NIEUWS VZW PAROCHIALE WERKEN SINT-PIETERS-BUITEN
ONZE PASTORIE EN ONS PAROCHIECENTRUM ROS BEYAERD
Beste medeparochiaan, wij leven in een tijdsgeest waarin we als Kerkgemeenschap moeten beseffen dat we geen parochiegemeenschap meer betekenen zoals weleer. De huidige realiteit is dat steeds meer parochiale verenigingen ophouden te bestaan. Kerken worden gesloten en krijgen een andere bestemming, parochiegebieden worden vergroot en gelovigen zullen in de toekomst zich nog meer moeten verplaatsen om een liturgische viering te kunnen bijwonen. Parochiegemeenschap vormen gebeurt steeds minder lokaal en krijgt in het hervormde Kerklandschap een heel andere invulling. Dit heeft ook voor onze VZW Parochiale Werken Sint-Pieters-Buiten vele gevolgen.
1. Onze huidige samenleving heeft gelukkig nog wel mensen die zich vrijwillig voor anderen willen inzetten, echter, à la carte: wanneer het past en liefst eenmalig. Een langdurig engagement opnemen is steeds minder evident en vaak voor de vrijwilliger moeilijk realiseerbaar. Dit voelen wij als lokale VZW Parochiale Werken zeer goed aan. Dit maakt het ook moeilijk voor ons om te blijven functioneren, zelfs meer: om te blijven bestaan! Ons ledenaantal vermindert stelselmatig en we vinden, niettegenstaande vele oproepen en individuele vragen geen nieuwe, jongere leden meer.
2. Je hebt de voorbije jaren ongetwijfeld de werken aan de oude pastorie, eigendom van onze VZW, kunnen volgen. We maakten alle problemen mee die we konden meemaken: hardnekkig verzet tegen het project met behoorlijk veel extra kosten en grote vertraging tot gevolg, het faillissement en de oplichting door een aannemer met maandenlange leegstand en zware financiële gevolgen, daarna een andere aannemer die de grootte van het project niet aankon met maandenlange vertraging en nog eens extra kosten als gevolgen, een Covid pandemie in golven met wekenlange stilstand en nadien 30 tot 50% hogere prijzen van bouwmaterialen, enz. Twee constanten heb je in deze samenvatting: vertraging en extra kosten. Dit maakt helaas dat we ons droomproject uit handen moeten geven om uit deze kosten te geraken. We kunnen wel met een gerust hart schitterende appartementen afleveren die de hele straat een extra cachet geven. De oude pastorie is een nieuwe pastorie van vier mooie woningen geworden met nog steeds een ziel.
3. Ondertussen zaten we met steeds minder verenigingen die beroep deden op ons parochiecentrum, en konden we steeds minder rekenen op inkomsten uit ter beschikkingstellingen (familiefeesten, koffietafels e.d.), wat toen, voor 2019, reeds resulteerde in een verlieslatende werking. We hebben onder andere daarom ongeveer vijf jaar geleden (december 2019) met een groot hart de werking van het parochiecentrum van Christus Koning naar ons Centrum Ros Beyaerd overgebracht, maar dit heeft niet het verhoopte herleven van het centrum met zich meegebracht. Steeds meer mensen haakten af, zeker na de beruchte pandemie die ons noopte het centrum te sluiten voor vele maanden vanaf 13 maart 2020. Daarna was er van herleven niet veel sprake, niettegenstaande de inzet en pogingen van de VZW en van de uitbating. Meer en meer evolueerde ons centrum naar een zeer beperkt gebruik, wat sommigen o.i. onterecht deed besluiten dat er nog enkel plaats was voor biljart en dat ons gemeenschapscentrum herleid was tot een biljartzaal. Wij hebben nochtans steeds de deuren opengezet voor elke parochiaan, helaas kwam die parochiaan zelden of nooit af. Daarenboven blijkt nu ook dat de huidige werking eveneens verlieslatend is, zodat we andere pistes willen bewandelen.
Onze VZW wenst toch meer gemeenschapsgevoel en schwung en daarom zullen we vanaf de herfst ons Centrum verhuren aan de gekende buurtwerking Cabane Banane. Zij zullen met hun groot enthousiasme en inzet van velen proberen van ons Centrum een echte eigentijdse ontmoetingsplaats te maken voor de hele buurtgemeenschap. Ook de Parochiegemeenschap is en blijft uiteraard welkom. Er werden goede afspraken gemaakt opdat de parochiale verenigingen en onze VZW er blijvend onderdak kunnen vinden. Hoe dit zal gerealiseerd worden en bij wie men terecht kan, zal in een volgende bijdrage worden uiteengezet. Dit wordt een test voor ongeveer twee jaar. Dan volgt een evaluatie en ongetwijfeld weer een tekst in ons geliefde parochieblad met het vervolg…
Vanwege de VZW Parochiale Werken Sint-Pieters-Buiten