De achtste dag
De bezorgdheid voor onze planeet is momenteel brandend actueel. Ook paus Franciscus roept op om vooruit te gaan en een christelijk antwoord te bieden. In zijn postsynodale encycliek Christus Vivit schrijft onze paus het volgende: "Ik heb het nieuws gevolgd over zoveel jonge mensen wereldwijd die de straat opgaan om hun verlangen naar een meer rechtvaardige en broederlijke samenleving te uiten.
De jongeren willen protagonisten zijn van verandering.
Alsjeblief, laat het niet aan anderen over om voor verandering op te komen! Jullie zijn diegenen die de toekomst in handen hebben."
Voor IJD was dit een duidelijke oproep om mee te werken aan de harmonie tussen God, de mens en de schepping. Vandaar werd in het werkjaar 2019-2020 gekozen voor het jaarthema "De achtste dag".
Lees hier de jaarthematekst geschreven door Peter Malfliet, bisschoppelijk gedelegeerde voor jongerenpastoraal in Bisdom Gent.
Roos Pinoy, klimaatactiviste en gelovig
IJD'er Roos Pinoy wil een statement maken: als christen kun je niet anders dan mee opkomen voor een beter klimaatbeleid en behoud van de schepping.
Het sleutelwoord is voor mij: harmonie. Ik wil in harmonie leven met de wereld om me heen: mensen, natuur, God.
Lees hier haar getuigenis op Kerknet!
Laudato Si'
Paus Franciscus pleit in zijn encycliek Laudato Si' voor een “integrale ecologie”, dat wil zeggen: er is niet alleen het behoud van de natuur, maar er is eveneens het wegwerken van de onrechtvaardigheid en de armoede. Beide horen samen. Ons huis moet een gemeenschappelijk huis kunnen zijn voor alles en voor iedereen. Paus Franciscus ziet de noodzaak en de urgentie om de problemen vandaag aan te pakken.
“De jongeren eisen van ons verandering,” schrijft paus Franciscus in Laudato Si’.
Ontdek op de website www.rkdocumenten.nl de verschillende hoofdstukken uit deze groene encycliek.