De coronacrisis leeft volop in ieder huisgezin, in het land, in de wereld. Ondertussen lezen we her en der dat er nog corona’s zijn, die helemaal niets met de epidemie vandoen hebben.
Zo hoorden we in het journaal dat New York zwaar is getroffen en vooral de wijk Corona! Toen er nog festivals waren ging het coronabier vlot over de toog. Maar wie weet dat de Heilige Corona in een groot deel van Europa, vooral in de Duitstalige gebieden, vereerd wordt?
De heilige Corona staat in de heiligenkalender op 14 mei. Zij is vermoedelijk de marteldood gestorven in de tweede eeuw. De verhalen over haar leven en dood lopen nogal uiteen. De beschrijving van haar marteldood past evenwel niet in een blad als Kerk en Leven, vanwege te gruwelijk. Volstaat misschien te weten dat zij de patrones is van slagers en houthakkers. Corona zou de echtgenote geweest zijn van de Heilige Victor, eveneens een martelaar. Beiden zijn begraven in het Noord-Italiaanse Feltre. Hun relieken zijn later naar Aken verhuisd.
Op de godsdienstonderwijswebsite Thomas staat deze legende: "Toen de kar waarop zich de resten van de Heilige Martelaren bevonden, de smalle kloof van de Piave passeerde, aan de voet van de Monte Miesna, vlakbij Feltre, vond een wonderbaarlijke gebeurtenis plaats.
De paarden weigerden verder te lopen. De wielen leken aan de weg genageld. Men wisselde de paarden, men zette er ossen voor, de bisschop hield plechtige gebeden maar alles zonder resultaat. De kar bewoog geen centimeter. Maar de nacht erop verscheen Sint-Victor aan een boerenmeid uit Anzù en zei haar dat ze haar twee koeien voor de kar moest spannen en ze vervolgens los moest laten. De koeien zouden tonen waar de lichamen heen moesten. Aldus geschiedde. Toen de vaarzen voor de kar stonden en werden losgelaten renden ze de berg op, tot de plek waar nu het heiligdom staat."
Op Wikipedia lezen we: “Sint-Corona wordt voornamelijk aanbeden in Oostenrijk en in het oostelijk deel van Beieren. In deze gebieden zijn verschillende bedevaartsoorden rond haar cultus te vinden. Ze wordt beschouwd als patrones van zaken die gepaard gaan met geld, zoals gokken en schattenjagen. Ze wordt ook genoemd als beschermheilige van slagers en van houthakkers. Dat laatste houdt verband met de wijze waarop ze werd gedood. Corona wordt voorgesteld als jonge vrouw in mooie gewaden met op het hoofd een kroon (haar naam), een martelaarspalm in de hand en een witte lelie (maagdelijkheid).“
Heilige Corona en de pandemie
Toevallig of niet. In de kelders van de Dom van Aken heeft men een reliekschrijn gevonden van de Heilige Corona. Men is/was daar bezig een tentoonstelling op te bouwen rond de heiligenverering in Aken. Daartoe werden opgeborgen reliquaria bovengehaald en opgepoetst. Los daarvan, maar ongeveer terzelfdertijd, heeft een Facebookbericht van 19 maart de H. Corona uitgeroepen als beschermheilige tegen epidemieën. Dat lijkt evenwel helemaal niet te kloppen.
“It is reported that Saint Corona is especially venerated in Austria and Bavaria as the patron saint against epidemics. Her mortal remains are now housed in the city of Anzu in northern Italy, the epicenter of the recent outbreak of Coronavirus in Europe.. (Wij vernemen dat de Heilige Corona vooral vereerd wordt in Oostenrijk en Beieren als beschermheilige tegen epidemieën. Haar stoffelijk overschot wordt bewaard in de stad Anzu, het epicentrum van de recente uitbraak van het coronavirus in Europa.)”
Amerikaanse media hebben meteen de Heilige Corona vanonder ’t stof gehaald. De Heilige Corona, door velen vergeten, werd opgevoerd als patrones tegen de pandemie. Hoewel deze versie tegengesproken is door deskundigen terzake, is het bericht voor waar verspreid in gereputeerde Vlaamse kranten, door de VRT en zelfs door Kerknet en sommige edities van Kerk en Leven.
Zodoende is aan de legende van de Heilige Corona in 2020 nog een hoofdstuk toegevoegd. Legenden leiden immers van het moment van hun ontstaan een eigen leven. Si non è vero è bene trovato. (als ’t niet waar is, is ’t toch goed gevonden.)
Wat heeft de Heilige Corona met het virus te maken?
Niets dus. Het virus heeft zijn/haar naam gekregen vanwege de vorm onder de microscoop. De naam Corona is de gelatiniseerde versie van het Griekse woord korone; dit Griekse woord betekende oorspronkelijk “gekromd voorwerp”, “een haak”. De betekenis van het Latijnse corona is geëvolueerd naar “krans” of “kroon”.
Tot slot
Dit mooie gebed mogen we in elk geval bidden. Toch volgen we zeker ook het advies van de wetenschap: blijf in uw bubbel!
Almachtige God,
die genadig neerziet op Uw volk
en altijd bekommerd zijt om de zieken en de zwakken;
Uw Zoon Jezus Christus heeft zieken de handen opgelegd
en hun zonden vergeven.
Zie genadig neer op hen die nederig voor U staan en bidden om genezing.
We bidden U in deze tijd van epidemie en nood,
sta met Uw liefde en goedheid Uw volk bij.
Wend deze ziekte van ons af,
laat hen die erdoor getroffen zijn weer genezen,
bescherm hen die door Uw goedheid,
tot nu toe, ervan bewaard zijn gebleven
en laat de plaag niet verder om zich heen grijpen.
Heilige Maria, heil van de zieken,bid voor ons!
Heilige Corona, bid voor ons!
Heilige Sebastiaan, bid voor ons!
Heilige Rochus, bid voor ons! Amen!
Bronnen: Thomaswebsite; wikipedia; facebook
diaken Johan Boesman