvan getuigen in publicaties, preken, lessen.
De prediking moest niet alleen in overeenstemming zijn met de katholieke traditie, maar ook met de rede. Dominicus stuurde zijn broeders naar vermaarde universiteiten van zijn tijd. De orde bracht grote geleerden voort, kunstenaars en mystici, zoals Thomas van Aquino, Fra Angelico, Meister Eckhart.
Vanwege hun toewijding tot het verdedigen en verspreiden van de ware leer, werd aan Dominicus en zijn volgelingen de inquisitie gedeeltelijk toevertrouwd. Sommige dominicanen werden gevreesde inquisiteurs en vervolgers van albigenzen, andere kwamen zelf op de brandstapel vanwege hun wetenschappelijke inzichten (Giordano Bruno).
In de 20ste eeuw speelden dominicanen een grote rol in de vernieuwingsbewegingen in de Kerk. De Franse dominicaan Jacques Loew ging in de jaren veertig als havenarbeider werken in de haven van Marseille om er het evangelie te brengen. Uit dit initiatief ontstond de priester-arbeiderbeweging. Denk ook aan de theologen Yves Congar en Edward Schillebeeckx die een belangrijke rol speelden tijdens het Tweede Vaticaans Concilie.
Dominicus koos als leidraad voor dit godgewijde leven de regel van Augustinus. De orde is half actief, half contemplatief: naast het apostolaat blijven dominicanen ook gehecht aan het dagelijkse koorgebed en de eucharistie.
Meer weten
- Dominicanen in Vlaanderen
- Mark De Caluwé (red.). Predikbroeders in woord en daad: Dominicanen in Vlaanderen in de twintigste eeuw. Halewijn, ISBN 9789085283935, 336 pagina's. Bestel bij Halewijn.
- Paul Dominikus Hellmeier. Dominicus ontmoeten. Halewijn, ISBN 9789085284130, 206 pagina's. Bestel bij Halewijn.