Edmond Ceku is een gepassioneerde vrijwilliger bij Sant’Egidio, een christelijke lekenbeweging gevestigd in de binnenstad van Antwerpen. Sant’Egidio rust op drie pijlers, namelijk: gebed, vrede en inzet voor de armen. Uit de laatste pijler zijn verschillende initiatieven ontstaan, waaronder ‘Kamiano-mobiel’. Wekelijks trekken Edmond en enkele vrijwilligers van 'Kamiano-mobiel' er met een bakfiets op uit om de meest geïsoleerde daklozen te voorzien van soep, broodjes en een luisterend oor.
Barmhartige Samaritaan als inspiratiebron
Het ontmoeten van daklozen heeft invloed gehad op het leven van Edmond: 'Vroeger als tiener had ik veel vooroordelen tegenover daklozen en bedelaars. Ik dacht dat het hun eigen fout was. Maar dakloos zijn is geen vrije keuze.'
Ik ben tot het bewustzijn gekomen dat een mens in nood meer is dan een hongerige maag of een bedelende hand.
Al tien jaar ontfermt hij zich wekelijks over de meest geïsoleerde daklozen. Zijn kracht put hij uit het Evangelie, met in het bijzonder de parabel van de barmhartige Samaritaan: 'Zoals de Samaritaan breng ik de daklozen naar een herberg, die herberg heet voor mij heel concreet vandaag ‘Kamiano’. Daar worden zij verzorgd en nooit meer vergeten.' Zelf wilt hij naar het voorbeeld van Jezus leven door elke dag aandacht te hebben voor de mensen in nood. Kortom, zijn christelijk geloof werkt als krachtbron om zich blijvend in te zetten voor de allerarmsten.
Zijn dienstbaarheid is een troost voor velen. Hij is dankbaar dat hij een verschil kan maken voor zijn vrienden van de straat:
Dienstbaarheid betekent je inzetten voor een ander zonder iets terug te krijgen.
'Door inzet kunnen we een verschil maken. We leven in een maatschappij waar de nadruk ligt op presteren. We hebben het zo druk dat we onverschillig zijn geworden en daardoor de mensen die het moeilijk hebben vergeten. We kunnen geen tijd meer maken voor een ander, dat vind ik enorm jammer.'
Dromen van een wereld waarin niemand vergeten wordt
Voor Edmond zijn jongeren belangrijke actoren binnen de werking van ‘Kamiano-mobiel’:
We vinden het enorm belangrijk om nieuwe generaties te betrekken, zij zorgen er mee voor dat initiatieven zoals ‘Kamiano-mobiel’ blijven bestaan.
Vaak zijn het heel enthousiaste jongeren die iedere zondag mensen in nood een hart onder de riem steken.
Eén van die jongeren is Haruka (26 jaar), een studente afkomstig uit Japan. Zij werd geraakt door de vele daklozen die ze zag in Antwerpen en voelde zich geroepen om iets te ondernemen: 'In de stad waar ik woonde, waren er nauwelijks daklozen. Pas toen ik naar Antwerpen verhuisde voor mijn studie werd ik hiermee geconfronteerd. Ik voelde mij machteloos omdat ik niets voor hen kon doen. Dit veranderde toen ik ‘Kamiano-mobiel’ leerde kennen.' Ook Haruka haalt kracht uit haar christelijk geloof om zich dienstbaar op te stellen voor de daklozen: 'Mijn persoonlijke band met Jezus motiveert me om mij in te zetten voor de daklozen.'
Christen zijn betekent voor mij klaarstaan voor een ander. Wat je doet voor een ander, doe je voor Jezus.
Zowel Edmond als de jongeren van ‘Kamiano-mobiel’ dromen van een wereld waar niemand vergeten wordt, met in het bijzonder de daklozen: 'Ik wens hen een plek toe in onze stad waar ze zich thuis en welkom voelen. En dat ze hun menselijke waardigheid terug mogen krijgen. Ik hoop dat het hart van de mens zachter mag worden tegenover de daklozen, zieken en ieder die het moeilijk heeft', besluit Edmond.
Zelf ook de straat op?
De Gemeenschap van Sant'Egidio is een katholieke lekengemeenschap die door de Kerk wordt erkend. Sant'Egidio is aanwezig in meer dan zestig landen van alle continenten. De leden komen samen voor het gebed en knopen vriendschap aan met de armsten van de eigen stad.
Er zijn vele manieren om zich als vrijwilliger in te zetten bij Sant'Egidio. Voel jij je aangesproken? Surf dan naar de website van Sant'Egidio.
Meer magnifieke getuigenissen?
Ontdek op onze overzichtspagina van de advent meer getuigenissen van jonge mensen die het Licht in hun leven laten stralen.