DANK JE WEL – SORRY – ALSJEBLIEF
Drie woorden om samen stil te vallen en te bidden in het gezin.
Drie symbolen erbij maken het gebedsmoment voor kinderen tot een huisritueel dat gestructureerd en herkenbaar is.
|
|
Dank je wel
Nadat je een kaars hebt aangestoken en samen eerst even stil bent, vertel je elk om de beurt aan God en aan elkaar waarvoor je dankbaar bent, bijvoorbeeld voor de warme knuffel van oma, voor de heerlijke geur van versgebakken cake, voor de lieve glimlach die je van de buurvrouw kreeg, voor een bijzondere ontmoeting heel toevallig op straat, voor een onverwacht telefoontje van iemand die je al een hele tijd niet meer gezien of gehoord hebt, voor het lied van de vogels in de tuin ‘s morgensvroeg, voor de spannende spelletjesnamiddag met vrienden, voor een moeilijke vergadering op het werk die goed verlopen is, voor de zonsondergang met zijn warme kleuren, voor het samen zingen in de kerk, …
Een eenvoudige en fijne manier om dat met jonge kinderen te doen is ‘de dankstok doorgeven’. Als je de zelf versierde stok neemt, mag je danken. Daarna geef je de dankstok door aan wie naast je zit. Of je kunt hem in het midden leggen, zodat iemand anders hem nemen kan. Als je in stilte wilt danken, dan kan je de dankstok even bij je nemen en hem daarna terug in het midden leggen.
Sorry
Daarna neem je de tijd om stil te staan bij wat er niet goed liep, bij wat je verdrietig maakte of waar je spijt van hebt. Je kunt als symbool een steen doorgeven of in het midden leggen. Als je de steen neemt, kan je sorry zeggen. Daarna geef je de steen door aan wie naast je zit of je legt hem weer in het midden. Als je in stilte sorry wilt zeggen, dan kan je de steen even bij je nemen en hem daarna terug in het midden leggen.
Alsjeblief
Misschien wil je God om hulp of kracht vragen, voor jezelf of voor iemand anders. Of misschien wil je uitspreken wat je zal proberen te doen, aan wie of wat je meer aandacht wilt geven. Voor wat je God vraagt of aanbiedt, zeg je alsjeblief. Je kunt het op een post-itje of briefje schrijven en in een schaal of onder je hoofdkussen leggen. Je kunt ook een ander symbool kiezen dat je telkens gebruikt om ‘alsjeblief’ te zeggen.
Tot slot
Aan het einde van deze terugblik op je dag of op je week zing je samen een lied of bid je een Onzevader.
Je geeft elkaar een warme handdruk of een ander teken van vrede.
Inspiratiebronnen: ‘Kleurrijk jaar: danken’ – ‘Mini-levensgebed voor gezinnen’ – ‘Dank u, het spijt me, alstublief' (werkmap 'Groeien in liefde')
Er bestaat heel wat degelijk materiaal rond het gebed: boeken, podcasts, websites, … over hoe en waarom bidden of in welke vorm.
De ‘School voor Gebed’ (bisdom Brugge) biedt fiches aan met diverse informatie en een bundeling van bestaand materiaal. De fiches zijn digitaal beschikbaar en kunnen direct worden afgedrukt of gedownload.
Bekijk meer via ‘School voor gebed’
|