Zoals in de brochure “Vasten en Goede Week 2023” vermeld is, greep op Aswoensdag in het Parochiecentrum Ros Beyaerd de sobere maaltijd plaats. Even ter zijde: er zijn nog brochures ter beschikking die u alle informatie verschaffen over de diensten van de Goede Week en de verzoeningsviering die plaats grijpt op dinsdag 28 maart om 19u00 in de Clemenspoort.
Verschillende vrijwilligers van Samana Sint-Pieters-Buiten stonden in voor de sobere maaltijd. We werden warm en aangenaam verwelkomd. We kregen lekkere, hete tomatensoep en wit of bruinbrood met kaas of peperkoek. Als toemaatje kregen we er nog een kop koffie bovenop. Er waren ongeveer 40 deelnemers aan deze maaltijd. De vijf euro bijdrage voor Broederlijk Delen per deelnemer werd ruim overschreden. Men was zeer gul in het geven van een bijdrage. Men haalde ruim 380 euro op, heel veel dank aan alle deelnemers! Het is een vorm van waardering voor de inzet die Samana Sint-Pieters-Buiten deed voor Broederlijk Delen. Bij deze nodig ik u uit op vrijdag 7 april, Goede Vrijdag 2023, om opnieuw deel te nemen aan de sobere maaltijd. Plaats van het gebeuren opnieuw in het parochiecentrum Ros Beyaerd om 11.30uur tot 13uur. Van harte welkom!
Plechtige Asviering.
Iedereen was uitgenodigd op de Asviering in de kerk van Christus Koning. Er waren meer dan 150 gelovigen die op deze uitnodiging zijn ingegaan. Zij waren overtuigd van de kracht en de noodzaak om op die wijze de Veertigdagentijd zinvol in te zetten.
De viering werd opgeluisterd door het Gaudetekoor, het koor van Sint-Pieters-Buiten, onder de kundige leiding van Johan. Rutger zat aan het orgel en Guy op klarinet zorgden voor de muzikale omlijsting. De viering werd voorgegaan door pastoor Gino en priester Michel. Tijdens de viering werd het vuur aangestoken aan de palmtakken van vorig jaar. Het verbranden van de palmtakken legt de nadruk op het kwaad in het leven van de gelovige. Dit symboliseert de bekering waartoe christenen uitgenodigd worden. Tijdens de Asviering staat men stil bij de dood, om vervolgens voluit aandacht te hebben voor de kansen om een nieuw leven op te bouwen.
Askruisje
Op Aswoensdag ontvangt de gelovige in de eucharistie die het officiële begin van de Veertigdagentijd markeert, het zogeheten 'askruisje'. De priester zet met as op het voorhoofd van de gelovige een kruisje, ten teken dat hij een tijd van bezinning, bekering en boete ingaat. As herinnert namelijk aan de vergankelijkheid van ons leven. Daarnaast is as ook door het vuur gezuiverd: een beeld voor de zuivering van onze zonden die Christus door zijn dood heeft bewerkstelligd.
Terwijl de priester het askruisje zet, zegt hij doorgaans tegen iedere gelovige afzonderlijk: 'Bedenk wel, mens, dat ge stof zijt en tot stof zult wederkeren'. Deze tekst is gebaseerd op het 'doodvonnis' dat God na de zondeval over de mensheid uitsprak (Genesis 3,19). Maar priester Gino en priester Michel gebruikten een andere formule: 'Bekeer u en geloof in het Evangelie'. Deze formule is minder gangbaar, maar ook zeer toepasselijk. Dat is ook de reden waarom aan de gelovigen gevraagd werd hun hand op het evangelieboek te leggen.
De viering eindigde met het bidden van het Angelus.
Een gelukkige priester Gino dankte het Gaudetekoor, de koorleider, de organist en de klarinettist voor hun zeer gewaardeerde bijdrage. Hij dankte priester Michel en alle medewerkers die op een of andere manier aan deze viering meewerkten. Ook een grote dank aan alle gelovigen die door hun aanwezigheid getuigden van het feit dat ze de boodschap van Aswoensdag begrepen hebben.
IRCCG
Ook onze vrienden van het IRCCG vierden Aswoensdag. Zij waren met heel veel die de Asviering in de Engelse taal bijwoonden. Zij hadden dezelfde intenties als wij om de veertigdagentijd goed in te zetten op weg naar Pasen.
Asviering gemist?
Er was misschien een reden dat u niet aanwezig kon zijn op de Asviering. Wenst u de veertigdagentijd zinvol in te zetten, bid dan het Angelus zoals wij dat deden in de viering. Maria zal u steeds nabij zijn om als een echte christen de weg naar Pasen te gaan.
Fernand